Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Kijkje in het lab van Kiwa ISA Sport: 'Wat we doen, doen we goed'

ARTIKEL
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, woensdag 19 juni 2024
237 sec


Wie wil weten of zijn materiaal of constructie voor een sportvloer voldoet aan de geldende normen en voorschriften van NOC*NSF of aan de normen van de internationale sportbonden, zoals FIFA, FIH, World Athletics, World Rugby, ITF en FIBA, kan dit laten testen in het laboratorium van Kiwa ISA Sport. De diverse ruimten daar zijn niet zomaar te betreden. Niet alleen om geheimhouding en objectiviteit te waarborgen, maar ook om te voorkomen dat testen verstoord zouden kunnen worden. Op uitnodiging van deze keuringsorganisatie nam de redactie van dit vakblad een kijkje in het lab aan de Wilmersdorf in Apeldoorn.


Het laboratorium is opgedeeld in twee afdelingen: het materialenlab en het constructielab. Binnen deze twee domeinen zijn ook weer diverse ruimtes, waarin de testen plaatsvinden. Deze variëren van de meting van de sterkte van vezels van een kunstgrasmat of van de samenstelling van een bepaald type zand, tot het risico op schaafwonden en de invloed van uv-licht op het slijtageproces van kunstgras. Alle testen zijn erop gericht om te ontdekken of de materialen en constructies voldoen aan de voorschriften en normen uit het nieuwe Kwaliteitszorgsysteem, zodat ze een plaatsje kunnen krijgen op de sportproductenlijst. Ook geven de testen opdrachtgevers de zekerheid dat de beloofde kwaliteit geleverd is en het afgesproken materiaal gebruikt. 'Het gaat bij ons om kwaliteit en integriteit. Veiligheid en duurzame sportaccommodaties staan voorop', zo vat unitmanager Sander van der Holst de essentie van het werk samen.

'Wij hanteren het vierogenprincipe, zodat we zeker weten dat er geen fouten gemaakt worden'

Het lab van Kiwa ISA Sport is weliswaar een klein onderdeel van de Kiwa-organisatie met wereldwijd 11.000 medewerkers; de omvang van de organisatie betekent ook dat het werk heel zorgvuldig plaatsvindt, uiteraard met meetapparatuur die jaarlijks gekalibreerd wordt door geaccrediteerde bedrijven. Ook controleren collega's de meetresultaten van de testen die zij doen. 'Wij hanteren het vierogenprincipe, zodat we zeker weten dat er geen fouten gemaakt worden. De organisatie wil natuurlijk geen gedoe over iets kleins dat onze goede reputatie zou kunnen schaden. Deze goede naam is niet alleen gebaseerd op de historie en aanwezige kennis en ervaring binnen ons bedrijf, maar ook op het werk dat wij leveren. Wat we doen, doen we goed.' Van der Holst onderbouwt deze uitspraak met de hoge cijfers van de regelmatig gehouden klanttevredenheidsonderzoeken.

Handwerk

Adviesbureaus, gemeentes, aannemers, producenten, sportbonden en leveranciers behoren tot de klantenkring van Kiwa ISA Sport. Zij leveren hun monsters bij de voordeur in en ontvangen de meetresultaten in een geverifieerd rapport retour. Die resultaten worden niet alleen bereikt dankzij geavanceerde meetapparatuur, maar ook nog op basis van gewoon handwerk. De ervaren laborante Yvonne is op de middag van mijn bezoek aanwezig en illustreert dit door uitleg te geven over een test op waterdoorlatendheid. 'We sealen een monster kunstgras in een metalen cilinder, vullen die met water, plaatsen de meetliniaal aan de zijkant en drukken de stopwatch in. Je kunt dan heel eenvoudig ontdekken of het water snel genoeg door het kunstgras verdwijnt.' Een apparaat dat kunstgrasvezels verhit om de samenstelling te analyseren, geeft daarentegen geheel automatisch een grafiek waarin de samenstelling kan worden afgelezen. Zandmonsters worden weer gezeefd in speciale metalen bakken, waardoor duidelijk wordt of de samenstelling wel klopt met wat de opdrachtgever verwacht. In het constructielab vinden deels dezelfde testen plaats die ook buiten gebeuren. Zo kan ook binnen de balstuit of balrol gemeten worden. Het is dan ook niet gek dat inspecteurs die buiten testen doen, ook weleens bijspringen om in het lab te assisteren. 'Wij hebben echt te maken met werkpieken. Voor het materialenlab is dat ongeveer vanaf juli tot en met oktober en voor het constructielab vanaf oktober tot en met april. Dat is soms passen en meten met de personele bezetting, maar uiteindelijk lukt het altijd. Wij streven ernaar dat iedereen breed inzetbaar is', zegt Van der Holst.


Gecompliceerde zoektocht

In het lab worden materialen en constructies voor sporten als voetbal, tennis, padel, hockey, atletiek en korfbal getest. Hoewel alle testopstellingen goed dichtgetimmerd zijn, is het soms een gecompliceerde zoektocht om de werkelijkheid in het lab na te bootsen. De griptest voor kunstgras is daar een goed voorbeeld van. 'Het is heel moeilijk om een lopende beweging na te bootsen met telkens de juiste druk', illustreert Van der Holst.


Samenwerking

Het laboratorium was tot vorig jaar nog gevestigd in Papendal. Dat is niet zo gek, want ISA Sport was ooit onderdeel van NOC*NSF, dat ook in Papendal zetelt. Na de verzelfstandiging en overname door Kiwa is ervoor gekozen om de laboratoria zoveel mogelijk te concentreren op één plaats. 'Het idee hierachter is dat de diverse laboratoria zo makkelijker kunnen samenwerken', legt de unitmanager uit. 'Dat gebeurt bijvoorbeeld al met het lab van BDA, om constructieberekeningen van padelkooien te checken. Deze dwarsverbanden om gebruik te maken van de aanwezige expertise binnen Kiwa zullen in de toekomst zeker toenemen.'


Unitmanager Sander van der Holst

Veranderde voorschriften

Volgens Van der Holst is zijn lab nog steeds marktleider, ook na de komst van meer keuringsinstituten. 'Een gevolg was wel dat wij nu meer focussen op zaken die iets opleveren en dat we harder moeten werken voor hetzelfde resultaat. Er is daardoor minder tijd om zelf dingen te ontwikkelen - iets wat in het verleden, toen wij nog alleen op de markt waren, vaker gebeurde.' Kiwa ISA Sport heeft niet alleen te maken met meer spelers op de markt, maar ook met veranderde voorschriften, bijvoorbeeld in het nieuwe Kwaliteitszorgsysteem. Van der Holst: 'Duurzaamheid in de betekenis van een lange levensduur is een beetje onder druk komen te staan door versoepeling van de regels voor de constructielaag. Dat is jammer, want wij zijn risicomijdend. Gelukkig vragen veel opdrachtgevers nog om aanvullend te testen op basis van de oude normering. Zij willen ook zekerheid hebben en dat zie je terug in de bestekken.' Deze wens om risico's uit te sluiten is meestal groter bij kleinere gemeenten, merkt hij in de praktijk. 'Grote gemeenten hebben soms meer financiële ruimte om in dit opzicht te experimenteren.'


'In de toekomst krijgen we nog meer te maken met vraagstukken rond duurzaamheid; dat biedt nieuwe kansen'

Van der Holst ziet de toekomst van Kiwa ISA Sport met vertrouwen tegemoet. 'Duurzaamheid en veiligheid blijven belangrijke pijlers in ons werk. In de toekomst zullen we nog meer te maken krijgen met vraagstukken rond duurzaamheid, en dat biedt nieuwe kansen. Er komen steeds meer nieuwe constructies, bijvoorbeeld velden met daaronder waterberging en velden die energie opwekken. Dat moet zich allemaal nog uitkristalliseren, maar je kunt je voorstellen dat wij dan bijvoorbeeld de leidingen testen en inspecteren die gebruikt worden in zo'n energieveld. Intern wordt natuurlijk op deze ontwikkelingen geanticipeerd en gediscussieerd over welke richting wij willen opgaan. Bijvoorbeeld met onze dienstverlening met betrekking tot LCA's en EPD's: houden we de focus op verificatie van LCA-berekeningen, of gaan we ook meer doen aan consultancy bij het opstellen van LCA's?', zo filosofeert hij.

Groen licht

Voor de werkzaamheden in het lab verandert er voorlopig weinig. Recentelijk heeft de Raad voor Accreditatie weer voor vier jaar groen licht gegeven aan de processen en werkwijzen van Kiwa ISA Sport. Het is een hernieuwd bewijs dat het bedrijf voldoet aan de internationale normen voor testlaboratoria.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Open dag AH Vrij
zaterdag 21 september 2024
Open dag bij AH Vrij Groen, Grond en Infra in Wateringen
zaterdag 21 september 2024
t/m zaterdag 21 september 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
DSV zaden verzorgt Expertdag duurzaam gras
dinsdag 1 oktober 2024
t/m dinsdag 1 oktober 2024
Grote merken keren terug op Saltex 2024
woensdag 30 oktober 2024
t/m donderdag 31 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER