Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Antea Sport neemt gemeenten en sportclubs bij de hand in transitie naar non-infill-kunstgrasvelden

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Peter Jansen, woensdag 22 februari 2023
193 sec


Het naderende verbod op polymerische infill heeft gevolgen voor sportverenigingen. Voor veel gemeenten en clubs is deze thematiek nog betrekkelijk nieuw. Voor Antea Sport niet: de afgelopen jaren bouwde de sportveldspecialist al verschillende sportvelden zonder performance-infill, verspreid door heel Nederland. Spelers, beheerders en eigenaren van deze velden reageerden vol enthousiasme. We ontdekken het geheim achter het succes van de voetbalvelden zonder performance-infill van Antea Sport.


Alleen nog natuurlijke materialen en zand

De transitie naar non-infill-kunstgrasvelden is het gevolg van een Europees verbod op polymerische infill dat binnenkort wordt uitgesproken. De Europese Commissie wil dit verbod onder meer inzetten als wapen in de strijd tegen de verspreiding van vervuilende microplastics. Concreet betekent dit dat vanaf 2029 - als het verbod van kracht wordt - alleen nog natuurlijke (organische) materialen en zand mogen worden gebruikt als infill voor kunstgrasvelden. Velden met performance-infill die op dat moment al zijn aangelegd, kunnen nog gewoon worden gebruikt tot het einde van hun levensduur.


Non-infill versus mineral infill

Hoewel velden zonder performance-infill in de volksmond vooral bekendstaan als non-infill-velden, spreekt Antea Sport liever over mineral infill. 'Onze velden bevatten weliswaar geen performance-infill, maar wel een klein laagje speciale minerale infill. Dat levert een belangrijke bijdrage aan de sporttechnische eigenschappen en blijft gewoon toegestaan als het verbod op polymerische infill straks van kracht wordt', aldus Gosewin Bos, directeur bij Antea Sport.


Begeleiding bij veranderingen

Voor gemeenten en sportclubs brengt het verbod op polymerische infill ingrijpende veranderingen met zich mee. Bos is zich ervan bewust hoe belangrijk het is om deze partijen goed te begeleiden tijdens deze transitie. 'Een veld zonder performance-infill vraagt een wezenlijk andere benadering dan een veld zoals we dat tot op de dag van vandaag gewend zijn. Bij allerlei aspecten, van ontwerp en aanleg tot onderhoud, is het nodig om de bouw van een veld zonder performance-infill op een eigen manier aan te vliegen. Daarom wil Antea Sport zowel gemeenten als verenigingen optimaal ondersteunen bij de voorbereiding op een toekomst zonder performance-infill.'


Drukbezocht seminar

Om gemeenten en verenigingen hierin bij de hand te nemen, organiseerden Antea Sport en de gemeente Amsterdam op 15 februari een seminar over non-infill-kunstgrasvelden. Dat de overgang naar non-infill een onderwerp is dat leeft bij gemeenten en sportverenigingen, blijkt wel uit de opkomst: een kleine 100 belangstellenden bezochten het nieuwe mineral-filled voetbalveld van AFC IJburg en de moderne recyclingfabriek van GBN AGR (artificial grass recycling) in het Westelijk Havengebied, waar versleten kunstgrasmatten circulair worden gerecycled en een tweede leven krijgen. Ook deelden spelers en beheerders tijdens het seminar hun ervaringen met de mineral-filled voetbalvelden van Antea Sport.


Tevreden gebruikers

'We kijken terug op een geslaagd seminar, waar we de bezoekers goed konden voorbereiden op de toekomst van non-infill-sportvelden', aldus Bos, die op die toekomst een heldere visie heeft. 'We voorzien tot 2025 een periode waarin kurk en olijf nog een belangrijke rol spelen. Daarna verwachten we dat sportvelden zonder performance-infill geleidelijk steeds meer gemeengoed worden. Omdat we bij Antea Sport al vroeg met deze velden bezig waren, zien we die ontwikkeling met veel vertrouwen tegemoet. In de evaluaties die we houden met gebruikers en de KNVB, merken we al dat onze aanpak zich vertaalt in zeer tevreden gebruikers.'


Spelplezier en veiligheid op één

Dat er zo positief wordt gereageerd op de mineral-filled velden die Antea Sport heeft aangelegd, heeft volgens Bos een logische reden. 'Bij de eerste non-infill-velden werden er zoveel kunstgrasvezels gebruikt, dat de velden daardoor glad en onvoorspelbaar werden. Voetballers hadden geen grip en kwamen door glijpartijen soms lelijk ten val, waardoor ze niet meer vrijuit durfden te voetballen. Bij Antea Sport hanteren we al vanaf het begin een heel andere aanpak. Voor ons speelt er geen belang om zoveel mogelijk vezels te verkopen, maar staan spelplezier en veiligheid op één. Daarom bevatten onze non-infill-velden minder vezels en gebruiken we een kleine hoeveelheid speciale minerale infill. Strikt genomen praat je dus eigenlijk over mineral infill in plaats van non-infill. De infill houdt de vezels overeind, zodat de noppen veel stabieler in het gras staan en minder snel gaan glijden.'


Investeren in onderbouw

Ook de kwalitatief hoogwaardige onderbouw levert een belangrijke bijdrage aan de sporttechnische eigenschappen van het mineral-filled veld van Antea Sport. 'We hebben voor ons mineral-filled voetbalveld een speciale shockpad ontwikkeld die zorgt voor een authentieke en natuurlijke spelbeleving. We horen van voetballers dat ze het heel prettig en aangenaam vinden om op dit veld te spelen. Het mooie van deze onderbouw is bovendien dat hij met een levensduur van zo'n 30 jaar meerdere generaties toplagen meegaat. Een goede toplaag is natuurlijk belangrijk, maar wij adviseren voetbalclubs om vanwege de lange levensduur en de bijdrage aan het spelplezier vooral ook in een goede onderbouw te investeren. Daar heb je als voetbalvereniging echt plezier van op de lange termijn.'


Clubs helpen verduurzamen

Dat Antea Sport goed over het mineral-filled voetbalveld heeft nagedacht, blijkt wel uit het feit dat het veld zich ook bij uitstek leent voor een andere recente innovatie: warmtewinning uit kunstgras (zie ook de vorige Fieldmanager, pagina 18 en 19). Met dat systeem kunnen clubgebouwen en zo'n 200 woningen in de nabije omgeving van het sportveld duurzaam worden verwarmd met energie uit kunstgras. 'Duurzaamheid is een belangrijke pijler voor Antea Sport. We willen hierbij uitdrukkelijk onze verantwoordelijkheid nemen en voetbalclubs en andere sportverenigingen actief helpen met het verduurzamen van hun accommodatie', aldus Bos.


Handen uit de mouwen

Van Delft tot Groningen en van Sneek tot Den Bosch, de mineral-filled voetbalvelden van Antea Sport vonden de afgelopen jaren hun weg naar alle hoeken van het land. Ook de komende tijd kan de sportveldspecialist de handen uit de mouwen steken. In samenwerking met partners zoals Edel Grass en FieldTurf staan op verschillende plaatsen in Nederland weer nieuwe velden zonder performance-infill op de rol. Eén ding is zeker: voor Antea Sport is de toekomst alvast begonnen!


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Sport Innovatiedagen Milati en partners
woensdag 22 mei 2024
t/m donderdag 10 oktober 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER