Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Rekentool voor keuze voetbalveld

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
dinsdag 20 september 2022
208 sec


Platform 4Grass biedt mogelijkheid van gratis veldadvies op maat

Met de aanleg en het onderhoud van voetbalvelden is veel (gemeenschaps)geld gemoeid. Gemeenten en verenigingen die voor de keuze staan om een veld te renoveren of een nieuw veld aan te leggen, kunnen kiezen uit veel opties. Om de keuzes duidelijk in beeld te brengen en een kostenindicatie te krijgen, kunnen zij gratis gebruikmaken van het platform 4Grass.

Jaap Verhagen en Jacco Meijerhof
Jaap Verhagen en Jacco Meijerhof

Het platform bevat veel informatie over verschillende veldtypen en een rekentool. Nadat de rekentool is ingevuld, volgt een gratis veldadvies op maat, gebaseerd op de speelbehoefte. Een kostenindicatie, de milieueffecten, veldeigenschappen, bespeelbaarheid en levensduur van het veld worden in kaart gebracht op 4Grass. Het platform bestaat nu een jaar en komt uit de koker van Jacco Meijerhof, directeur van Hofmeijer Voorst.

'Ik heb er echter moeite mee als er voor kunstgras gekozen wordt terwijl dat feitelijk niet nodig is'

Het idee om dit platform te ontwikkelen, ontstond doordat Meijerhof zich er al langer aan ergerde dat clubs en gemeenten kiezen voor kunstgras terwijl dat helemaal niet nodig is. 'Begrijp me goed, ik ben niet tegen kunstgras. Als er bijvoorbeeld weinig ruimte is of als een grote vereniging behoefte heeft aan veel speeluren, is de keuze voor kunstgras helemaal terecht. Ik heb er echter moeite mee als er voor kunstgras gekozen wordt terwijl dat feitelijk niet nodig is. Je vernielt namelijk wel de natuur, door een toplaag weg te graven die je niet zomaar weer herstelt. Er gaat al snel tien tot vijftien jaar overeen voordat je weer eenzelfde toplaag hebt, als je een bestaand kunstgrasveld weghaalt. Zo'n perceel is dan eigenlijk geschikter voor een parkeerplaats dan voor een nieuw grasveld.'

Onbetaalbaar

Meijerhof had vaak het gevoel dat hij als enige vond dat kunstgrasvelden op de lange termijn onbetaalbaar worden voor verenigingen. 'Maar dat kon ik niet hardmaken. Daarom heb ik sheets gemaakt waarop ik dit met rekenvoorbeelden aantoon. Ik bekijk het door de bril van een geprivatiseerde vereniging. Hoeveel leden zijn er en brengen die voldoende contributie in om het betaalbaar te houden? Kunstgrasleveranciers komen vaak alleen met rekenvoorbeelden van het aantal bespeelbare uren. Ik bekijk het totale kostenplaatje, inclusief onderhoudskosten', zo verduidelijkt hij zijn aanpak om het platform van de gewenste inhoud te voorzien.


Duurzaamheidslabel

In samenwerking met bureau De Buitenwacht werd het platform doorontwikkeld. De onafhankelijke partij NL Greenlabel berekende de footprint voor elk type voetbalveld en verbond daar ook een duurzaamheidslabel aan. Natuurgras heeft de hoogst haalbare score (A), terwijl kunstgras met een D is beoordeeld. Meijerhof: 'Er zijn in bepaalde gevallen goede redenen om voor kunstgras te kiezen, maar het is niet standaard de beste optie. Met het 4Grass-platform willen we stimuleren dat er vaker op basis van feiten beslissingen worden genomen.'


KNVB

Omdat er geen gegevens verzameld worden, heeft Meijerhof geen idee wie het platform het afgelopen jaar gebruikt heeft. 'Uiteraard hoor ik van gebruikers dat ze het handig vinden, bijvoorbeeld van de gemeentes Zutphen en Hengelo. De KNVB meldde na de lancering dat na het invullen van gegevens de pagina met het advies weer verdween. Dat is nu uiteraard aangepast, maar het was een mooi compliment dat ook de KNVB het platform gebruikt.' Meijerhof zegt dit omdat juist de voetbalbond de aanleg van kunstgrasvoetbalvelden jarenlang promootte, zonder dat dit onderbouwd werd met een overzicht van alle kosten. Meijerhof: 'Achteraf gezien was dit voor veel clubs en gemeentes vaak een dure en minder duurzame keuze.'


Idealisme

In zijn missie om duurzame keuzes te bevorderen, wordt Meijerhof eerder gedreven door idealisme dan door puur zakelijke afwegingen. Het platform 4Grass is dan ook zeker geen manier voor zijn bedrijf in Voorst om heel Nederland te veroveren. 'Wij houden ook geen gegevens bij op het platform. Iedereen kan het gebruiken. Wanneer een club of gemeente in bijvoorbeeld Zeeland de rekentool gebruikt en ons zou benaderen om een veld aan te leggen, zie ik dit liever door een lokaal bedrijf gebeuren. Dat is voor alle partijen beter en duurzamer. De uitkomst van de rekentool is ook geen offerte, maar een kostenindicatie. Het maakt mij niet uit wie de tool gebruikt. Als je het een handige tool vindt: succes ermee!' Het platform biedt gebruikers wel de optie om verder te praten met Hofmeijer Voorst.


'Voor beleidsmakers is het eigenlijk een must om het platform te gebruiken'

Jaap Verhagen is een van degenen die voor die optie koos. Er bestond al een werkrelatie tussen zijn werkgever, de gemeente Zutphen, en het bedrijf van Meijerhof. Als opzichter groen gaat hij over de sportvelden in de gemeente. Verhagen is tevens oud-Fieldmanager of the Year. Over het platform 4Grass heeft hij een duidelijke mening. Hij zegt: 'Voor beleidsmakers is het eigenlijk een must om het platform te gebruiken. Een groot voordeel is dat verenigingen ook zelf de rekentool kunnen invullen om te ontdekken welk type veld de beste keuze is.' In Zutphen gebruikte Verhagen de tool voor voetbalvereniging AZC. De club wilde een extra kunstgrasveld, maar er kwam een advies uit voor een hybrideveld en een O2-natuurgrasveld.
'Ik vind sowieso dat voetbal op gras gespeeld moet worden, maar met behulp van de rekentool kan ik dit ook onderbouwen. De rekentool gaf de voetbalvereniging duidelijkheid over de ombouw van een natuurgrasveld naar een hybride-natuurgrasveld. Op basis van het aantal leden en teams bleek dat deze keuze voldoet aan de norm en dat kunstgras niet noodzakelijk is. Hierbij is ook een toekomstperspectief opgesteld.' Ook de lokaal verantwoordelijke ambtenaar en politieke bestuurders waren er door de tool van overtuigd dat een tweede kunstgrasveld bij AZC niet nodig was.


SV Zutphen

Voetbalvereniging SV Zutphen heeft de wens geuit om het kunstgras-hoofdveld te vervangen door een nieuw kunstgrasveld. Het huidige veld is afgekeurd; er is dispensatie verleend door de KNVB om tot het eind van dit kalenderjaar wedstrijden te spelen op het hoofdveld. Verhagen: 'De club heeft een wedstrijdveld en een trainingsveld te veel. Het ligt allemaal wat gevoelig. De club organiseert namelijk ook veel andere activiteiten op het kunstgras-hoofdveld. Met 4Grass kan ik aantonen dat de keuze voor een nieuw kunstgrasveld niet de juiste is.' De rapporten liggen er nu. De ambtenaren zullen zich erover buigen en daarna is de politiek aan zet. 'Mijn hoop is nu gevestigd op de wethouder duurzaamheid', zegt Verhagen.


Meer informatie

Wie meer informatie wil of gebruik wil maken van de rekentool 4Grass, kan een kijkje nemen op 4grass.nl.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Rinze
Thursday 22 September 2022
ik probeer te rekentool te vinden via 4Grass maar kan 'em niet vinden. Heb je een tip?

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Grote merken keren terug op Saltex 2024
woensdag 30 oktober 2024
t/m donderdag 31 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024
Tweedaags evenement Turftech24 bij KRC Genk
dinsdag 12 november 2024
t/m woensdag 13 november 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER