Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'Wij laten in feite op hetzelfde sportpark hetzelfde materiaal terugkeren. Mooier dan dit, kan eigenlijk niet'

ARTIKEL
KUNSTGRAS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, vrijdag 19 april 2024
174 sec


Universiteit Leiden krijgt een nieuw sportcentrum. Het nieuwe gebouw verrijst op de plek waar het oude rugby-/voetbalveld zich bevond. Dit veld is inmiddels ontmanteld door CSC Sport. Hergebruik van materialen is een belangrijk onderdeel van dit project. Zodra het vergunningentraject afgerond is, kan naar verwachting deze zomer worden gestart met de bouw.

Depot met zand en lava (zanddepot wordt nog afgedekt)
Depot met zand en lava (zanddepot wordt nog afgedekt)

Steven Menijn, projectmanager bij Vastgoedbedrijf Universiteit Leiden, vertelt dat de oplevering van het nieuwe gebouw gepland staat voor eind 2025. Het jaar daarop volgt dan de verplaatsing van de huidige tennis- en hockeyvelden en de aanleg van het nieuwe combiveld voor rugby en voetbal. Dit laatstgenoemde veld komt op de locatie waar nu de hockeyvelden zijn. Eerst moest echter het oude veld verwijderd worden. Na een aanbesteding kwam CSC Sport als voordeligste uit de bus. Menijn: 'Inhoudelijk was er weinig verschil tussen de aanbieders. Het toeval wil dat dit bedrijf het veld tien jaar geleden ook heeft aangelegd.'
De aanbesteding vroeg onder andere om een duurzame aanpak en hergebruik van materialen. 'We hadden de ruimte om materiaal op te slaan en dus was het ook een heel logische keuze om het op deze manier aan te pakken,' zegt Menijn. Aangezien het universitaire vastgoedbedrijf vooral verstand heeft van gebouwen, is adviesbureau ASC Sports & Water in de arm genomen om het traject te begeleiden. Martin Heemskerk van dit adviesbureau loopt al dertig jaar mee, maar heeft nog nooit meegemaakt dat een project zo duurzaam kan zijn. 'Wij laten in feite op hetzelfde sportpark hetzelfde materiaal terugkeren. Mooier dan dit, kan eigenlijk niet. Je hoeft weinig transportbewegingen te maken, omdat alles ter plekke twee jaar in depot wordt opgeslagen. Het enige wat eigenlijk niet hergebruikt kan worden is de tien jaar oude drainage, die roestig is geworden. Zelfs het kunstgras vindt een tweede leven als grondstof voor nieuwe producten.'


Ontmanteling

CSC Sport startte eind vorig jaar met de ontmanteling. 'In een zeer prettige samenwerking is het desbetreffende project in slechts vijf weken uitgevoerd en kon het door een slimme planning, ondanks de mindere weersomstandigheden, vlot doorlopen,' blikt directeur André Ceelen terug. Jorn Rommens was namens CSC Sport als uitvoerder betrokken bij deze klus. 'Ik was er tien jaar geleden ook bij, maar nog niet als uitvoerder. Het voordeel voor ons was dat wij precies wisten waar de kabels en leidingen liepen. Bij een andere klus kom je dat ook wel te weten, maar nu hadden wij zelf de tekeningen nog.' Dat CSC Sport erin geslaagd is om de klus te klaren binnen de geplande tijd, is volgens hem vooral te danken aan goed voorwerk en het snelle schakelen op momenten dat het even droog was. 'Wij hebben bijvoorbeeld extra sleuven gemaakt voor de waterafvoer waardoor het depot goed bereikbaar bleef.'


Afgraven van de lavalaag; aansluitend is de zandlaag ook nog ontgraven
Om de wens om zo veel mogelijk materialen opnieuw te gebruiken bij de herinrichting en overige materialen op een verantwoorde wijze af te voeren, heeft CSC Sport de hiernavolgende werkzaamheden uitgevoerd. Het hekwerk is gedemonteerd en in depot gelegd voor hergebruik. De gebruikte montagematerialen zijn met oud ijzer separaat afgevoerd. De kunststof kantplanken die de infill tegenhielden, zijn in depot opgenomen voor hergebruik bij nieuwbouw. Het bestratingsmateriaal zal door derden worden hergebruikt. Puin en kapotte tegels zijn afgevoerd naar een puinbreker die er herbruikbaar puingranulaat van maakt.

'Een mooi voorbeeld van de huidige en juiste trend in renovatie van sportvelden'

Ook de lichtmasten zijn in depot geplaatst voor hergebruik. De armaturen worden op een verantwoorde manier verwerkt of krijgen een tweede leven. De kabels zijn afgevoerd naar een recyclebedrijf. Het kunstgras met infill is naar GBN AGR gebracht waar het gescheiden wordt en waar circulair infillzand en infillrubber worden geproduceerd dat weer in het kunstgras toegepast kan worden. Het kunstgras wordt gedowncycled naar granulaat voor nieuwe producten. Het vrijgekomen pvc is naar het pvc-buizenafvalcentrum gebracht. Zand en lava van de onderbouw liggen in het nabije depot te wachten voor toepassing bij de nieuwbouw van het rugby-/voetbalveld. 'Zo zijn alle materialen hergebruikt of geschikt gemaakt voor recycling, een mooi voorbeeld van de huidige en juiste trend in renovatie van sportvelden,' stelt Ceelen.

Tentamenruimte

Het nieuwe sportcentrum zal op momenten dat er niet gesport wordt, ook dienstdoen als tentamenruimte voor de studenten. De capaciteit hiervoor was in de oude sporthal onvoldoende geworden. Bovendien was er meer ruimte nodig om te voldoen aan de vraag voor allerlei fitnessactiviteiten. De nieuwe locatie biedt die ruimte wel; zelfs in de buitenlucht komen op het lage dakgedeelte fitnesstoestellen te staan. Het ontwerp voorziet in een goede akoestiek en er is veel oog voor gezondheid en duurzaamheid met voldoende frisse lucht, daglicht en gezonde materialen zonder schadelijke uitstoot. Verder krijgt het gebouw een aansluiting op de warmte- en koudeopslag (WKO) voor duurzame verwarming en koeling, en een dak vol met zonnepanelen. 'Een belangrijke verandering wordt ook dat er straks sprake is van een complex is met alle voorzieningen voor binnen-en buitensporten. Kleedkamers en kantine zijn dan op één locatie,' legt de projectmanager uit.


Aanbesteding

CSC Sport zal zeker ook inschrijven op de aanbesteding voor de nieuwbouw van de sportvelden. Mocht dit bedrijf als winnaar uit de bus komen, dan is de cirkel ook in dat opzicht weer helemaal rond. 'Dat zou hartstikke leuk zijn,' blikt Rommens hoopvol vooruit.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Marcel Bouwmeester
maandag 29 april 2024
Beste collega's,
Hergebruik van materialen: In het het artikel lijkt het alsof hergebruik iets compleet nieuws is. Dit gebeurd overal al op grote schaal. Slim hergebruik is gewoon slim en logisch en goed voor portemonnee (en nog los van milieu impact) Dat dit advies bureau dit nog nooit heeft meegemaakt vind ik erg vreemd en geen reclame. Denk dat de branche dan meer aan communicatie moet doen. Ben wel blij om te lezen dat vrijgekomen (versleten en oud) kunstgras naar recycling gaat. Dit moeten we niet hergebruiken in tuintjes of campings. Vastgoedbedrijf Universiteit Leiden goed bezig.


download artikel

Tip de redactie

AGENDA
ICL verzorgt gratis webinar over zomergrasziekten
woensdag 15 mei 2024
t/m woensdag 15 mei 2024
Sport Innovatiedagen Milati en partners
woensdag 22 mei 2024
t/m donderdag 10 oktober 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER