Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Ton de Rooij Tennis helpt met zoeken naar balans tussen tennis en padel

ARTIKEL
SPORTVELDEXPLOITATIE
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, maandag 22 april 2024
152 sec


Ton de Rooij Tennis heeft sinds de overname door Sport76 Group ook padel in het pakket. De specialist in hardcourttennisbanen, met ruim 40 jaar ervaring, gaat graag in een vroeg stadium een adviesgesprek aan met tennisverenigingen om erachter te komen of padel een zinvolle toevoeging kan zijn. 'Verenigingen moeten zich altijd afvragen waarom ze padel willen', zegt directeur Mike van Velzen.

Een project bij Tennisvereniging Boskoop
Een project bij Tennisvereniging Boskoop

Samen met zijn collega, strategy & brandmanager FĂ©lice Bracco Gartner, benadrukt Van Velzen dat het belangrijk is voor een vereniging om een goede balans te vinden tussen tennis en padel. 'Padel is natuurlijk enorm populair, maar eigenlijk is de combinatie van padel en tennis niet logisch. Het zijn twee totaal verschillende sporten; alleen de puntentelling is gelijk. Er is dus een vreemdsoortige transitie bij tennisverenigingen aan de gang: tachtig procent van het padelaanbod is te vinden bij deze sportverenigingen', vertelt Van Velzen.

Doorgroeien

Dat veel tennisclubs padelbanen aanleggen, komt volgens Van Velzen en Bracco Gartner ook doordat de tennisbond de sport heeft omarmd en flink promoot. 'Padel is geen trend gebleken en zal ook nog wel even doorgroeien. Een vereniging moet zich wel altijd afvragen wat deze sport gaat brengen en wat die bijvoorbeeld kan betekenen voor de cultuur in de vereniging.' Als leverancier gaat Ton de Rooij Tennis daarom graag vroegtijdig het gesprek aan, zodat een club kan kiezen voor de meest passende oplossing.


Verjonging

Bracco Gartner: 'Bij verenigingen die te maken hebben met een terugloop van het aantal leden en vergrijzing, kan de aanleg van padelbanen zorgen voor verjonging en nieuwe leden. In zo'n geval kan het verstandig zijn om tennisbanen te vervangen door padelbanen.' Naast deze afwegingen voor de vereniging zelf komen er ook andere vragen om de hoek kijken. Ligt een tennisclub bijvoorbeeld midden in een woonwijk, dan speelt mogelijke geluidshinder mee. De regelgeving rondom de constructies voor padelkooien is ook belangrijk, want voor de wet gaat het om bouwwerken.


Een project bij tennisvereniging De Bocht in Rucphen (Lisette van Korven Fotografie)
Van Velzen: 'Een lastige ondergrond kan de aanleg van een padelbaan zomaar vier keer zo duur maken. De regelgeving, de financiering en de betekenis van padel voor het clubleven zijn allemaal zaken waarmee verenigingen rekening moeten houden en waarbij wij kunnen helpen om een passende oplossing te zoeken.' Die zoektocht is zeker niet eenvoudig en de oplossing ook niet altijd. Van Velzen maakt duidelijk dat sommige verenigingen zelfs klem kunnen komen te zitten: 'Een gezonde vereniging heeft genoeg budget, maar hoeft in feite niks te veranderen. Een tennisclub waarbij het ledental krimpt, heeft minder budget, maar moet wel investeren om het tij te keren.'

'Wij zoeken altijd naar een creatieve oplossing'

Ook de strengere wetgeving rond de uitstoot van stikstof speelt tegenwoordig een rol bij de aanleg van tennis- en padelbanen. Van Velzen: 'In Noord-Brabant zit de boel in feite al op slot. Dit probleem speelt echter in heel Nederland. Wij zoeken altijd naar een creatieve oplossing, zodat er toch gebouwd kan worden. Zo kun je de bestaande ondergrond van een hardcourttennisbaan ook prima gebruiken als ondergrond voor een padelbaan; dan hoef je in principe alleen de kooi te monteren. Als je elektrisch gereedschap gebruikt, kun je stikstofneutraal bouwen.'

Veel expertise

Van Velzen weet waarover hij praat, want Ton de Rooij Tennis heeft veel expertise in huis op het gebied van hardcourttennisbanen. 'Bij veel padelbaanbouwers ontbreekt die kennis; zij kijken alleen maar naar de kooi. Wij bieden padelbanen van hoogwaardige kwaliteit die voldoen aan alle wettelijke eisen. Dit gegeven, gecombineerd met onze ervaring en kennis over de ondergrond, maakt ons bedrijf redelijk uniek.' Dankzij de integratie van de padeltak van Sport76 kan Ton de Rooij Tennis bovendien makkelijker opschalen, omdat beide bedrijven hun eigen uitvoeringsorgaan hebben.
Bracco Gartner: 'Veel tennisverenigingen zijn zoekende naar een juiste balans tussen tennis en padel. Bij hockeyverenigingen en voetbalclubs vormt padel een aparte toevoeging, maar bij tennisclubs ligt dat anders en kan het een ten koste gaan van het ander.' Van Velzen: 'Wij helpen clubs graag bij het maken van de juiste keuze, uiteraard ook door het juiste materiaal te leveren.'


Productontwikkeling padelbanen

De padelbanen van Ton de Rooij Tennis zijn op basis van de Nederlandse wetgeving ontwikkeld. De kwaliteit wordt door de constructeur bepaald, waardoor de banen zwaarder zijn. Dat is bijvoorbeeld te zien in de bovenconstructie van panoramabanen; hiervoor wordt gebruikgemaakt van een 4 mm dikke staalbalk van 160 bij 160 mm. Dat is een bewuste keuze, waardoor de banen robuuster en duurzamer zijn en zich niet alleen onderscheiden door kwaliteit, maar ook door een mooi design. Het ruimtelijke effect van het ontwerp van een baan is iets waarop je kunt letten als je naar verschillende bestaande banen gaat kijken.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER