Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Aanbesteding voor nieuwe kunstgrasvelden in Tiel teruggetrokken door ontbreken van goedgekeurde systemen op de Sportproductenlijst

NIEUWS
KUNSTGRAS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, woensdag 28 februari 2024
153 sec


De gemeente Tiel heeft een aanbesteding voor een kunstgras korfbalveld ingetrokken, omdat er op de datum van inschrijven (12 februari 2024) geen goedgekeurde systemen op de lijst stonden. Tiel had een aanbesteding uitgeschreven voor een kunstgraskorfbalveld, waarbij CSC Sport als voorlopige winnaar uit de bus kwam. Verdere inschrijvingen waren gedaan door Domo, Antea Sport Fieldturf en Finovi.

Archieffoto uit 2016 van zand ingestroood korfbal kunstgrasveld
Archieffoto uit 2016 van zand ingestroood korfbal kunstgrasveld

Een van de aannemers had nog bezwaar gemaakt tegen de winnende inschrijving. Totdat men er achter kwam dat er feitelijk niet een van de aannemers met een goedgekeurde constructie op de Sportproductenlijst stond. De gemeente Tiel, of eigenlijk AVRI, heeft daarop de aanbesteding teruggetrokken. Wim Glaap van adviesbureau Newae, die de aanbesteding heeft begeleid, meldt aan Fieldmanager dat er binnenkort overleg is hoe de aanbesteding weer opgepakt kan worden.

Kwaliteitszorgsysteem

De teneur bij de betrokken aannemers is dat zij van mening zijn dat dit nooit gebeurd zou zijn onder het oude Kwaliteitszorgsysteem. André Ceelen van CSC Sport is best bereid om het boetekleed aan te trekken: 'Het was bekend dat begin 2024 alle hockey- en korfbalconstructies van de lijst gehaald zouden worden. Tegelijk hebben wij onvoldoende gerealiseerd wat de consequenties hiervan waren. In de stortvloed aan websites, voorschriften en nieuwsbrieven die dagelijks over ons heen gestort wordt, hebben we dat niet voldoende aandacht geven. Gosewin Bos van Antea Sport vult aan: 'Ik heb NOC*NSF vorig jaar twee keer hiervoor gewaarschuwd. De eerste keer is de periode dat constructies nog op de lijst bleven staan met één maand verlengd. De tweede keer heeft NOC*NSF vastgehouden aan de datum dat de lijst zou worden opgeschoond. NOC*NSF beseft onvoldoende wat het inhoudt om al onze systemen opnieuw klaar te maken voor de Sportproductenlijst. Ik heb vorig jaar al opdracht gegeven om voor iets van 45 hockey-en korfbalconstructies nieuwe declaraties te maken. Voor wat dat kost kun je een heel gezellige middenklasser kopen. Ik kan alleen voor mezelf spreken, maar onze opdracht hiervoor lag al heel veel maanden bij de keuringsinstituten. Ook daar kunnen ze geen ijzer met handen breken. De ironie is natuurlijk ook dat in het bestek omschreven stond dat wij in moesten schrijven met een product dat op de sportvloerenlijst vermeld staat en niet een product op de sportproductenlijst.'


Bizar

Andre Ceelen vervolgt: 'Overigens heeft de gemeente aanbestedingstechnisch natuurlijk gelijk. Ik snap het ook wel, maar het blijft natuurlijk bizar. Wij schrijven hier in met een product dat wij ongewijzigd al meer dan 15 jaar naar alle tevredenheid bouwen en op de sportvloerenlijst staat en dan gebeurt zoiets. Voor NOC*NSF en het adviesbureau is het heel makkelijk om te zeggen: 'Die aannemers moeten leren om te lezen. Misschien is dat zo, maar dat geldt dan ook voor alle andere betrokken partijen.'


Het was bekend dat begin 2024 alle hockey- en korfbalconstructies van de sportproductenlijst gehaald zouden worden

Regie

Newae vindt het jammer dat de producenten zich niet tijdig geconformeerd hebben aan de nieuwe handleiding korfbal. Al in december van 2022 is de handleiding korfbal gepubliceerd met daarin de aangekondigde overgangstermijn dat de Sportproductenlijst opgeschoond zou worden. In oktober 2023 zijn partijen via sportinfrastructuur nogmaals op gewezen en in december is op verzoek van de markt het einde van de overgangstermijn met nog een maand verschoven naar februari 2024.


Hockey, padel en tennis

Vergelijkbare mislukte aanbestedingen zijn volgens de betrokken aannemers mogelijk ook te verwachten bij hockey, maar ook bij padel en tennis. De overgangstermijn voor korfbal en hockey is sinds 1 februari 2024 verstreken, maar voor tennis, padel en voetbal verloopt een nieuwe termijn op 1 januari 2025. Daarnaast zullen in de toekomst ook atletiek, honk- en softbal, rugby en cricket systemen conform de nieuwe methode gedeclareerd gaan worden. Ook hierbij moeten marktpartijen dus overgangstermijnen in de gaten houden.


Overgang

Op de sportproductenlijst wordt voortaan gewerkt met zogenaamde declaraties Dit is een materiaalspecificatie per product. Deze methodiek is afgekeken van internationale sportbonden. Voetbal was de eerste sport die hiertoe overging in 2021. De methode verscherpt de kwaliteitscontrole per product door bijvoorbeeld specifiek de shockpad en het DNA van de kunstgrasvezel specifiek te benoemen in een declaratie. Hiermee zijn opdrachtgevers/eigenaren verzekerd van de herkomst van een product en wordt het eenvoudiger om producenten aannemers van elkaar te onderscheiden.
Om producenten te ontlasten bij de invoering van verplichte declaraties is het bij hockey bijvoorbeeld mogelijk om de FIH voorschriften over te nemen. Concreet betekent dit dat producten die voorzien zijn van een FIH rapport eenvoudig kunnen worden omgetoverd tot een Nederlandse declaratie. Hiervoor zou vroeger een volledig nieuw onderzoek vereist zijn .


LEES OOK

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Open dag AH Vrij
zaterdag 21 september 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Grote merken keren terug op Saltex 2024
woensdag 30 oktober 2024
t/m donderdag 31 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER