Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Stichting Waarborgfonds Sport waarschuwt: BOSA-subsidie in maart al op

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, woensdag 28 februari 2024
66 sec


Sportverenigingen die in dit jaar nog een beroep willen doen op de BOSA-subsidie lijken haast te moeten maken, meldt de Stichting Waarborgfonds Sport (SWS). Volgens de website van DUS-I is er mogelijk nog slechts 11,1 miljoen euro beschikbaar voor het lopende jaar.


De subsidieregeling Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA) is bedoeld voor amateursportorganisaties. Deze kunnen subsidie aanvragen voor bouw- en onderhoudskosten van sportaccommodaties en de aanschaf van sportmaterialen. Voor 2024 is het totale budget voor de regeling vastgesteld op 79 miljoen euro. Volgens de website van de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I) is er per 23 februari 2024 al 18,2 miljoen euro uitbetaald en is er voor 49,7 miljoen euro aan aanvragen in behandeling. Als deze worden toegekend, dan is er voor 2024 nog slechts 11,1 miljoen euro beschikbaar.

Misgrijpen

SWS roept clubs die een beroep willen doen op de regeling op, om spoedig een aanvraag in te dienen. 'Het ziet er immers naar uit dat het budget in dit tempo in maart 2024 al volledig benut zal zijn. Dit heeft tot gevolg dat clubs die te laat zijn met hun aanvraag, niet meer in 2024 hun subsidie uitbetaald zullen gaan krijgen', aldus SWS. In september vorig jaar heeft SWS het ministerie van VWS al opgeroepen om het beschikbare budget te verhogen, zodat sportverenigingen niet 'misgrijpen'.


'Als het budget niet direct wordt aangevuld heeft dit desastreuse gevolgen voor de sector', stelt SWS directeur Dick Zeegers. 'De bouw- en rentekosten zijn de afgelopen jaren fors opgelopen waardoor investeringen al onder druk zijn komen te staan. De BOSA, waarbij de vereniging aanspraak kan maken op 20% subsidie van de kosten voor bouw en onderhoud, is cruciaal om de investeringen te kunnen realiseren.'

Verloren jaar

Voor activiteiten gericht op energiebesparing, toegankelijkheid, circulariteit en klimaatadaptie geldt in 2024 zelfs een subsidiepercentage van 40%. 'Als de subsidiepot niet wordt aangevuld zullen clubs ervoor kiezen om deze investeringen uit te stellen tot 2025. We kunnen dan bijna spreken van een 'verloren jaar'', concludeert Zeegers.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER