Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Grasmeester van De Kuip pakt machinepark aan

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Mischa Bijenhof, woensdag 21 februari 2024
158 sec


Alles voor de perfecte grasmat

Ruim een jaar geleden maakte Mario Spaans de overstap van hoofdgreenkeeper op Golfbaan Hitland in Nieuwerkerk aan den IJssel naar grasmeester bij Feyenoord. De transitie verloopt soepel, mede dankzij machines van GKB Machines. 'We hebben hier flink geïnvesteerd in het machinepark.'

Mario Spaans met links zijn collega Gary Lee, head groundsman van Tottenham Hotspur
Mario Spaans met links zijn collega Gary Lee, head groundsman van Tottenham Hotspur

Na een carrière van bijna 27 jaar op Golfbaan Hitland begon Mario Spaans vorig jaar in de Rotterdamse Kuip aan een nieuwe fase in zijn loopbaan. Bij Feyenoord wordt Spaans verantwoordelijk voor het onderhoud van het hoofdveld in De Kuip, drie velden en twee kunstgrasvelden op Varkenoord en nog twee velden en een keepershoek op 1908, het trainingscomplex van het eerste elftal. Daarnaast is er ook nog een performance-strook van kunstgras voor warming-up en hersteltrainingen. Een hele klus voor Spaans, die als gewezen hoofdgreenkeeper een verrassende keuze is voor De Kuip.

Schifting

'Er was niet veel voor nodig om me te overtuigen hier te gaan werken,' vertelt Spaans. 'Al snel werd me duidelijk dat bij Feyenoord in principe alle middelen voorhanden zijn om een zo goed mogelijke grasmat neer te leggen.' Na een inventarisatie van het machinepark werd besloten hier flink in te investeren. Spaans: 'Er zaten wat machines tussen die weinig gebruikt werden; het kon allemaal efficiënter en beter. Samen met de groep hebben we een schifting gemaakt en ik kan wel stellen dat we nu topmateriaal tot onze beschikking hebben.' De eerste aankopen die Spaans voor zijn nieuwe werkgever deed, waren een Renovator en een Deep-Clean, beide van GKB. De Renovator is met borstels geschikt voor kunstgrasvelden. Er kunnen ook veertanden gemonteerd worden voor gebruik op natuur- en hybridegrasvelden.


'GKB denkt mee en komt met oplossingen waar we zelf misschien niet aan gedacht hadden'

Ook een hagelnieuwe Combiseeder ontbreekt niet in De Kuip

Verantwoordelijkheid

'Ik kende GKB al vanuit mijn werk als greenkeeper,' zegt Spaans. 'Op de golfbaan gebruikte ik een Deep Tine Aerator en een Sandspreader van dat merk. We werkten vanuit een aannemer, dus we moesten het doen met wat de golfbaan aan machines had staan. Bij De Kuip heb ik zelf de verantwoordelijkheid over het machinepark en daarom konden we nu precies kiezen wat er hier nodig is. Na een demo van GKB waren we er snel uit.' Zowel de Deep-Clean als de Renovator zitten al een aantal jaar in het programma van GKB en hebben hun waarde ruimschoots bewezen. De Renovator werkt met roterende borstels en kan zowel op een droge als op een vochtige kunstgrasmat ingezet worden; de Deep-Clean vereist een droge ondergrond. 'In principe gebruik ik de Renovator als eerste. Die haalt het hard geworden infill uit de kunstgrasvezels. Daarna ga ik er met de Deep-Clean overheen.' De Deep-Clean brengt met een borstel het vervuilde infill op een schudzeef. Licht vuil wordt afgezogen, het grovere vuil verplaatst zich naar bakken aan de achterzijde van het apparaat. De aldus gezuiverde infill verdwijnt daarna door de zeef weer in de grasmat.


Prijs

Spaans is erg te spreken over de samenwerking met GKB. 'Het is prettig zakendoen met die mensen. Ze denken mee en komen met oplossingen waar we zelf misschien niet aan gedacht hadden.' De grasmeester noemt een voorbeeld: 'We maken in De Kuip gebruik van assimilatiebelichting. Dat is een methode om met kunstlicht het gras beter te laten groeien. Om lichtoverlast te beperken, zijn er strenge regels waarin staat dat je belichtingsdoek moet gebruiken. In de kassen gebruiken ze dat ook, maar bij ons zijn die doeken nóg groter: 50 meter lang en 16 meter breed. Als die doeken droog zijn, kun je ze wel hanteren, maar als ze nat zijn, kun je ze bijna niet oprollen. GKB heeft voor ons een oprolsysteem bedacht. Het werkt perfect en voor mij is dat een goed voorbeeld van een technische partner die meer doet dan alleen leveren waar de klant naar vraagt.'
Intussen heeft Spaans zijn eerste prijs als grasmeester op zak: na afloop van het seizoen 2023 kregen Spaans en zijn team uit handen van VVCS-voorzitter en ex-profvoetballer Evgeniy Levchenko de schaal voor 'Beste grasmat van de eredivisie' uitgereikt. Feyenoord moest de eerste plaats wel delen met Ajax, dat evenveel punten scoorde. Desondanks een goede start voor Spaans bij Feyenoord. 'Ik ben hier supertrots op,' verklaarde de oud-greenkeeper.


Volgens de fabrikant is de Renovator de aangewezen machine om het rubbergranulaat volledig uit de kunstgrasmat te verwijderen. Dat kan in de toekomst voor sportclubs een voorwaarde zijn om nog langer van kunstgras gebruik te mogen maken. Eigenaren van kunstgrasvelden zijn wettelijk verplicht om maatregelen te nemen die ongewenste verspreiding van het rubbergranulaat tegengaan, maar inmiddels wordt ook gewerkt aan zogenaamde non-fill-kunstgrasvelden. In de eredivisie is vanaf het seizoen 2025/2026 kunstgras helemaal niet meer toegestaan. Voetbalclubs op het hoogste niveau van de Nederlandse voetbalcompetitie moeten natuur- of hybridegrasvelden gaan gebruiken. In het huidige voetbalseizoen hebben alleen Heracles Almelo, Volendam en Excelsior Rotterdam een hoofdveld van kunstgras.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Sport Innovatiedagen Milati en partners
woensdag 22 mei 2024
t/m donderdag 10 oktober 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER