Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Veldonderhoud zit bij Erwin Braspenning in DNA

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, dinsdag 19 december 2023
219 sec


Getalenteerde oud-spits scoort nu als fieldmanager bij NAC Breda

Erwin Braspenning is verantwoordelijk voor het veldonderhoud bij NAC Breda. Deze selfmade fieldmanager weet inmiddels wel hoe je een goede grasmat maakt en onderhoudt. Binnen het beschikbare budget haalt hij dagelijks alles uit de kast om te zorgen voor goed bespeelbare trainingsvelden en een topstadionveld. Als hij eenmaal begint te vertellen over zijn vak, is hij bijna niet meer te stoppen.

Erwin Braspenning
Erwin Braspenning

Ook menig verdediger had in het verleden moeite om deze talentvolle spits af te stoppen. Braspenning schopte het zelfs tot het betaald voetbal, bij RKC, RBC en in België, maar is nooit echt doorgebroken op het hoogste niveau. Sinds dit jaar voetbalt hij helemaal niet meer vanwege een gescheurde kruisband in zijn knie. Het is sowieso een wonder dat hij naast zijn werk als fieldmanager al die jaren nog energie had om te voetballen. De inmiddels 45-jarige Braspenning maakt namelijk werkweken van wel vijftig tot zestig uur.
Naast het stadionveld en de trainingsvelden van NAC onderhoudt hij met zijn bedrijf HUBRA Fieldmanagement ook nog de velden bij twee amateurclubs en diverse gazons bij particulieren en bedrijven. 'Ik maak dagen van wel 12 tot 14 uur. Het is eigenlijk niet te doen', zegt hij met een glimlach. Toen zijn vaste medewerker er dit voorjaar mee stopte, was de nood zo hoog dat zijn 72-jarige vader nog even bijsprong. 'Ik heb ook nog wat tijdelijke hulp gehad, maar ben hard op zoek naar een vast iemand die mij kan assisteren.'


Bouwtechnisch tekenaar

Zelf is hij ooit begonnen als assistent van zijn vader Jan, die jaren als grasmeester in dienst was bij de Bredase voetbalclub. Twee keer won zijn vader de veldencompetitie in de eerste divisie. Vader Jan leerde zijn zoon de kneepjes van het vak. Assisteren bleef Erwin ook doen toen hij al een vaste baan had als bouwtechnisch tekenaar. De economische crisis in 2008 leidde tot ontslag bij zijn toenmalige werkgever; dat betekende uiteindelijk de definitieve keuze voor het beroep van fieldmanager. 'Ik kon toen nergens meer aan de slag in mijn vorige beroep', zo blikt hij terug. Zijn vader bood uitkomst, want het veldonderhoud bij NAC werd dat jaar uitgebreid met het nieuwe trainingscomplex in Zundert. Een paar extra handen waren dus goed bruikbaar. Voor Erwin Braspenning was het vakgebied geen onbekend terrein en ook de locatie niet. Het trainingscomplex is namelijk gerealiseerd op een stuk grond van zijn familie, grenzend aan het ouderlijk huis. 'Mijn vader is daar ooit begonnen met de aanleg van wat sportvelden. Ook NAC kwam daar destijds met voetbalkampen voor de jeugd. Ze waren verbaasd over de kwaliteit van de velden. Zo is mijn vader uiteindelijk als fieldmanager bij NAC in dienst getreden om diezelfde kwaliteit in het stadion te realiseren.'


Braspenning-DNA

Gevraagd naar het geheim van zijn vader om een stuk weiland te veranderen in kwalitatief goede sportvelden, antwoordt hij: 'Boerenwijsheid.' Kennelijk zit dit vermogen in het Braspenning-DNA, want ook Erwin heeft het sportveldonderhoud van nature in de vingers. Zijn reputatie op dit gebeid leidde in 2014 tot het verzoek van Club Brugge om daar een grasteam op te zetten. Hij greep deze kans en combineerde de klus met zijn werk op het trainingscomplex in Zundert. 'Uiteindelijk wilde Brugge iemand die fulltime beschikbaar was en moest ik een keuze maken. Om praktische redenen ben ik toen gestopt in België. Best wel jammer, want het ging hartstikke goed', zo blikt hij terug. Waarschijnlijk had hij even nog meer spijt toen hij bij NAC het veld moest ruimen na de degradatie uit de eredivisie, omdat er toen te weinig financiële middelen waren om hem in dienst te houden. Braspenning kwam weer thuis te zitten en hielp zijn vader af en toe op vrijwillige basis. In 2016 naderde vader Jan de pensioengerechtigde leeftijd en koos de voetbalclub ervoor om het veldonderhoud voortaan uit te besteden aan een extern bedrijf. 'Ik hoorde dat en ging samen met Wil Huijbregts het gesprek aan met NAC. Dat resulteerde in de oprichting van mijn huidige bedrijf om zo het veldonderhoud te kunnen doen.' Braspenning ging hiervoor een samenwerking aan met Huijbregts, die al een loonbedrijf runde. Zo had hij voldoende kapitaal om ook de machines over te nemen, zoals afgesproken was in het vijfjarige contract. Zijn vader werd voor nog een jaar ingehuurd; daarna nam hij het over met zijn compagnon. Het eerste contract is stilzwijgend met twee jaar verlengd en begin dit jaar weer officieel met vijf jaar. De komende jaren is Braspenning dus nog wel actief in het Rat Verlegh Stadion.


'Ik moet zorgen dat het veld in september al in topconditie is, dan red ik het wel in de winter'

De huidige toplaag van het stadionveld is inmiddels twaalf jaar oud en hard aan vervanging toe. Voor het begin van dit seizoen kon hij het veld wel affrezen en een goede wortelbehandeling toepassen. Op de dag van het interview, eind oktober, is er een zeer natte periode geweest. Het hoofdveld heeft veel last van wormen die hoopjes achterlaten, die weer platgedrukt worden tijdens het maaien. 'Helaas heb ik geen machine om ze te verwijderen. Ik hoop op droog weer, zodat ik het veld een keer kan borstelen.' Zo is hij altijd op zoek naar manieren om met beperkte middelen toch een goed veld te realiseren. Inmiddels weet hij dat het slim is om een week voor een thuiswedstrijd goed, maar gedoseerd te bemesten, zodat het veld op de wedstrijddag mooi groen is. Ook vroeg doorzaaien is belangrijk om het veld in conditie te houden en te voorkomen dat in de wintermaanden de plaggen er bij wijze van spreken uit vliegen. 'Ik moet zorgen dat het veld in september al in topconditie is; dan red ik het wel in de winter', zegt hij zelfverzekerd.

Succes

Braspenning heeft zijn handen vol aan het huidige stadionveld. Ook de trainingsvelden vragen de nodige aandacht, maar net iets minder, dankzij de goede zandgrond waarop ze liggen. Zo is hij inmiddels helemaal in de voetsporen van zijn vader getreden, al is er volgens hem wel een belangrijk verschil: 'Ik ben wel iets verder dan hij. Waar mijn vader eerder ter plekke keek wat er gedaan moest worden, plan ik veel meer vooruit en kijk ik ook meer in de bodem.' Het succes van zijn aanpak is niet uitgebleven. Hij was medeverantwoordelijk voor de winst van de veldencompetitie van de spelersvakbond in 2016, en in 2017 zelfs eindverantwoordelijk voor deze winst, omdat zijn vader toen met pensioen was gegaan. In 2020 stond hij ook bovenaan, maar het vroegtijdige einde van de competitie door de coronapandemie leverde alleen een vermelding op. Vorig seizoen eindigde het stadionveld van NAC op een verdienstelijke vijfde plaats.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Sport Innovatiedagen Milati en partners
woensdag 22 mei 2024
t/m donderdag 10 oktober 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER