Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Het verschil tussen veel praten en iets zeggen

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Gertjan Hilarius, donderdag 9 mei 2024
74 sec


Column: Fieldmanager of the Year: Gertjan Hilarius

Mijn drie kinderen voetballen en zo komt het dat ik afgelopen winter regelmatig op verschillende complexen een kijkje mocht nemen. Vaak kom je dan een betrokken vrijwilliger tegen. En het gesprek gaat het al snel over het onderhoud van de velden. Wat me enorm opviel zijn de enorme verschillen tussen de verschillende complexen en verschillende gemeentes.


Dat varieert van geprivatiseerde clubs, waar de gemeente een jaarlijkse financiële bijdrage levert, tot gemeentelijk onderhoud, waarbij de taken veelal worden uitbesteed aan aannemers of gemeenten die het onderhoud zelf uitvoeren. Van clubs met betrokken vrijwilligers tot clubs die zelfs niet weten wie het onderhoud doet. De verschillen zijn enorm. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en problemen. Laten we eerlijk zijn: als een gemeente het onderhoud op basis van de laagste prijs laat aanbesteden of een veel te ingewikkelde aanbestedingsprocedure schrijft, komen we uiteindelijk in een vicieuze cirkel naar beneden terecht. De groene aannemer roept dan: ‘We krijgen niet meer budget’, de gemeente roept: ‘We hebben alles uitbesteed’, en de club roept: ‘Kijk nou eens, zo kan het toch echt niet!’

De afgelopen maanden mocht ik voor veel gemeenten een lezing houden over hoe wij als BVO het onderhoud uitvoeren.

Gelukkig zie je ook succesvolle samenwerking ontstaan tussen enthousiaste vrijwilligers, betrokken gemeenten en groene aannemers. De afgelopen maanden mocht ik voor veel gemeenten een lezing houden over hoe wij als BVO het onderhoud uitvoeren. Zo kunnen wij een voorbeeldfunctie vervullen, maar ook de nodige praktische tips geven voor een mooie samenwerking tussen die drie partijen. Als je dat vertaalt naar de praktijk ben ik van mening dat we veel meer met elkaar moeten overleggen, om de kwaliteit van onze sportcomplexen te verhogen en te waarborgen. Sterker nog: elkaar versterken en samenwerken. In plaats van veel praten en wijzen, maar niks doen. Elke gemeente, aannemer en club wil toch het beste resultaat. Dit lukt niet door continu naar elkaar te wijzen en alleen te zeggen wat er fout gaat.

Dus: handen uit de zakken en zorg dat je samen met je onderhoudspartners het beste uit je sportcomplex haalt. Want door samen te werken en te overleggen, bereik je meer. Praat met elkaar, want de jeugd heeft de toekomst.

Oant sjen!
Gertjan Hilarius


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER