Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Knakkende lichtmasten zetten boel op scherp

ARTIKEL
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, woensdag 1 mei 2024
155 sec


Sportend Nederland is recent opgeschrikt door twee afgebroken lichtmasten die tijdens wedstrijden op het hockeyveld belandden. Het liep goed af, maar de schrik zit er goed in. De hockeybond adviseert om de kwaliteit van lichtmasten te testen. NOC*NSF pleit ook voor tijdige controle en wil een certificeringsplicht voor veldverlichting invoeren. Ook leveranciers trekken aan de bel.

Afbeelding ter illustratie
Afbeelding ter illustratie

Voor Martin Bolderman van Sportverlichting.com bijvoorbeeld zijn de recente incidenten bij de hockeyclubs Ring Pass en Crayenhout aanleiding om te benadrukken dat mastkeuring essentieel is voor de veiligheid op sportvelden. Zeker nu veel masten op leeftijd zijn en veel clubs overgaan op ledverlichting die een stuk zwaarder is. 'Het is belangrijk dat zowel opdrachtgevers als installateurs het belang van een mastkeuring weten. Niet om het beste jongetje van de klas te zijn, maar sinds de oprichting van ons bedrijf is er geen offerte de deur uitgegaan zonder dat een mastkeuring erin verwerkt is. Omdat de veiligheid erg belangrijk is en helaas vaak wordt vergeten. Het is ook een stukje kennis, want veel opdrachtgevers staan er helemaal niet bij stil dat een mast kan omvallen of afbreken.'

Verjongde masten

Bolderman vermoedt dat bij genoemde incidenten de desbetreffende installateurs voorafgaand aan de installatie geen rekening gehouden hebben met het nieuwe gewicht en de windoppervlakte. Bovendien zijn het zogenoemde 'verjongde' masten. Dit betekent dat zij met een lasnaad verhoogd zijn en daardoor kwetsbaarder zijn voor knakken bij een te zware belasting.


Bij een mastkeuring wordt de mast fysiek gecontroleerd op bijvoorbeeld metaalmoeheid. Ook wordt een berekening gemaakt van de sterkte van de mast, zodat je er zeker van bent dat het gewicht van de lichtinstallatie gedragen kan worden door de mast. Sportverlichting.com werkt voor de keuring samen met onafhankelijke partijen als Normec Rei-lux en Mastscan. Bolderman: 'Het moet natuurlijk niet zo zijn dat je een situatie krijgt van de slager die zijn eigen vlees keurt. Wanneer een mastkeuring voltooid is, wordt weer vijf jaar garantie gegeven op deze mast. Het is dus zinvol dat een opdrachtgever om de vijf jaar een mastkeuring begroot. Ook wanneer een mast herplaatst wordt, moet deze opnieuw worden gekeurd.'

LEES OOK
Groningen onderzoekt onveilige lichtmasten
05-10-2020 | NIEUWS
35 sec

Wie investeert in nieuwe ledverlichting moet volgens Bolderman een mastkeuring niet achterwege laten om kosten te besparen. Die kosten voor een keuring zijn ongeveer 1.500 tot 2000 euro. 'In verhouding tot de totale investering is dit ook geen groot bedrag. Door onze samenwerkingen en grote afzet kunnen we deze mastkeuringen tegen een aantrekkelijk tarief aanbieden. Bovendien zijn de kosten op een mastkeuring BOSA-subsidiabel', zegt hij.

Zwakke plekken

Bolderman waarschuwt ook dat er nooit in een mast geboord mag worden. Regelmatig stuit hij op lichtmasten waaraan bijvoorbeeld installatiekasten of geluidsinstallaties zijn gemonteerd. 'Wanneer voor deze attributen gaten in de mast zijn geboord, zorgt dit voor zwakke plekken en kan dit leiden tot een onveilige situatie.'


De hockeybond KNHB werkt momenteel samen met experts aan een zogenoemde white paper. Het wordt een advies dat 'op korte termijn' naar verenigingen gestuurd wordt om hen te ondersteunen om op een juiste manier met dit vraagstuk om te gaan. In de tussentijd adviseert de bond alle hockeyverenigingen om na te gaan of en wanneer lichtmachten getest zijn op kwaliteit.

Certificeringsplicht

Ook sportkoepel NOC*NSF adviseert sportclubs om hun lichtinstallaties te controleren op stabiliteit en sterkte, zo is te lezen op de website sportinfrastructuur.nl. De recente incidenten zijn voor de sportkoepel aanleiding om zich te verdiepen in de eisen voor lichtinstallaties om incidenten in de toekomst te voorkomen. Een verplichte certificering zou hieraan kunnen bijdragen is de gedachte. Er wordt dan ook onderzocht of een certificeringsplicht onderdeel kan worden van het Kwaliteitszorgsysteem.


Vergunning

Voor het plaatsen of aanpassen van sportveldverlichting moet weliswaar een vergunning aangevraagd worden, maar daarna is er gedurende de levensduur van de lichtinstallaties geen verplichte kwaliteitscontrole meer. De zorg hiervoor licht bij de eigenaar, in veel gevallen een gemeente of vereniging. NOC*NSF adviseert gemeenten en clubs om de aannemer die de verlichtingsinstallatie installeert ook te vragen naar een onderhoudsplan en op basis daarvan een meerjarenonderhoudsplan te maken. Bij twijfel over de strekte van bestaande lichtinstallaties is het doen van een controlemeting het advies van de sportkoepel.


Voorstel

Het idee om verlichting aan de nieuwe sportproductenlijst toe te voegen leeft al langer bij NOC*NSF, maar ging tot op heden alleen om lichtopbrengst op het veld. Met een verplichte certificering en hercertificeringstermijn waarbij naast de lichtsterkte ook een sterkte/stabiliteitsmeting kan worden ingevoerd, wil de sportkoepel de volgende stap zetten naar veiligere sportaccommodaties. Voor invoering van een certificeringsplicht op sportveldverlichtingsinstallaties zal de Programmaraad akkoord moeten gaan, waarna een taakgroep het voorstel kan uitwerken tot een advies. Het volgende Programmaraad-overleg vindt plaats op 11 juli. De intentie van NOC*NSF is om dan namens de sport een voorstel aan de Programmaraad voor te leggen.


LEES OOK
Kwaliteit van lichtmasten is onderbelicht
01-04-2013 | ARTIKEL
2 sec
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER