Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Actueel: dit doe je bij ongelijke velden

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jan Krijnen, woensdag 10 mei 2023
72 sec


De temperatuur blijft wisselvallig en dat is terug te zien op de sportvelden, waar veel velden als ongelijk worden ervaren. Ook het natte weer helpt niet mee, het is nu niet raadzaam om met machines het veld op te gaan. Komen er een aantal dagen met droog weer en wat wind, dan kan de bodem snel drogen en is het advies om het sportveld zo snel mogelijk egaal te krijgen.


Tip 1: maai het gras kort

Wanneer de velden pollerig ogen, is het vaak zo dat de ondergrond nog redelijk vlak is. De pollerigheid ontstaat voornamelijk door ongelijke grasgroei. In de praktijk zien we dat clubs dan aan de gang willen met het rollen van het veld. Mijn advies is om dat niet te doen. Beter kun je het gras kort afmaaien of kies voor een bewerking met klepelen en opvangen. Zorg zo snel mogelijk dat de grasgroei wordt aangezet, bijvoorbeeld door een bemestingsgift. Zo groeien de kale plekjes sneller dicht en krijg je ook een vlakker veld.


Tip 2: pak trainingsvelden eerst aan

Weer of geen weer, op de trainingsvelden wordt gewoon doorgespeeld. Dat zie je terug aan de kaalslag van de grasmat, want vier dagen per week trainen laat zijn sporen na. De trainingsvelden liggen er ongelijker bij dan de wedstrijdvelden en het is dan ook zaak om deze eerder in het seizoen uit de roulatie te halen. Om het groot onderhoud wat vroeger te starten, zodat de trainingsvelden genoeg tijd krijgen om te herstellen.


Tip 3: laat de wedstrijdvelden erin

De wedstrijdvelden worden minder zwaar belast, daar wordt alleen in de weekenden op gespeeld. Dan hebben we het over zo'n vijf wedstrijden in een weekend, waarvan ook de jeugd onderdeel uitmaakt. Het grasbestand geeft een meer stabiele grasmat, zodat de wedstrijdvelden tot later in het seizoen prima gebruikt kunnen worden. Zo rond eind juni is het tijd om ook deze velden goed aan te pakken.


Advies voor onderhoud sportvelden

Voor zowel het aanpakken van trainingsvelden als wedstrijdvelden geldt dat een goed onderhoudsplan nodig is om de grasmat een goede doorstart te geven. Zo kan het nieuwe voetbalseizoen in augustus weer van start met een goed gesloten, onkruidvrije grasmat.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER