Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Maximale veldbezetting met Triple-3

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jan Krijnen, dinsdag 23 mei 2023
110 sec


Wie jaarrond zeker wil zijn van een maximale veldbezetting, zal het groeiseizoen voortaan maximaal moeten benutten voor herstelwerkzaamheden. Daarvoor introduceert Advanta de Triple3-methode voor toekomstbestendige sportvelden. Daarbij benut je naast de periode van groot onderhoud - die alleen maar korter wordt - ook het voor- en najaar voor het structureel doorzaaien van de mat.


Onderhoud anders aanvliegen

Eerder beginnen met doorzaaien, investeren in groot onderhoud én waar nodig in het najaar bijzaaien: dat is in een notendop het Triple3-concept van Advanta. Wanneer je deze doorzaaimomenten ook nog combineert met de juiste grasmengsels en grastypen, creëer je de beste omstandigheden om je veld jaarrond gesloten te houden. Ook op termijn levert het veel op: door spreiding van het onderhoud zijn de velden 's zomers korter uit roulatie en wanneer de basis van het grasbestand goed is, betaalt dit zich uit in minder onderhoudskosten en meer speeluren.


Tetra's jaarrond inzetten

Dat tetra's in de koudere maanden goed ingezet kunnen worden, tonen de ervaringen aan. Maar tetraploïde Engels raaigras kan jaarrond worden ingezet voor het doorzaaien van intensief bespeelde sportvelden. Deze grassoort maakt het mogelijk om het maximale uit je voetbalveld te halen. Zo worden de sterke eigenschappen van beide soorten Engels raai gecombineerd met de kracht van veldbeemd en het gehele jaar door benut. Voor elke periode in het jaar zijn mengsels beschikbaar met tetraploïde Engels raaigras.


Advance-coating

Voor een nóg groter prestatievermogen hebben alle Advanta-sportveldmengsels Advance-coating. Deze coating heeft een brede werking en is een slimme biostimulerende zaadbehandeling met ingebouwde worteltechnologie. Advance geeft graszaad unieke eigenschappen en zorgt voor gemiddeld tien dagen voorsprong op onbehandeld zaad. Zowel veldbeemd als Engels raai vormt meer wortelmassa, resulterend in een vitaler sportveld met een stevige zode en een groot incasseringsvermogen.


Weet wat je zaait

Het begint met de juiste mengselkeuze in elke periode, maar als tweede is het van belang om het juiste aantal kilo's graszaad te bepalen. Want het aantal kilo's dat je zaait, bepaalt het resultaat. Kies je voor grasmengsels met tetraploïde Engels raai, dan is het van belang om te weten hoe je de zaaimachine afstelt. Doordat de graszaden iets grover zijn, lopen deze mengsels iets minder snel door de zaaipijp heen. Door de machine af te draaien, zie je op welke stand je deze moet afstellen om te zorgen dat de afgifte van zaad overeenkomt met de hoeveelheid die je wilt zaaien.


Bij DDS-doorzaaien is het extra van belang om alert te zijn op de instellingen van de zaaimachine, mede vanwege het grote verschil in formaat van de zaden van Engels raai en veldbeemd. Doorzaaien met de DDS-machine is een prachtige techniek, want je kunt tegelijkertijd twee componenten op verschillende diepten en in verschillende doseringen inbrengen. Een lichtkiemer als veldbeemd leg je dan als het ware op de mat, net diep genoeg om bedekt te zijn.

Afstellen van de zaaimachine

Wanneer je een sportveld gaat doorzaaien, is het belangrijk om de kilo's graszaad op de juiste manier af te wegen. Want niet alleen het juiste zaaizaad, maar ook de afstelling van de machine is belangrijk voor het beste resultaat. Het Advanta-team heeft daarom een video gemaakt waarin stap voor stap wordt verteld hoe je de Vredo DDS goed kunt afstellen. Zo profiteer je maximaal van de waarde van het graszaad en komt zowel veldbeemd als Engels raaigras het best tot zijn recht in de grasmat.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Sport Innovatiedagen Milati en partners
woensdag 22 mei 2024
t/m donderdag 10 oktober 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER