'Veldbeheerder moet weten waarom iets groeit of niet groeit' |
|
|
|
woensdag 28 september 2022 |
|
| 283 sec |
Peter Swinkels werkt sinds zes jaar als rayonleider sport bij de gemeente Venlo. Hij houdt van innovaties en probeert die ook vaak uit, in zijn streven om alle velden uiteindelijk helemaal chemievrij te kunnen beheren. Hij deelt zijn ervaringen en kennis graag met vakgenoten, maar ook met de bewoners van de gemeente Venlo en de gebruikers van de sportvelden, zodat iedereen weet wat er gebeurt en waarom dat nodig is.
Peter Swinkels werkt sinds zes jaar als rayonleider sport bij de gemeente Venlo |
Communicatie
'We hebben onlangs een stuk op de gemeentelijke Facebookpagina geplaatst om uit te leggen wat we doen. Communicatie is ontzettend belangrijk', zegt de 58-jarige Swinkels. Voordat hij bij de gemeente Venlo in dienst kwam, werkte hij jarenlang als accountmanager bij Agrifirm. De contacten, ervaring en kennis die hij daar opdeed, komen nog steeds van pas in zijn huidige baan. 'Toen ik hier begon, werkten er diverse aannemers in opdracht van de gemeente aan het onderhoud van de sportvelden. Dat vond ik onhandig. Ik wil mijn tijd graag efficiënt benutten en houd van korte lijnen. Nu is er dus nog maar één aannemer voor ons actief.' Zelf stuurt hij 2,5 fte aan en overlegt hij regelmatig met een adviesbureau over zijn aanpak en naar eigen zeggen soms 'wilde' ideeën over het onderhoud van de veertien sportaccommodaties in de gemeente groot-Venlo. In totaal gaat het dan om 75 natuurgrasvelden, vijf kunstgrasvelden, een honk- en softbalveld, een atletiekbaan en negen hockeyvelden. Swinkels vindt dat elke veldbeheerder moet weten waarom iets groeit of juist niet groeit. 'Met deze basiskennis ben je namelijk ook in staat om dingen te verbeteren.'
Wilde ideeën
De 'wilde' ideeën van Swinkels hebben vaak een link met duurzaamheid en hergebruik van materialen. Swinkels: 'Ik ben slecht in dingen weggooien.' Deze eigenschap resulteerde in 2020 al in het hergebruik van het materiaal van de oude toplaag van de atletiekbaan voor de nieuwe toplaag. En een Grassmaster-veld dat min of meer verdwenen is onder een laag zand, zal dankzij Swinkels via de fieldtopmaker laagje voor laagje afgegraven worden om de kunststofvezels te behouden, terwijl het advies was om het helemaal af te graven. 'Nu kunnen we het opnieuw gebruiken; dat scheelt ook weer in de kosten', zegt hij.
Duurzaam
Daar duurzaamheid tegenwoordig ook in Venlo hoog op de politieke agenda staat, was het geen probleem om extra budget vrij te maken voor bijvoorbeeld het vervangen en aanbrengen van ledverlichting. Swinkels: 'Het betaalt zich uiteindelijk terug door een lagere energierekening en minder onderhoudskosten.' Vanaf september krijgt Venlo de beschikking over een robot die zelfstandig onkruid herkent en verwijdert. Vier gps-rtk-gestuurde maairobots worden dit najaar actief en dragen bij aan chemievrij beheer. Swinkels hierover: 'Door met robots te maaien, krijgen we een vollere grasmat, waardoor onkruid minder kans krijgt zich te ontwikkelen.' Nog een voorbeeld van duurzamer beheer zijn de ondergrondse beregeningsinstallatie en de nachtelijke beregening van velden. 'In de nacht is er minder wind; daardoor komt er meer water op het veld terecht. Het verlies door wegwaaiende nevel is namelijk fors', zo heeft Swinkels met eigen ogen kunnen vaststellen. Een laatste voorbeeld van een stap naar een duurzame toekomst is de wateropvang onder drie watervelden, die op een grondwaterbeschermingsgebied gebouwd bleken te zijn. 'Hierdoor is nu een circulair systeem ontstaan met een bassin van 3000 kuub', zo verduidelijkt Swinkels.
Chemie
Het liefst gebruikt Swinkels helemaal geen chemie. Het is hem al een keer gelukt om een heel seizoen geen greep te doen in het spreekwoordelijke medicijnkastje, maar dit jaar was het op twee velden toch nodig. Daar baalt hij van. 'Ik hoop dat de maatregelen die wij nemen zo goed zijn, dat we alles in de hand kunnen houden en dat die ene keer een toevalstreffer blijkt te zijn.' Dit blijft een uitdaging, weet hij. Met name als het gaat om ongewenste vegetatie met een penwortel, zoals paardenbloem en weegbree.
Cultuurtechnisch
Swinkels heeft in zijn aanpak vooral ook oog voor de cultuurtechnische kant van het onderhoud van sportvelden. Dit betekent in de praktijk veel beluchten (top en diep), wiedeggen, ultrakort maaien, recylingdressen en verticuteren. 'Mijn voorganger zette graag een wals in om de velden te egaliseren. We hebben er nog steeds twee, maar ik ben eigenlijk tegen het gebruik daarvan. Door te walsen, druk je de hele toplaag dicht en doe je in feite het groot onderhoud teniet. Je drukt immers alle lucht eruit en creëert een soort betonvloer. Ik moet dit steeds weer uitleggen aan de sportclubs, maar uiteindelijk snappen ze het wel.' De communicatie kan in zijn ogen echter altijd beter. 'Wat ik vanzelfsprekend vind, is voor gebruikers vaak anders. Daarom is zo'n uitleg op Facebook ook zo belangrijk.'
Meststoffen
Om het gras goed te laten groeien, gebruikt Swinkels gedurende het jaar drie verschillende samenstellingen van meststoffen. Twee daarvan heeft hij zelf nog bedacht in zijn tijd bij Agrifirm. 'Zolang er geen beter en betaalbaar alternatief is, blijf ik dit gewoon gebruiken. Het is een Top mix, waarin alle bouwstoffen zitten die het gras nodig heeft, afgestemd op het jaargetijde. Zo heeft het weinig zin om in het najaar veel fosfaat te geven, omdat het dan toch niet opgenomen wordt. Je moet er als beheerder voor zorgen dat het gras blijft groeien en wortelen. Een vollere grasmat geeft onkruid minder kans om de kop op te steken.' Voor de onkruidbeheersing op de verharding op de sportparken en onder andere begraafplaatsen worden machines gebruikt die onkruid bestrijden met heet water en een hete lucht. Venlo werkt al deels met organische meststoffen, maar Swinkels zoekt nog een manier om de bemesting in de toekomst volledig op natuurlijke basis te doen. Daarbij boekt hij al succesjes. 'Zo leveren wij gemeentelijk snoeiafval aan een bedrijf dat dit gebruikt om compost te maken. Deze compost nemen we als gemeente vervolgens weer af voor toepassing op de renovatievelden, waardoor een kringloop ontstaat.'
| André Steenhuis overhandigt namens Bayer een iPad mini aan Peter Swinkels |
|
|
Toekomst
De gemeentelijke rayonleider sport is na zes jaar werken in Venlo zeker nog niet klaar. Vol overtuiging en vol ideeën blijft hij zich inzetten en plannen maken voor een chemievrij beheer van sportvelden, want hij houdt er niet van om alleen maar op de winkel te passen.
'Wij willen weten waar de markt behoefte aan heeft'
Swinkels' nieuwsgierigheid naar innovaties bracht hem er begin dit jaar ook toe om een enquête van Bayer Environmental Science in te vullen over eWeeding. Zijn nummer, 36, bleek het winnende nummer te zijn en zo kreeg hij begin juli op zijn werkplek bezoek van Michel Wimmers, hoofd Benelux bij Bayer Environmental Science, en diens collega André Steenhuis. Zij overhandigden hem een iPad mini, de prijs die verloot werd onder de invullers.
|
Het concern is op zoek naar alternatieven voor de bestrijding van ongewenste vegetatie, omdat het gebruik van chemie steeds verder wordt teruggedrongen. Er is intussen door Bayer een trolley voor eWeeding ontwikkeld die met behulp van stroom onder andere Japanse duizendknoop en reuzenberenklauw bestrijdt. 'Wij weten inmiddels dat de techniek om met stroom ongewenste vegetatie te bestrijden werkt. Wij willen onze machine echter steeds verbeteren en verder ontwikkelen, zodat hij breder ingezet kan worden. Hiervoor is het belangrijk dat wij in de markt horen of er animo voor is en waar precies behoefte aan is', vertelt Wimmers. De ingevulde enquêtes zijn daarom heel waardevol voor Bayer, maar tegelijkertijd niet meer dan een eerste peiling. Uiteindelijk wil het concern de diepte in door gesprekken aan te gaan met potentiële gebruikers. Swinkels is er een van. 'Ik ben altijd op zoek naar innovaties. Het gaat niet altijd direct goed en we zijn er nog lang niet, maar je moet dingen blijven proberen.'
Steenhuis: 'We willen de machine komend voorjaar op de markt brengen. Het ontwerp ligt nu op de tekentafel en zal steeds verder doorontwikkeld worden. Welke hoogteverschillen moet hij kunnen overbruggen, hoe wendbaar moet hij zijn en welk gewicht is handig? Al dat soort zaken willen wij uitzoeken.' Wimmers: 'Wij hebben een visie, maar door met de markt te praten, komen we weer tot nieuwe inzichten, die ons mogelijk kunnen helpen.' De machine zal niet alleen ingezet kunnen worden om onkruid op verharding te bestrijden, maar is in de toekomst ook bruikbaar op sportvelden.
Wimmers ziet graag dat de vakkennis van medewerkers op sportvelden en in het openbaar groen verbetert, zodat ze weten of, hoe en wanneer ze nog chemie kunnen inzetten. 'Eigenlijk is er een vakbekwaamheidsdiploma nodig om op de juiste manier IPM te kunnen toepassen. Die kennis ontbreekt nu helaas vaak. De overstap naar chemievrij beheer wordt gemaakt; kennis over bijvoorbeeld het ontstaan van onkruid wordt niet meer als belangrijk gezien. Maar die kennis blijft wel nodig om tot goed beheer te komen.' Swinkels is het daar volledig mee eens.
LOGIN met je e-mailadres om te reageren. |
|
|
Er zijn nog geen reacties. |
Tip de redactie
|