Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Van vuilnisbelt naar voetbalveld

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jeroen Poldermans, dinsdag 20 september 2022
255 sec


Cradle-to-cradle-ambitie voor Sportpak IJburg

Aan de rand van Amsterdam bevindt zich Sportpark IJburg. AFC IJburg (voetbal) en AHC IJburg (hockey) maken gebruik van de velden in dit park. Het sportpark is gebouwd op een vuilnisbelt. Uit het afval van Amsterdam herrees een gloednieuw sportpark met omringende natuur. Het is dus niet meer dan logisch dat de gemeente en verenigingen in lijn met deze gedachte kiezen voor duurzame en liefst cradle-to-cradle-oplossingen op en rondom hun velden.


'Het dilemma van het Diemerpark (waar Sportpark IJburg ligt) is de ondergrond. In feite is het een overdekte vuilstortplaats, waardoor de grond minder geschikt is voor natuurgras', aldus de voorzitter van AFC IJburg, Wendy Lopes Dias. 'De gemeente Amsterdam heeft als eigenaar en verhuurder daarom gekozen voor kunstgras. Het spelen op kunstgras bevalt onze spelers prima, maar zelf mis ik de charme van een kleedkamer die ruikt naar modder, aarde, zweet en bier. Die mengeling vind ik nog steeds geweldig en dat mis ik bij het spelen op kunstgras.'

Wendy Lopes Dias
Wendy Lopes Dias
'Uit het afval van Amsterdam herrees een gloednieuw sportpark met omringende natuur'

Vrouwen in mannenwereld

Een vrouwelijke voorzitter van een voetbalvereniging komt weinig voor. Hoe is Lopes Dias daar ingerold? Wendy Lopes Dias voetbalt zelf met een aantal vriendinnen bij AFC. 'Enkele jaren geleden kwam de club bestuursleden tekort. Toen bedachten we tijdens een borrel om deze vacatures gezamenlijk te gaan invullen. Tijdens de algemene ledenvergadering werd dit idee met veel stemmen goedgekeurd. Inmiddels zijn we voor het derde jaar op rij met zes vrouwen vertegenwoordigd in het bestuur', legt ze uit.


Aanleg veld AFC IJburg
Aanleg veld AFC IJburg
Voormalige vuilnisbelt in Diemerpark
Voormalige vuilnisbelt in Diemerpark

Uitbreiding sportpark

Al geruime tijd is er sprake van uitbreiding van Sportpark IJburg. Beide verenigingen hebben drie kunstgrasvelden, maar dat moeten er voor ieder vijf worden. Er lagen plannen voor de aanleg, maar die werden door de nieuwe wethouders van de gemeente Amsterdam te duur bevonden, zodat het projectbureau en het bestuur terug naar de tekentafel moeten. Het brainstormen over nieuwe uitbreidingsplannen vindt plaats in nauwe samenwerking met hockeyclub AHC. Er zingen suggesties rond om de uitbreiding op het strandeiland van IJburg te realiseren. Een ander voor de hand liggend idee is voor elke vereniging een extra veld te realiseren naast de huidige locatie - de snelste en goedkoopste oplossing.


Uitrollen kunstgras op schokabsorberende onderlaag
Uitrollen kunstgras op schokabsorberende onderlaag

Schokabsorberende onderlaag

In 2010 besloot AFC IJburg te kiezen voor een schokabsorberende ProPlay-onderlaag. ProPlay is gemaakt van polyethyleenschuim met een gesloten celstructuur(XPE). Het werd oorspronkelijk geproduceerd voor industriële toepassingen. ProPlay-shockpads vormen inmiddels de basis voor de meeste kunstgrasvoetbalsystemen. Ze bieden de perfecte balans tussen schokabsorptie en verticale deformatie en voldoen aan de eisen van KNVB en FIFA. In verband met slijtage moest het kunstgras bij AFC IJburg vervangen worden. 'Slijtage ontstaat doordat onze velden een hoge bezettingsgraad hebben. Daarnaast worden de velden vaak door niet-leden gebruikt, waardoor we te maken krijgen met beschadigingen. Op één mat is brandschade ten gevolge van vuurwerk, en soms zwerven er glasscherven rond', aldus Lopes Dias. Dankzij de ProPlay-shockpads hoefde bij een van de versleten kunstgrasmatten alleen de toplaag vernieuwd te worden.


'Deze kantplanken zijn gemaakt van gerecycled kunstgras en kunnen opnieuw hergebruikt worden'

Non-infill is het streven

De gemeente Amsterdam streeft ernaar alle kunstgrasvelden non-infill te maken. Voor Sportpark IJburg is het nog niet zover; ze werken met rubberen infill en kantplanken om uitstrooi tegen te gaan. Deze kantplanken zijn gemaakt van gerecycled kunstgras en kunnen daarna opnieuw hergebruikt worden. Deze cradle-to-cradle-toepassing was een bewuste keuze van de gemeente Amsterdam. 'Sinds ik in het bestuur zit, worden we meer betrokken bij de besluitvorming. Het is ons streven om te zorgen dat alle vernieuwingen wat betreft velden en accommodaties zo duurzaam mogelijk en liefst circulair zijn. Deze wens past geheel in de lijn van de ontstaansgeschiedenis van dit sportpark', zo besluit Lopes Dias.


Markt voor voetbal groter dan hockey

De kantplanken van gerecycled Nederlands kunstgras zijn afkomstig van Duvano, een recyclingbedrijf in Oss dat is gespecialiseerd in cradle-to-cradle-oplossingen. Het bedrijf maakt producten voor verschillende markten. Speciaal voor de sportwereld levert het slagplanken en keerwanden om infill tegen te houden. Op dit moment is de markt voor deze producten voor voetbal groter dan voor hockey. 'Er zijn momenteel 2200 kunstgrasvelden voor voetbal en daar hebben we het enorm druk mee', vertelt directeur Johan van der Stappen van Duvano.


Johan van der Stappen
Johan van der Stappen

Recycletechniek

Ongeveer 50 procent van de producten wordt gemaakt van verpakkingsmateriaal. Dit materiaal wordt in Nederland en vooral Duitsland voorbewerkt en komt als halffabricaat terug bij waste-to-product-bedrijven als Renewi. Via hen komt het bij Duvano terecht. Duvano gebruikt gerecycled LDPE (low density polyethylene) als basismateriaal voor de slagplanken omdat dit een zeer hoge slagvastheid geeft, ook bij lage temperatuur. Dit betekent dat de planken gegarandeerd geen barsten en/of scheuren zullen vertonen, ook niet op plaatsen waar ze het zwaar te verduren krijgen, zoals naast de doelen. 'We krijgen meestal een mix van soorten plastic aangeleverd. Hoe zuiverder de materialen, hoe beter wij ze kunnen verwerken. Met harde plastics kunnen we weinig. Polyethyleen en polypropyleen (PE en PP) zijn geschikt voor onze processen. Dit komt onder andere van oude kunstgrasvelden, maar soms ook van speelgoed of van stoelbekleding uit oude auto's. We gebruiken hiervoor extruders. Dit zijn een soort shredders waarin het materiaal tot 500 graden wordt verhit. De slurrie uit de machine wordt in matrijzen geperst en zo ontstaan na afkoeling nieuwe materialen', legt Van der Stappen uit.


'Dit komt van oude kunstgrasvelden, maar soms ook van speelgoed of van stoelbekleding uit oude auto's'

Nog meer toepassingen

Voor sportvelden is er meubilair in de vorm van zitbankjes en kuipstoeltjes beschikbaar. Duvano maakt veel massieve balken in allerlei soorten en maten. Die worden vervolgens voor allerlei toepassingen gebruikt, bijvoorbeeld om airco's op daken mee vast te zetten of om aan wegbewijzeringsborden te monteren. Prorail werkt met duizenden paaltjes van Duvano. Voor de infra worden uit ingezameld verpakkingsfolie alternatieven voor trottoirbandjes en sierbestrating geproduceerd, voor de hovenierswereld schuttingen en opsluitbanden uit oud plastic. Er zijn oplaadpalen voor auto's, koppelplaten voor de betonindustrie, verbindingslatten voor fietspaden en zelfs huisnummerpaaltjes. Van der Stappen vult aan: 'Met waterschappen hebben we de afspraak dat we restanten van autowrakken gebruiken voor beschoeiingen om slootkanten te verstevigen.'


Afval bestaat niet voor Duvano

In 2008 begon Duvano met een extruder als productiemiddel. Momenteel bestaat het machinepark uit vijf extruders en de nodige overige machines om producten verder te bewerken en gereed te maken volgens de wensen van de afnemers. De medewerkers slagen er steeds in om de kwaliteit hoog te houden en de klanten op tijd te bedienen. Duvano is voortdurend bezig om nieuwe producten te ontwikkelen, zowel qua vorm als grondstofsamenstelling. Het cradle-to-cradle-principe staat bij dit bedrijf hoog in het vaandel. Alle producten zijn herbruikbaar als grondstof. Zo worden eventuele zaagresten en productie-uitval intern vermalen en meteen weer ingezet als grondstof, waardoor het milieu zo weinig mogelijk belast wordt. Afval bestaat niet, afval is grondstof. Zo probeert Duvano via de lange levensduur van zijn producten en het cradle-to-cradle-principe bij te dragen aan een duurzame samenleving.

Oprichting AFC IJburg

Op 21 november 2008 werd AFC IJburg opgericht. Vanaf het seizoen 2009-2010 werden de kleuren van AFC IJburg verdedigd op de velden van DRC in Durgerdam. Op zaterdag 6 september 2009, even na negen uur 's morgens, scoorde de F2 van AFC IJburg op sportpark Durgerdam de eerste officiële competitiegoal van de IJburgse club. Het duel eindigde in een eclatante 12-2; daarmee was de eerste overwinning van de kersverse club een feit. Ondertussen werd er hard gewerkt aan de totstandbrenging van de accommodatie. Tal van overleggen werden gevoerd met stadsdeel Zeeburg (vanaf 1 mei 2010 stadsdeel Oost) en de gemeente. Het ging niet vanzelf, maar uiteindelijk werd op 30 juni 2010 Sportpark IJburg officieel geopend. Het tweede voetbalveld op het sportpark kwam er in november 2012 en inmiddels heeft de club drie kunstgrasvelden, een eigen kantine en kleedkamers. Met voorzitter Wendy Lopes Dias is de club helemaal gereed voor de toekomst.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Sport Innovatiedagen Milati en partners
woensdag 22 mei 2024
t/m donderdag 10 oktober 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER