Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Hoe onderhoud je een padelbaan?

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jeroen Poldermans, maandag 25 april 2022
182 sec


Tips om problemen te voorkomen

Padel outdoor wordt gespeeld op kunstgras. In dit kunstgras wordt zand gestrooid, zodat het beter bespeelbaar wordt. Dit zand kan samen met algen en organisch materiaal op den duur een soort humuslaagje gaan vormen. Als dat gebeurt en er nauwelijks onderhoud plaatsvindt, bestaat de kans dat het mengsel de baan glad maakt en hard als cement. Twee professionals leggen uit hoe je een padelbaan het best kunt onderhouden.


'Zand geeft stevigheid aan de mat en zorgt ervoor dat de spelers een beetje over het kunstgras kunnen glijden. Bij padel is het court kleiner dan bij tennis, dus is de betreding veel intensiever. Dat zorgt ervoor dat er sneller verdichting optreedt als dat zand in het gras wordt gewreven. In sommige extreme gevallen spreken we van verstening', aldus Bastiaan Doornewaard van Silica Nova. Zijn bedrijf is al jaren gespecialiseerd in het onderhoud van kunstgrasvelden. Door de kans op verstening vergt de padelbaan een specifieke behandeling.

Revitalisatie

Het onderhoud van een kunstgraspadelbaan kan op drie manieren: door revitalisatie, jaarlijks onderhoud en wekelijks onderhoud. Silica Nova houdt zich bezig met de eerste twee manieren. Wat verstaan we onder revitalisatie? 'Revitaliseren is de meest rigoureuze vorm van onderhoud. Het gebeurt eenmaal, hooguit tweemaal in de levenscyclus van een kunstgrasmat. Revitalisatie is noodzakelijk op banen die versteend zijn. De banen zijn slecht waterdoorlatend en voldoen niet aan de eisen voor sporttechnische eigenschappen. Bij revitalisatie blazen we onder hoge druk al het zand uit de mat. De vervuiling wordt verwijderd; het resultaat is een lege schone mat die je kunt vergelijken met een hoogpolig tapijt. Waar nodig voeren we reparaties uit en vervolgens strooien we nieuw zand in de mat. De vezels komen weer beweeglijk in het zand te zitten; het oppervlak wordt weer soepel, veerkrachtig, schoon en waterdoorlatend. De baan is weer als nieuw', aldus Doornewaard.


'Revitalisatie is noodzakelijk op banen die versteend zijn'

Bastiaan Doornewaard
Bastiaan Doornewaard

Jaarlijks onderhoud

De jaarlijkse 'APK-beurt' wordt eveneens door Silica Nova gedaan. Doornewaard: 'Bij het jaarlijks onderhoud maken we het zand dieper in de mat los. Het zand wordt in dit geval niet afgevoerd, maar op locatie losgeborsteld en schoongemaakt. Hiervoor gebruiken we zwaarder gemotoriseerd materieel, om de mat dieper en rigoureuzer te kunnen bewerken dan met een normale borstelmachine. Daarna wordt het zand weer geëgaliseerd over het speelveld. Indien nodig worden er reparaties uitgevoerd en de zandvulling wordt op het juiste niveau gebracht. Dit gebeurt jaarlijks of halfjaarlijks, afhankelijk van de speelintensiteit.'


Rolstoeltoegankelijk

Het nadeel van een padelkooi is de beperkte toegankelijkheid. Dit kan bij het jaarlijks onderhoud of bij revitalisatie een probleem opleveren. Met een tractor kun je niet zomaar op de baan komen, dus hoe wordt dat opgelost? Doornewaard: 'Meestal creëren we ruimte door de netpalen eraf te draaien. Ons advies is om bij de aanleg te denken aan rolstoeltoegankelijkheid, in de eerste plaats om de baan voor mindervaliden toegankelijk te maken, maar in de tweede plaats levert het een extra opening in de ruimte die je kunt gebruiken voor het onderhoud. Dan hoef je niet de netpalen te demonteren en zullen clubs eerder en vaker zelf onderhoud plegen. Het kost misschien een paar honderd euro meer, maar dan heb je wel de mogelijkheid tot beter onderhoud en dat betaalt zich weer terug.'


'Ons advies is om bij de aanleg te denken aan rolstoeltoegankelijkheid'

Wekelijks onderhoud

Een andere specialist in aanleg en onderhoud van padelbanen en tennisbanen is Rekre Sport. Wij vroegen aan directeur-eigenaar Serge Bos wat beheerders zelf aan het onderhoud van een kunstgraspadelbaan kunnen doen. 'Allereerst is het belangrijk dat een beheerder de zandverdeling van de mat goed in de gaten houdt. Tijdens de wedstrijd wordt het zand door de korte sprintbewegingen van de spelers naar de zijkanten en achterkant van de kooi verplaatst. Wij leveren twee soorten borstelmachines om dat zand weer op zijn plaats te vegen: een viertakt Honda-machine voor outdoor en een accumachine voor indoor. Dit borstelen duurt een kwartiertje; wij adviseren dit een aantal malen per week te doen. Het speelveld van 10 bij 20 meter is essentieel, maar vergeet niet om bij het borstelen de omloop mee te nemen, want die wordt snel vuil als hij wordt overgeslagen. Speel je padel outdoor, dan is het handig om een bladblazer te gebruiken voor het verwijderen van takjes, blaadjes en andere zwerfmaterialen', aldus Bos.


Indoor-borstelmachine Prestige Master
Indoor-borstelmachine Prestige Master

Geluidsarme kooien

'Het zijn voornamelijk de rackets die voor de geluidshinder zorgen en daar hebben wij geen invloed op', vervolgt Bos. 'Maar we wilden toch een bijdrage leveren aan de vermindering van geluidshinder. Daarom hebben we geluidsarme kooien ontwikkeld. Dit is een Nederlands fabricaat en daar zijn we trots op. Aan de lange zijde van deze kooien zijn gaasframes op unieke wijze gelast op kokers. Als het balletje het ijzeren frame raakt, produceert dat geen geluid. Je kunt verder nog proberen geluidshinder tegen te gaan door het gebruik van bijvoorbeeld kokoswanden. De kokoswand is geen onderdeel van de padelbaan, maar een extra optie om het geluid tegen te gaan. Het is niet iets nieuws, maar wordt nu wel vaker toegepast bij padel.'


Over het onderwerp Geluidshinder bij padelbanen staat elders in deze editie een uitgebreid artikel.

Reiniging padelbaan
Reiniging padelbaan

Lichthinder

Rekre Sport kiest ervoor de lichtarmaturen horizontaal te plaatsen, om de spelers en toeschouwers te beschermen tegen lichthinder. In plaats van vier, kiezen zij voor acht Philips-armaturen om de baan goed uit te lichten. 'De optieken in de armaturen zijn gedraaid, om zoveel mogelijk strooilicht tegen te gaan. Zo werken we het lijstje van omgevingshinder netjes af, om de relatie met de buurtbewoners beter te onderhouden', besluit Bos.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Open dag AH Vrij
zaterdag 21 september 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
DSV zaden verzorgt Expertdag duurzaam gras
dinsdag 1 oktober 2024
t/m dinsdag 1 oktober 2024
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER