Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Nonfill wint in Ecorange van afbreekbare korrels

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Bart Mullink, maandag 24 januari 2022
242 sec


Rutger Schuijffel van CSC Sport·Greenfields pleit voor brede kijk op verduurzaming

Kurk is er te weinig om alle rubberinfill te vervangen. CSC Sport·Greenfields mengt het met andere biobased materialen, zoals gehakselde maiskolven, en halveert zo de kurkbehoefte per veld. Op de eigen duurzaamheidsladder van deze sportvloerenspecialist scoort zo'n mengsel aardig. Maar toch: helemaal bovenaan staan de nonfill-varianten. Want hoe zwaar de 'warming-up' ook was, die zijn de toekomst, zo luidt de verwachting.

De Ecorange-duurzaamheidsladder
De Ecorange-duurzaamheidsladder

Kunstgras heeft veel prettige eigenschappen. Het is ruimte-efficiënt doordat het veel intensiever kan worden bespeeld dan natuurlijk gras, het kan zonder kunstmest en heeft geen beregening nodig. Een belangrijk minpunt is dat het ook een bron is van microplasticvervuiling. De verspreiding van plastic in het milieu geldt als een van de grotere milieurampen van deze tijd. Kunstgrasvelden leveren daaraan een bijdrage door verspreiding van infill en slijtage van de vezels. Producenten trekken zich dit aan en zoeken naar oplossingen. Eerst kwamen er milieuvriendelijke alternatieven voor de vertrouwde polymerische infill. Nu is ook de kunstgrasmat zelf aan de beurt. CSC Sport·Greenfields heeft de beschikbare keuzes inzichtelijk gemaakt en voorzien van duurzaamheidslabels.

Die labels presenteert dit dochterbedrijf van Ten Cate Grass onder de noemer Greenfields Ecorange. De beoordeling gaat van het E-label voor de relatief minst duurzame oplossing tot het A+-label voor de meest duurzame optie. Het is dan verder aan de opdrachtgever om te kiezen, verklaart Rutger Schuijfel van CSC Sport.

'De techniek is ver genoeg ontwikkeld om nonfill-velden te maken die goed presteren'

Opdrachtgevers

De traditionele insteek van opdrachtgevers om zoveel mogelijk veld te willen voor zo weinig mogelijk geld, kan leiden tot minder duurzame keuzes. Want innovatieve duurzamere opties zijn zeker in het begin vaak duurder, weet ook Schuijffel. De bonus ervan is een betere prestatie op verschillende duurzaamheidsaspecten: van een goede recyclebaarheid en lagere CO2-uitstoot tot minder verspreiding - liefst natuurlijk helemaal geen - van plastic in het milieu.


Schuijffel: 'Als je echt duurzaam wilt zijn, vergt dat in veel gevallen wel een extra investering. Vooral als het gaat om nieuwe producten met een nog klein marktaandeel. Het is dan van belang bij inkoop de meerwaarde te zien. Als opdrachtgevers er massaal voor gaan kiezen om duurzamer in te kopen, zal dat uiteindelijk een gunstig effect hebben op de prijs.' Hij denkt ook dat het een kwestie van tijd is tot de (meer)prijs geen argument meer zal zijn. Zowel omdat duurzame keuzes economisch aantrekkelijker worden, als de regelgeving naar verwachting duurzamere keuzes zal afdwingen.

De duurzaamheidprestaties van de verschillende kunstgrassystemen uit de Greenfields Ecorange worden beoordeeld op negen onderdelen. Voor elk van deze variabelen krijgen ze een cijfer. Een opdrachtgever die waarde hecht aan bepaalde aspecten, kan daarop selecteren. 'Het is een helder systeem. Een opdrachtgever kan er een bewuste keuze mee maken', zegt Schuijffel. 'Net zoals je doet bij internetwinkels, kun je desgewenst eerst selecteren op laagste prijs en vervolgens filters toevoegen. Duurzaamheid wordt dan een te kiezen criterium. Ik ben er alvast voor 100 procent van overtuigd dat die de komende jaren ook bij aanbestedingen een grote rol zal spelen.'

[https://www.fieldmanager.nl/article/34859/nijmegen-steekt-nek-uit-voor-ontwikkeling-non-infill]

Rutger Schuijffel
Rutger Schuijffel

Beoordeling

Voor duurzaamheid geldt: hoe kleiner de zogenoemde voetafdruk van een product, hoe duurzamer. In het Ecorange-systeem telt voor die voetafdruk om te beginnen de hoeveelheid materiaal per vierkante meter. Een ander belangrijk aspect is de kans op microplasticverspreiding. Ook het recyclingpotentieel en de CO2-uitstoot gedurende de gehele levenscyclus wegen mee.


Recycling blijkt het best te gaan wanneer componenten gemakkelijk te scheiden zijn, of, beter nog, wanneer ze van hetzelfde materiaal zijn gemaakt. CO2-uitstoot vindt zowel tijdens de productie en de installatie als het onderhoud plaats. Kortere transportafstanden, gewichtsreductie en beperking van grondverzet dragen bij aan een gunstige beoordeling. Onderhoud betekent veelal ook de inzet van machines. Een onderhoudsarm systeem zorgt dus ook voor een hogere score.

Mais

Met kurk en andere biologisch afbreekbare materialen is de infill-markt volop in beweging. Duurzamere alternatieven voor de synthetische SBR- en TPE-korrels zijn een oplossing, maar hebben ook hun beperkingen, weet Schuijffel. Kurk is bijvoorbeeld niet voldoende beschikbaar om overal te worden toegepast. 'Wij hebben daarom al een mengsel gemaakt dat voor de helft uit kurk bestaat en voor de helft uit gehakselde maiskolven. Zo kun je met dezelfde hoeveelheid kurk twee keer zoveel velden instrooien. De korrels krijgen dezelfde grootte, gaan even lang mee en het materiaal heeft ten opzichte van kurk de prettige eigenschap dat het net iets zwaarder is. Daardoor blijft het beter op zijn plaats.' Deze infill biedt volgens hem minstens even goede speeleigenschappen als 100 procent kurk. Als proef zijn de eerste velden er dit jaar mee ingestrooid. 'De reacties die we krijgen, zijn positief.'


Hij vindt overigens dat de duurzaamheidsdiscussie te veel beperkt blijft tot de infill-keuze, waardoor de in zijn ogen beste oplossing buiten beeld blijft. Niet toevallig staat boven aan de Ecorange-duurzaamheidsladder geen afbreekbare infill, maar een nonfill-oplossing. Duurzame infill is ontwikkeld als reactie op de kritiek op de traditionele synthetische infill, maar een definitieve oplossing voor alle velden zit er niet in. Een discussie over de mate van duurzaamheid van diverse varianten kun je overslaan als je helemaal afstapt van instrooikorrels, vindt hij.

Greenfields, als dochteronderneming van Ten Cate Grass, zoekt de oplossing in het eigen product: de kunstgrasmat zelf. 'We zijn ons er terdege van bewust dat er een tussenstap nodig is', zegt hij. Dat is de reden om vooral de duurzamere infill-varianten te willen aanbieden. 'De introductie van even goed presterende nonfill-velden komt wellicht niet snel genoeg. Temeer omdat ook de acceptatie ervan waarschijnlijk tijd nodig heeft.' Niettemin is hij stellig dat de stand van de techniek zodanig is dat nonfill nu al een bewezen product is. De verwachte overgangsperiode ziet hij vooral als de acceptatiefase.

De score op verschillende duurzaamheidsaspecten wordt uitgedrukt in een cijfer. Op basis hiervan wordt ook het eindcijfer bepaald.
De score op verschillende duurzaamheidsaspecten wordt uitgedrukt in een cijfer. Op basis hiervan wordt ook het eindcijfer bepaald.

Testmethodes

Nonfill-kunstgras is volgens Schuijffel zeker een ander product dan de vertrouwde infill-versies. De speelervaring is onvermijdelijk anders, maar hoeft volgens hem zeker niet minder te zijn. 'Aan de precieze uitvoering van het concept wordt druk gewerkt. Een probleem hierbij is dat normen en testmethodes nog niet helemaal zijn afgestemd op deze nieuwe sportvloer.' Daarom is het in zijn ogen goed dat sportbonden, producenten en gemeentes gezamenlijk de uitdaging oppakken om hierin verandering te brengen.


'Normen en testmethodes moeten beter worden afgestemd op het nieuwe type sportvloer'

Een belangrijk voordeel van nonfill-velden is natuurlijk dat er geen infill verspreid wordt. 'Een ander voordeel is de goede recyclebaarheid. Vanuit duurzaamheidsoogpunt wil je een systeem hebben dat aan het einde van het leven relatief schoon is te verwerken tot nieuwe producten.' Dat gaat het best wanneer zo'n systeem uit een beperkt aantal componenten bestaat, die bovendien gemakkelijk van elkaar te scheiden zijn. Naast de mat zelf is ook de ondergrond daarbij een factor. 'Een shockpad, bijvoorbeeld, is relatief gemakkelijk te verwijderen.'

'We kunnen ook nog af van het instrooizand. Zo wordt de mat nog beter recyclebaar'

Het voor recycling noodzakelijke uitkloppen van de zandballast is een lastige hobbel, ook bij de meeste nonfill-velden; reden voor CSC Sport·Greenfields om eveneens van dat instrooizand af te willen. 'Daarom hebben we een nieuwe techniek ontwikkeld: een geheel geweven product van één soort materiaal. Dat hebben we nu een op aantal velden liggen, bij wijze van pilot. Hoe meer componenten er in een kunstgrasveld zitten, hoe moeilijker de recycling zal gaan. In een traditioneel veld heb je de kunststofvezel, de backing, de zand- en de prestatie-infill. Als je drie van die vier elementen kunt wegstrepen, wat ons is gelukt, ben je een eind opgeschoten.'

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Sport Innovatiedagen Milati en partners
woensdag 22 mei 2024
t/m donderdag 10 oktober 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER