'Er staan weer mooie projecten op stapel, ondanks de coronacrisis' |
|
|
|
|
| 159 sec |
Van Oosten Beregening levert landelijk maatwerk
In 2016 nam A1 Tuinbouwtechniek het bedrijf over van Aad van Oosten. Inmiddels heeft Van Oosten Beregening onder leiding van technisch directeur Dennis Philippi (31) zijn slagkracht vergroot via het moederbedrijf.
De mensen van Van Oosten Beregening zijn zojuist terug van een hockeyvereniging, waar ze een installatie met acht kanonsproeiers op een driepootstatief hebben geplaatst. Naast stofbestrijding in de industrie - middels heel zware kanonnen - vormen sportvelden nog altijd de andere hoofdtak van het bedrijf. De merken die Van Oosten voert, zijn Toro en Rain Bird. Wat serviceverlening betreft, is de beregeningsspecialist van alle markten thuis. Bestellingen van producten van een ander merk zijn binnen drie werkdagen in huis.
Klanten kunnen bellen, maar ook appen en foto's sturen naar een bedrijfsnummer. 'Dat vergemakkelijkt de communicatie voor de klant.' Philippi en collega Ron Duijvesteijn nemen de triage en planning voor hun rekening: de bellende of appende klant te woord staan en doorvragen om de precieze vraag en prioriteit vast te stellen. De monteurs worden na een klantbezoek zelf het aanspreekpunt indien de klant vervolgvragen heeft. Nieuwe afspraken lopen weer via kantoor.
| Dennis Philippi (Van Oosten Beregening) |
|
|
De markt
Als het gaat om sportvelden en particulieren, is Van Oosten Beregening met name actief in de Randstad, maar inmiddels ook landelijk en in een deel van België. 'We beschikken over een grote groep vaste krachten en een flexibele schil. Daardoor kunnen we onze service landelijk uitrollen. We sturen natuurlijk wel aan op het totaalpakket, om rendabel te kunnen zijn.' Heeft de coronacrisis invloed op de offerteaanvragen en de doorloop van projecten? 'Dat valt mee. De sport tot nu toe goed uitvoerbaar binnen alle richtlijnen van het RIVM. Wellicht verandert er in de nabije toekomst iets aan de overheidssubsidies, maar tot op heden is dat nog niet het geval. Gelukkig staan er mooie projecten op stapel voor volgend jaar', aldus Philippi.
Tennis
Van Oosten Beregening legt beregeningsinstallaties aan op allerlei sportvelden en tennisbanen. Hoewel de markt voor tennisbaanaanleg kleiner wordt, is de renovatiemarkt voor tennis wel nagenoeg hetzelfde gebleven. Als gevolg van de gravelpromotie door de KNLTB van de afgelopen jaren worden veel smashcourts en French courts omgebouwd tot TopClay-, MatchClay- of Prestige Gravel-baan. Van Oosten Beregening surft mee op die golf. 'Egale verneveling is essentieel bij gravel; te weinig vocht zorgt voor stofvorming, te veel vocht voor een moeilijk spel', vat Philippi samen.
Single-baanbediening
De laatste trend is de software die het bedrijf in ontwikkeling heeft, waarmee de beregening van tennisbanen op maat bestuurbaar is: single-baanbediening. Het eerste project met single-baanbediening betrof de renovatie van tien tennisbanen bij ATB Berkenrode in Berkel en Rodenrijs in december 2019, die werd opgeleverd in maart 2020. Bij dit project werden tien Canada Tenn-tennisbanen omgebouwd tot Prestige Gravel, met een zand-lavafundering en een snellere, stabielere en beter afwaterende gravelsoort. Nadat de Canada Tenn-toplaag was verwijderd, heeft Van Oosten Beregening een nieuwe automatische beregeningsinstallatie met filter aangelegd (onttrekking vanuit het oppervlaktewater), evenals PE-leidingen en single-baanbediening. Daarna kon de opbouw van de nieuwe banen beginnen.
|
'Egale beregening is essentieel bij gravel'
| |
|
Philippi vertelt: 'Bij single-baanbediening kan men per baan beregenen. Wij activeren het systeem alleen; het beheer gebeurt op het sportpark zelf. Soms zelfs met een drukknop bij de ingang van elke baan. Deze activeert de beregening op die baan voor een ingestelde periode. Spelers kunnen per partij bepalen of ze de baan even beregend willen hebben. Deze software is maatwerk. Als er qua pompcapaciteit bijvoorbeeld meer dan twee banen tegelijk kunnen worden beregend, bouwen we blokkades in om te voorkomen dat de pompdruk inzakt. Anders verandert de nevel namelijk in druppels, wat schade aan de baan kan toebrengen. Omdat we de software in eigen beheer hebben, kunnen we deze blokkades inbouwen naar eigen ontwerp en inzicht.' Het kunnen afwijken van standaardberegening is van meerwaarde, aangezien elk tennispark anders gelegen is. Sommige hebben last van veel wind en zon, waardoor de banen snel verdrogen; andere liggen bijvoorbeeld in bosrijk gebied, waar de schaduw juist vocht vasthoudt. Maar ook binnen tennisparken komen verschillen voor. Philippi: 'Dan is het prettig als de beregening opgesplitst kan worden. Natuurlijk hangt het type beregening af van de eisen die de vereniging stelt en van de beschikbaarheid van vrijwilligers om de gravelbanen te onderhouden.'
Groundsman blijft nodig
'Zelfbediening' is weliswaar populair, maar Philippi heeft wel een paar adviezen. 'Het enige nadeel van single-baanbediening is dat de banen sneller dichtslibben als er overmatig beregend wordt en er dus sneller algenvorming optreedt. Vrijwilligers moeten bij dit bedieningssysteem goed geïnformeerd worden en weten dat ze extra moeten borstelen om het gravel open en waterdoorlatend te houden. Werken met software heeft veel voordelen, maar beregening en onderhoud blijven maatwerk. Zelfs met een vochtsensor op de tennisbaan - die een momentopname op één plek geeft - blijft beregening een karwei voor de groundsman of een gespecialiseerde vrijwilliger.'
LOGIN met je e-mailadres om te reageren. |
|
|
Er zijn nog geen reacties. |
Tip de redactie
|