Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Participeer mee in ontwikkeling kunstgras

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Marcel Bouwmeester, woensdag 27 mei 2020
152 sec


De laatste jaren is er veel 'discussie' over kunstgrassportvelden. Ook de komende tijd zal het niet rustig worden aan het front, schrijft Marcel Bouwmeester in deze column.

Marcel Bouwmeester
Marcel Bouwmeester

De vele Zembla-uitzendingen, zorgplicht, een nieuwe aanlegnorm voor kunstgrasvoetbalvelden, mogelijk Europese beperkingen voor toepassing van bewust aangebrachte synthetisch infill (mircoplastics), recyclingproblematiek van vrijgekomen kunstgrasvelden, routekaart verduurzaming sport, milieukostenindicator (MKI), levenscyclus analyse (LCA), total cost of ownership (TCO), geschiktheid van non-infill kunstgras voor alle sporters, de Green Deal waaronder inzet van gewasbeschermingsmiddelen en biociden op kunstgrasvelden, hoge vraag naar sport en een tekort aan sportoppervlak, het tevreden houden van sportverenigingen, overlast van de eikenprocessierups of Japanse duizendknoop, het vinden van goed personeel, hoeveelheid en vakbekwaamheid van een nieuwe generatie fieldmanagers en de steeds rijzende aanlegkosten voor kunstgrasvelden. Eigenaren van kunstgrassportvelden en sportaccommodaties maken enorm veel afwegingen. Kunstgras is complexe materie aan het worden, veel heeft een relatie met elkaar.

Het ideale kunstgrasveld dat overal aan voldoet bestaat gewoon nog niet. Wanneer doet een sportambtenaar het eens goed? Altijd vindt iemand er weer iets van. Er zijn veel tegenstrijdige belangen. Mijn respect gaat uit naar collega's die al deze afwegingen maken. En dan is het nog de vraag: hoor je wel eens 'dankjewel'? Kritiek hoor je als eerste, ook al is het één procent van het totale project. 'Dankjewel' hoor je veel te weinig. Ik zeg altijd: als je niets hoort dan pas doe je het goed. Het vreemde is: in mijn privéleven kom ik daar niet mee weg.

Mijn respect gaat uit naar collega's die al deze afwegingen maken

Ik ga het met dit artikel allemaal niet makkelijker maken. Beste collega's: het is de komende tijd nog niet rustig aan het front. Naast de COVID-19 gevolgen voor nu en de toekomst maak ik mij zorgen over de mogelijke impact van Europese wetgeving om microplastics te verbieden. De Europese Commissie heeft het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) gevraagd een nieuwe REACH-beperking te ontwikkelen voor het gebruik van opzettelijk toegevoegde microplastics. De Europese Commissie werkt momenteel aan plannen die milieuvervuiling door microplastics aanzienlijk moet reduceren.

De VSG, enkele sportbonden, BSNC en ESTC hebben schriftelijk aan ECHA laten weten wat de impact is van de eventueel voorgenomen beperking. Of dit gaat helpen is de vraag. Het is op dit moment erg onzeker wat de Europese Commissie gaat beslissen over de toepassing van synthetisch infill op sportvelden. Medio september 2020 valt het besluit. Indien dit negatief uitpakt hebben we als branche een enorm probleem. Nederland kent een uitzonderlijk hoge kunstgrasdichtheid. Die stelt clubs en gemeenten in staat om, ondanks de hoge bevolkingsdruk en beperkt beschikbare ruimte, onder veel extreme (klimatologische) omstandigheden sporters te laten sporten. We zijn volgens mij nog te weinig aan het anticiperen op dit feit; vooruitkijken is regeren. Een praktisch voorbeeld is de ontwikkeling van non-infill kunstgras (of sand dressed-velden, wat daar ook onder valt). Deze ontwikkeling staat nagenoeg stil, het kader van pilots is niet duidelijk, we zijn te afhankelijk van de betreffende sportbond en daardoor verliezen we mogelijk weer een belangrijk jaar.

We zijn volgens mij nog te weinig aan het anticiperen

Naast bovengenoemde problematiek staat er de komende jaren nog veel te gebeuren op gebied van normen, het kwaliteitszorgsysteem van NOC*NSF, de routekaart verduurzaming sport en big data verzamelen en analyseren. Vooral het verzamelen en koppelen van big data aan gebruikerservaringen is de toekomst. Dit staat nog los van de toekomstige gevolgen van COVID-19.

Mijn reden tot het schrijven van dit artikel is een oproep aan iedereen in de kunstgrasbranche. Net als premier Rutte tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen richting jongeren: ik daag jullie uit. Denk mee in de toekomst van sportaccommodaties, participeer mee. Denk mee in de ontwikkeling van een nieuwe generatie sportvelden, nieuwe normen en procesverbeteringen. Heeft u goede ideeën, leg deze dan neer bij NOC*NSF of sportaccommodatiemedewerkers van de betreffende sportbond. Ik hoop dat er niet als individu, maar als team serieus naar gekeken gaat worden. Leg anders uw idee ook neer bij de VSG-commissie normering sportaccommodaties. Indien u als technisch gemeenteambtenaar in detail betrokken wil worden in ontwikkeling en verduurzaming van sportaccommodaties en ook kennis nemen en delen, meld u zich aan als lid van de VSG-commissie normering sportaccommodaties.

We merken in deze tijd van corona dat iedereen naar buiten wil om te sporten. Sport verbindt en ontlaadt. Het laat zien hoe belangrijk sport in Nederland is, en daarmee worden sportaccommodaties gerechtvaardigd. Corona heeft nogmaals bevestigd dat sportaccommodaties, inclusief kunstgrasvelden, echt noodzakelijk zijn voor de maatschappij. Het geeft ons een voldaan gevoel dat wij als technische sportambtenaren daaraan mogen bijdragen.


Op persoonlijke titel:
Met vriendelijke groet,


Marcel Bouwmeester

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Stefan Diderich - ESTC
Wednesday 27 May 2020
Marcel, dank voor dit artikel.

Kunstgras draagt op vele wijzen enorm bij aan de sportbehoefte en het milieubewustzijn van de huidige, bewuste, maatschappij. De afgelopen jaren zijn de kaders van dat bewustzijn echter razendsnel gewijzigd. De focus is verschoven van ‘voldoening in ons huidige tijdperk’ naar ‘duurzaamheid in het belang van toekomstige generaties’.

De reacties vanuit kunstgrasindustrie hierop, zijn al in gang gezet. Het ontwikkelen van innovaties en de toetsing en acceptatie daarvan, vergen echter tijd. Daarbij is het belangrijk dat de clubs, gemeenten, bonden en de industrie nauw blijven samenwerken en bereid blijven om buiten de bekende kaders te kijken.

Dat neemt niet weg dat de zorgplicht nu al kan worden ingelost. Met een set relatief eenvoudige maatregelen, zoals plaatsing van kantplanken, uitlooproosters en het gebruik van de juiste onderhoudsmethoden, kan al heel veel worden bereikt.

Het is noodzakelijk om deze maatregelen per direct breed uit te rollen. Zo wordt onmiddellijk resultaat geboekt en krijgen de industrie en de markt de tijd om ‘het kunstgras van de toekomst’ verder uit te werken. Dat kunstgras beantwoord de vraag naar sportaccommodaties en de wens voor goede, kwalitatieve en veilige ondergronden tegen een betaalbare prijs zoals de huidige generatie die eisen zonder dat dit de behoeften van de toekomstige generaties op enige manier zal beperken.

Met vriendelijke groet,

Stefan Diderich, ESTC
Piet Kranendonk
Wednesday 27 May 2020
Een mooie oproep Marcel. Ook vanuit ASC en mijn rol als bestuurslid van het platform Adviesbureaus en Kennisinstituten van de BSNC proberen wij ontwikkelingen in door jou aangegeven richting tot stand te brengen. Wij pleiten al enige tijd bij NOC*NSF en aannemers voor het ontwikkelen van normen van gerecyclede bouwstoffen (bv zand- en rubber infillmaterialen).
Aangaande de discussie over microplastics missen wij het in perspectief zetten van deze discussie: mogelijke nadelen en risico’s die sporters en onderhoudsmensen door de toepassing van bijvoorbeeld SBR-rubber infill korrels in voetbal kunstgrasvelden kunnen ondervinden staan ons inziens in geen enkele verhouding tot de nadelen en risico’s die we allemaal ondervinden door een alledaagse blootstelling aan fijnstof vanuit vrijwel eenieders autogebruik op onze vaderlandse en Europese wegen.
Verder kan ik hierbij melden dat we doende zijn met een pilot voor de zuivering en opslag van neerslag vanaf verharde arealen en uit drainagestelsels in de bodem (het jaar rond!!) om daarmee de grondwatervoorraad aan te vullen en kwalitatief goed water te bufferen. Een deel van dit water kan dan voor de beregening van onze sportvelden worden hergebruikt. Met deze werkwijze (meer in de bodem brengen, dan eraan onttrekken) hopen we een ontheffing van waterschappen te gaan verkrijgen op kunstmatige beregening.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Sport Innovatiedagen Milati en partners
woensdag 22 mei 2024
t/m donderdag 10 oktober 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER