Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Winnaars SBIR-oproep milieuvriendelijke sportvelden bekend

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, dinsdag 17 december 2019
93 sec


Vijf partijen krijgen subsidie voor hun innovatie

De winnaars van de SBIR-call milieuvriendelijke sportvelden zijn bekend. Vijf bedrijven krijgen subsidie om hun innovatie verder uit te werken.


Begin dit jaar publiceerde het ministerie van VWS een innovatiecall voor duurzame sportvelden. Deze oproep bestond uit twee thema's: de vraag naar volledig recyclebare kunstgrasvelden en chemievrij beheer van sportvelden. Zeven bedrijven hebben een haalbaarheidsonderzoek laten doen naar hun innovatie. Daarvan zijn de vijf winnaars inmiddels bekend, en daarmee ook de bedrijven die subsidie krijgen om hun product verder uit te werken.

RSI: nieuwe grondstof

Een van de winnaars is RSI, dat met een nieuwe grondstof kunstgras wil produceren. 'Wij gaan een nieuwe grondstof gebruiken dat beter is dan het polypropyleen dat momenteel wordt gebruikt voor de backing, dat net zo vriendelijk is voor de huid als het polyethyleen dat momenteel wordt gebruikt voor de vezels en dat even sterk is als de latex waarmee de vezels momenteel in de backing worden vastgezet', zegt Arnoud Fiolet van Recreational Systems International (RSI). Bovendien zal het RSI Monomeer-concept een kunstgrasveld opleveren dat gemakkelijk kan worden gerecycled.


Senbis en Sweco: composteerbaar sportveld

De tweede winnaar is Senbis, dat samen met een consortium werkt aan de ontwikkeling van een composteerbare sportmat. Dit consortium bestaat uit Edel Grass, Sweco, Antea Sport en Tencate Grass. Het doel van deze samenwerking is om een mat te ontwikkelen die aan het eind van de levensduur simpelweg op te rollen is en naar de composthoop gebracht kan worden. Senbis meldt zich steeds nadrukkelijker op de kunstgrasmarkt; deze partij is namelijk ook de ontwikkelaar van Greenfill, een type biologisch afbreekbare infill.


Grootgroener: Weedaway

Grootgroener is een van de winnaars die zich richt op chemievrij beheer van sportvelden. Het bedrijf uit Almelo heeft een eigen machine ontwikkeld om onkruid te bestrijden op sportvelden: de Weedaway. Op de Nationale Sport Vakbeurs was Grootgroener onlangs al aanwezig om meer over dit concept te vertellen. De eerste stap voor Grootgroener wordt om een prototype van de machine te ontwikkelen.


Ramm: onkruid elektrocuteren

Ramm is importeur van de Rootwave Pro en zet deze machine al succesvol in om onkruid te bestrijden in de openbare ruimte. Binnen de SBIR-call heeft Ramm gekeken naar het toepassen van Rootwave op sportvelden. Directeur Jeroen van der Ven laat weten dat ook zijn bedrijf de tweede fase van de call bereikt heeft.


De techniek van Ramm wordt in de openbare ruimte al succesvol ingezet.
De techniek van Ramm wordt in de openbare ruimte al succesvol ingezet.

Bayer: biologische bestrijding

De drie bedrijven uit thema 2 van de SBIR-call, chemievrij beheer van sportvelden, hebben allemaal fase 2 gehaald. Er is dus ook subsidie voor Bayer met hun methode om onkruid biologisch te bestrijden. Deze methode is in de landbouw al effectief en wordt door Bayer op sportvelden getest.


Alle winnende bedrijven hebben nu tot 1 februari 2021 om een eindrapport op te stellen over de testfase.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER