Rechter verplicht opruimen van 10 miljoen kilo oud kunstgras, maar hoe?
vrijdag 25 januari 2019
De 10 miljoen kilo aan versleten kunstgras die in Hedel in Velddriel opgeslagen ligt, moet van de rechtbank in Arnhem opgeruimd worden. De gemeente Maasdriel eiste in een kort geding dat de tientallen rollen kunstgras moeten verdwijnen. Daar is de rechter het mee eens.
Waar de matten naartoe gaan is niet bekend, aangezien de enige optie voor recycling ligt bij verwerkingsbedrijf Re-Match in Denemarken. De particulier en het bedrijf die de matten op dit moment opslaan, kunnen dat naar eigen zeggen niet betalen. Voor de rechter is dat niet relevant. De verhuurders van de terreinen zijn verantwoordelijk voor het afval, zelfs als hun bedrijven daardoor omvallen. De consequenties voor de overtreders vindt de rechter niet zo heel interessant, schrijft Brabants Dagblad.
Tonnen bespaard De particulier en het bedrijf slaan de kunstgrasmatten 'tijdelijk' op voor Tuf Recycling in Dongen. Zij kregen daar 1500 euro per maand voor betaald. Tuf deed dit omdat het bedrijf de kunstgrasmatten die zij hadden moeten recyclen, altijd opgeslagen heeft. Het terrein van Tuf puilde zo uit dat Tuf de matten elders kwijt moest. Door de particulier en het bedrijf 1500 per maand te geven voor de opslag bespaarde Tuf tonnen aan verwerkingskosten.
Bevroren bankrekening De matten uit Hedel en Velddriel terugbrengen naar Tuf Recycling is geen optie. Daar steekt de gemeente Dongen een stokje voor. Tuf moet de kunstgrasmatten die op het terrein opgeslagen liggen eerst verwerken, maar de rechter verwacht dat dat niet gaat gebeuren. Gemeente Dongen heeft daarom de bankrekening van Tuf bevroren zodat de gemeente, als Tuf de grasmatten niet zelf opruimt, de matten alsnog op kosten van Tuf kan verwijderen.
Alliantie De rechter geeft de overtreders in Hedel en Velddriel vijf maanden de tijd om het kunstgras op te ruimen. Daarvan zijn al vier maanden nodig voor de procedure om het afval naar Denemarken te mogen transporteren. In de tussentijd zou de alliantie van samenwerkende kunstgrasleveranciers een uitkomst kunnen bieden. Antea Sport/Edel Grass, CSC Sport/Greenfields, Domo Sports Grass/SLG en Fieldturf Tarkett willen op korte termijn een kunstgrasverwerker in Nederland oprichten om het gat in de markt te vullen.
Bron: Brabants Dagblad
Tip de redactie
|