Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

1 juli 2010: Symposium engerlingen en emelten op Almkreek

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
dinsdag 29 juni 2010
140 sec


Engerlingen en emelten zijn al heel veel jaren een probleem op golfbanen en sportvelden. In sommige gevallen worden astronomisch hoge aantallen kevers gesignaleerd. Zoals bijvoorbeeld op een voetbalveld in Roermond waar 400.000 kevers op één veld werden geteld. Om de vraatschade van engerlingen en emelten, maar vooral ook de gevolgschade door wroetende kraaien, vossen en wilde zwijnen zoveel mogelijk te beperken, is de laatste jaren gekeken wat de meest effectieve manier van bestrijden is. De middelen die hiervoor worden ingezet zijn onder andere spuiten met aaltjes, toedienen van preparaten op basis van knoflook en chemische bestrijding.
Fieldmanager en Greenkeeper organiseren op 1 juli 2010 op Golfpark Almkreek een kennisupdate over dit onderwerp. In een aantal korte presentaties worden greenkeepers en fieldmanagers bijgepraat over bestaande en nieuwe bestrijdingsmethoden. Dagvoorzitter is de heer John van Hoesen, voorzitter van de Nederlandse Greenkeepers Associatie.
Meer info op de site www.kennisupdate.org

Ga naar het online inschrijfformulier



Tijd# ##
12.00:#
Opening met koffie en eenvoudige lunch##

12.45:# Gerard Schoenaker, IPC Groene Ruimte##
# Effectief bestrijden van engerlingen & emelten: een kwestie van discipline. ##

13.15:# Henk Vlug, Insectconsultancy ##
# Engerlingen & emelten.
De biologie geef aangrijpingspunten voor bestrijding. ##

13.45:#Ivonne Elberse, PPO Lisse en
Hilfred Huiting, PPO Lelystad ##
# Bestrijding van engerlingen en emelten in een breder perspectief.##

14.30:# Pauze##
# Rondkijken op baan, praktijkdemonstraties. ##

15.30:# Michel Wimmers, Bayer Environmental Science##
# Merit Turf, wat mogen we ervan verwachten?##

16.00:# Toon Driessen, AID##
# Rol van AID bij voorlichting en controle m.b.t.
bestrijdingsmiddelen. ##

16.15:# Discussie##

16.30:#Afsluiting en borrel##
# Gesponsord door Bayer##



Gerard Schoenaker, IPC Groene Ruimte,

Gerard Schoenaker heeft door zijn werk als hoofdgreenkeeper op de Lochemse Golfclub en inmiddels ook als golfbaanadviseur bij IPC Groene Ruimte, meer evaring met de praktijk van het bestrijden van engerlingen en emelten dan wie dan ook. Zijn insteek is voornamelijk gebaseerd op biologisch bestrijden door het inzetten van aaltjes. In zijn inleiding zal hij voornamelijk ingaan op de praktische problemen die daarbij om de hoek komen kijken.


Henk Vlug, Insectconsultancy

Henk Vlug is vanuit zijn vorige werkkring aan Plant Research International in Wageningen en vanuit zijn eigen consultancy-bedrijf de bekendste entomoloog van Nederland op gebied van engerlingen en emelten. Hij stond aan de wieg van het bestrijden met behulp van aaltjes ofwel nematoden. In de vrije natuur selecteerde hij een aantal stammen die effectief ingezet kunnen worden tegen engerlingen van een beperkt aantal bladsprietkevers, zoals de rozenkever, Sallandkever en mestkever. Andere soorten waaronder de junikever en de meikever zijn duidelijk minder gevoelig voor bestrijden met aaltjes.

In zijn inleiding gaat Vlug met name in op de specifieke biologie van de belangrijkste plaagdieren.


Ivonne Elberse, PPO Lisse

Ivonne Elberse is werkzaam bij Praktijkonderzoek Plant & Omgeving in Lisse. Zij heeft onder andere onderzoek gedaan naar het voorkomen van engerlingen en emelten in de boomkwekerij. Ook in deze sector ontstaan vanwege het ontbreken en het verdwijnen van gewasbeschermingsmiddelen steeds meer problemen met engerlingen. Ivonne Elberse zal een korte presentatie geven hoe de boomkwekerijsector hier mee om gaat.


Hilfred Huiting, PPO Lelystad

Hilfred Huiting is werkzaam bij Praktijkonderzoek Plant & Omgeving in Lelystad. Hij is samen met een aantal collega’s verantwoordelijk voor onderzoek naar overlast en bestrijding van bodeminsecten in de land- en tuinbouw. Engerlingen en emelten zijn voor grasland de grootste belagers. Zijn inleiding zal zich onder andere richten op bestrijdingstrategieën die veehouders kunnen kiezen om overlast tot een minimum te beperken.


Michel Wimmers, Bayer Environmental Science

Bayer Environmental Science heeft met ingang van het voorjaar van 2010 een toelating voor Merit Turf voor het bestrijden van engerlingen en emelten op sportvelden en golfbanen. Wimmers stelt in zijn inleiding de Europese strategie van Bayer ES aan de orde in relatie tot het Nederlandse toelatingsbeleid. Daarnaast zal aangegeven worden wat men mag verwachten van het nieuwe middel Merit Turf en welke praktijkervaringen opgedaan zijn met pilots op Nederlandse sportvelden en golfbanen in de laatste jaren.


Toon Driessen, AID

Toon Driessen is werkzaam bij de Algemene Inspectiedienst. Deze overheidsinstelling controleert namens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op de correcte toepassing van de wet- en regelgeving op het gebied van bestrijdingsmiddelen. Dit laatste gebeurt door voorlichting naar en intensieve controle van bedrijven en opsporing van overtredingen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

AGENDA
Sport Innovatiedagen Milati en partners
woensdag 22 mei 2024
t/m donderdag 10 oktober 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER