Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Cirkels in parken voor social distancing: een klusje voor de robot

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, dinsdag 26 mei 2020
88 sec


Beelden uit New York gingen afgelopen week de wereld over: daar zitten parkgangers in cirkels om onderling afstand te houden. Ook in Nederland kiezen gemeenten voor deze aanpak. Een robotbelijner biedt dan uitkomst, betoogt Arjen Spek van Milati Grass Machines.


Afstand houden is 'het nieuwe normaal', horen we premier Rutte regelmatig zeggen. Ook in andere landen is dit het geval. In het buitenland worden cirkels uitgezet in parken zodat mensen zich houden aan social distancing; de methode wordt al toegepast in New York en San Francisco. In Nederland hebben verschillende gemeenten, zoals Schiedam en Gorinchem, al aangegeven deze methode ook te overwegen. In het Kralingse Bos in Rotterdam zijn de cirkels al aangebracht.

Tijdrovend werk

Cirkels trekken in parken is een prima optie om onderlinge afstand te bewaren, maar ook een arbeidsintensieve. Vergelijk het met lijnen trekken op een voetbalveld, een klus die - inclusief uitzetten - drie uur per veld kan duren. Op sportvelden is dan ook steeds vaker de robotbelijner terug te zien: een robot die op basis van GPS een veld inmeet en autonoom de lijnen uitzet.


'De robot kan continuïteit bieden: hij trekt elke keer op exact dezelfde plek een cirkel'

Precisiewerk

Milati Grass Machines uit Papendrecht is importeur van zo'n robotbelijner: de Intelligent One. Deze robot kan voetbalvelden belijnen, maar sinds kort ook in parken belijnswerk verrichten, vertelt Arjen Spek van Milati. 'De Intelligent One heeft een update gehad: er is een programma gemaakt zodat hij ook parken kan belijnen met cirkels. In de robot stel je in hoeveel ringen je wil trekken, hoe groot je de diameter wil hebben en op welke afstand je ze van elkaar wil. De robot trekt vervolgens de ene na de andere cirkel.'


Continuïteit

Natuurlijk is met de hand cirkels uitzetten een optie. Maar zeker voor grote gemeenten, die nogal wat hectares aan park hebben waar het vaak druk is, kan de robotbelijner een uitkomst zijn. Spek: 'Parken worden regelmatig gemaaid, dus dan zou je na twee weken weer terug moeten om de cirkel opnieuw uit te meten en aan te brengen. De robot kan continuïteit bieden: hij trekt elke keer op exact dezelfde plek een cirkel. Dat scheelt een hoop werk.'

Gemeenten die interesse hebben kunnen contact opnemen met Milati voor verhuur van de Intelligent One, of voor informatie waar de dichtstbijzijnde Intelligent One draait.

In het Kralingse Bos zijn de cirkels al aangebracht:




Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

AGENDA
ICL verzorgt gratis webinar over zomergrasziekten
woensdag 15 mei 2024
t/m woensdag 15 mei 2024
Sport Innovatiedagen Milati en partners
woensdag 22 mei 2024
t/m donderdag 10 oktober 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER