Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

De toekomst van sportverenigingen: een evolutie naar duurzame, interactieve en inclusieve ontmoetingsplekken

ADVERTORIAL
SPORTVELDEXPLOITATIE
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Cecile Koestering, dinsdag 23 april 2024
142 sec


Sportverenigingen in Nederland vormen al decennialang het kloppende hart van dorpen en steden. Ze zijn sterk verankerd in lokaal beleid. De samenwerking tussen publieke partijen, vrijwillige organisaties en private organisaties maakt Nederland uniek in Europees perspectief.


Bij de club komen mensen samen genieten van sport en gezelligheid, en voelen ze zich verbonden met de gemeenschap. Maar zoals alles in het leven, evolueert ook de wereld van sport en vrije tijd voortdurend. Het is logisch dat sportclubs meegroeien met deze veranderingen, zich aanpassen aan nieuwe behoeften en duurzaamheid en inclusiviteit omarmen. W&H Sports houdt zich steeds meer bezig met het 'sporten van de toekomst'. Wat zijn de belangrijkste aspecten van de sportvereniging van de toekomst en hoe kunnen deze blijven aansluiten op de wensen van de gemeenschap voor de toekomst?

Duurzaamheid als kernwaarde

Een cruciaal aspect van de sportclub van de toekomst is duurzaamheid. Het is de sleutel tot langdurig succes. We wensen sportfaciliteiten die niet alleen optimaal presteren, maar ook minimale impact hebben op het milieu. Denk hierbij aan energiezuinige ledverlichting, zonne-energie en innovatieve systemen voor afvalbeheer en waterbesparing. Wat ook gelukkig steeds belangrijker wordt, is investeren in kwalitatief hoogwaardige producten met een langere levensduur, waardoor er minder schadelijk en hoogwaardiger afval overhouden wordt.


Circulair als uitgangspunt voor investeringen

In vernieuwing, renovaties en herinrichting van accommodaties wordt circulair een belangrijk uitgangspunt bij investeringen; bouw- en gebruiksmaterialen van gerecyclede grondstoffen. Denk daarbij aan GreenMatter, een initiatief van W&H Sports. Kunstgras wordt bij vervanging veelal gezien als afval, maar GreenMatter ziet het als een waardevolle grondstof om te verwerken in nieuwe (sportgerelateerde) producten, zoals buitenmeubilair, (tribune)stoelen, walbeschoeiing en kantplanken, maar ook (modulaire) vloeren in de blaashal en fillers voor Ecoraster-(gras)tegels met bodembedekkers op het terras en op de parkeerplaatsen. W&H Sports verlangt van haar partners dat ze ook nadenken over de bestemming van een product aan het einde van de levensduur.


Interactief en inclusief

In de sportclub van de toekomst staat interactie centraal. We verwachten een dynamische omgeving waarin leden worden aangemoedigd om deel te nemen, te leren en te groeien. Dit betekent het integreren van innovatieve trainingsmethoden, zoals slimme trainingsmethoden die een gepersonaliseerde en boeiende sportervaring bieden. Het SmartGoals SkillCourt van W&H Sports biedt een innovatieve interactieve oplossing om mensen fysiek actief te krijgen in de openbare ruimte waarbij sport en gaming samenkomen. Het court is volledig naar eigen wens in te richten en kan eveneens worden voorzien van inrichtingsmaterialen, zoals voetbaldoelen of fitnesstoestellen. Op basis van data worden scores en progressie zichtbaar gemaakt en monitoren apps de gebruikersfrequentie. Op die manier kunnen verenigingen een verscheidenheid aan sportfaciliteiten aanbieden voor inclusiviteit, waarbij elk persoon, ongeacht leeftijd, achtergrond of vaardigheidsniveau, zich welkom voelt.


Deels zelfvoorzienende accommodaties

In de omgeving van de accommodaties worden bewuste keuzes gemaakt voor beplanting die een bijdrage kan leveren aan de horeca en de gezonde voedingsbehoeften van sporters; denk aan fruitbomen en bloembakken (van gerecyclede grondstoffen) met klein fruit, kruiden en groenten. De beplanting kan ook bijdragen aan koeling van terrassen en demping van geluid tegen overlast.


Faciliteiten combineren voor maximale impact

Een ander kenmerk van de sportvereniging van de toekomst is het slim combineren van faciliteiten voor zowel de georganiseerde als ongeorganiseerde sport. Het traditionele sportaanbod wordt verrijkt met bijvoorbeeld een W&H-court (Winning & Happiness). Deze courts zijn een compleet beweegconcept, ontwikkeld naar de wensen en behoeften van de gebruikers. De W&H-courts bestaan uit multifunctionele modulaire sportvloeren die zijn uit te rusten met verschillende inrichtingsmaterialen. Het court kan multifunctioneel, maar ook specifiek voor één sport ingericht worden. Zo kan een ruimte verschillende behoeften vervullen, van sporttraining tot gymlessen en andere educatieve sportprogramma's. Door flexibel gebruik van de recreatieve ruimte kan er efficiënter worden omgegaan met middelen en bieden deze meer waarde. Niet alleen aan bestaande leden, maar ook aan een bredere doelgroep via gedifferentieerde lidmaatschappen of de verhuur. Naast verhuuropbrengsten zal een degelijk court ook zorgen voor extra baropbrengsten.


Ontmoetingsplaats voor iedereen

Last but not least, de sportclub van de toekomst blijft een ontmoetingsplaats voor iedereen. Hier komen mensen samen, bouwen zij relaties op en versterken ze de banden binnen de gemeenschap. Door het organiseren van evenementen, programma's en initiatieven die de betrokkenheid van de gemeenschap vergroten, kan het sociale aspect van sport versterkt worden en kunnen waardevolle herinneringen gecreëerd worden voor jong en oud. Improving is Winning.


www.whsports.nlOm te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER