Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Gewoon je boerenverstand blijven gebruiken'

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Marlies Bahlman, dinsdag 26 december 2023
132 sec


Peter Broers, toezichthouder sportvelden van de gemeente Papendrecht, mag je een zeer ervaren fieldmanager noemen, met een hart voor natuurgrasvelden. 'Voor echt gras kun je tenminste zorgen,' zo zegt Broers het zelf. Sinds 2009 is Broers verantwoordelijk voor alle beheer en onderhoud van de sportvelden binnen de gemeente Papendrecht. Ook daarvoor werkte hij al voor de gemeente; dat doet hij nu inmiddels al meer dan 45 jaar.


'Binnen de gemeente Papendrecht verricht ik op de sportaccommodaties maaiwerk, we snoeien om de velden heen en ik ben specialist in mollenbestrijding op een handmatige manier. Soms staan mensen er echt van te kijken hoe ik dat doe.'

Geen chemie

Binnen de gemeente Papendrecht staat duurzaamheid hoog op de agenda. 'Al voordat de Green Deal er was, kwam er hier op het sportpark geen chemie meer binnen. Daarmee lopen we op de politiek vooruit.' De sportvelden houden ze handmatig onkruidvrij; dat kost ongeveer twee uur per veld, om de zes weken, maar dat hebben ze ervoor over. Een geldig spuitlicentiepasje? Die hebben ze niet meer nodig.
In 2022 introduceert Van Iperen zijn nieuwe organische sportvelden-meststoffenlijn. Deze sportmeststoffen versterken de voeding aan natuurgrasvelden. Gemeente Papendrecht hoort van deze nieuwe organische sportmeststoffen via adviseur Bart Boot en gaat met de meststoffen aan de slag.


Omdat binnen de gemeente Papendrecht geen chemische bestrijdingsmiddelen meer worden gebruikt, passen de organische meststoffen heel goed in het plaatje.
Deze nieuwe organische meststoffen worden nu één jaar gebruikt op de velden van VV Papendrecht en de ervaringen zijn goed. Het is een goed verstrooibaar product met minder stoffractie. De groei en de kleur van het gras zijn optimaal. 'Met name de kleur is echt groener,' beweert Broers. De meststoffen hebben een betere verdeling en snellere opname. 'En er komt geen chemie meer op het gras; dat vinden ze hier belangrijk.'


Ook Boot is tevreden over hoe de velden erbij liggen: 'Iedere drie jaar bemonsteren we hier de velden. Dat geeft veel inzicht in de kwaliteit van de bodem. Vervolgens maken we het bemestingsadvies.' Door dit onderzoek krijgt de gemeente Papendrecht inzicht in de vruchtbaarheid van de bodem. Het is niet alleen van belang om voldoende plantopneembare nutriënten in de bodem te hebben, maar ze moeten ook in de juiste verhoudingen aanwezig zijn.
Voor innovaties staat de gemeente altijd open. Zo wordt er al belijnd met een robot en is recentelijk ook gekeken naar en proefgedraaid met een automatische onkruidbestrijder om het handmatige werk over te kunnen dragen aan een robot, maar deze stap is nog niet gezet.


Betrouwbare leveringen en advies

Een betrouwbare en snelle levering is belangrijk voor de gemeente Papendrecht. Ze werken graag met een vaste chauffeur vanuit Van Iperen en ontvangen even een belletje als de chauffeur onderweg is. 'Hierin voorzien jullie prima en als er echt iets mis is, bel ik Bart,' lacht Broers. Ook is de toegevoegde waarde van de adviseur onmisbaar. 'Samen bekijken we de sportvelden en bespreken we de uitdagingen. Wat mij betreft dient het zo de tijd uit.'


Peter Broers en Bart Boot
Peter Broers en Bart Boot

Productinformatie

Productnaam Samenstelling Vorm Verpakking
SPORT spring NPK 13-3-4 + 2 MgO
3% ammoniumstikstof
5% ureum
5% organische N
46% organische stof
Microgranulaat 25 kg
SPORT summer NPK 9-3-9 + 2 MgO
1% ammoniumstikstof
4% ureum
4% organische N
47% organische stof
Microgranulaat 25 kg
SPORT autumn NPK 5-3-18 + 3 MgO
2% ureum
3% organische N
40% organische stof
Microgranulaat 25 kg


De sportmeststoffen worden uit meer dan dertig verschillende gedroogde, stabiele organische grondstoffen van hoge kwaliteit geselecteerd en samengesteld. Deze zijn zowel van plantaardige als dierlijke origine. Het betreft een klein homogeen samengesteld korreltje via de specifieke microgranulaat-technologie. Daarmee wordt een stofvrije meststofkorrel geproduceerd die, afhankelijk van de toepassing, een andere samenstelling krijgt. Door een brede waaier aan grondstoffen te combineren, elk met hun eigen plantenvoedingswaarde en specifieke werkingssnelheid, kan de meststof per toepassing geoptimaliseerd worden, mét lange werkingsduur.

Advies vanuit passie en specialisme

Samen met u streven we naar kwaliteitsvelden op topniveau. Uw adviseur helpt u graag met het maken van een weloverwogen keuze voor uw sportveld op het gebied van bemesting. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met onze adviseurs.


Uw groenadviseur:

Bart Boot Henri Eerland
+31 (0)6 10 45 82 39 +31 (0)6 10 45 79 00
boot@iperen.com eerlandh@iperen.com


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Sport Innovatiedagen Milati en partners
woensdag 22 mei 2024
t/m donderdag 10 oktober 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER