Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Prettig dat het oude kunstgras deels zijn weg terugvindt naar het sportpark'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Raats, maandag 13 november 2023
207 sec


Floor Groeneveldt (Antea Sport) over de toepassing van de slag- en kantplanken van Duvano

Een paar jaar nadat Duvano in Oss zijn deuren in 2008 opende voor kunststofrecycling tot nieuwe producten, werd Antea Sport al afnemer van slag- en kantplanken voor langs de hockey- en voetbalvelden. Alhoewel de slagplankenmarkt voor hockeyvelden grotendeels een vervangingsmarkt is geworden, blijven de gerecyclede kunststofproducten een graag gezien product.

Slaggplanken van Duvano
Slaggplanken van Duvano

Antea Sport investeert intern ook in duurzaamheid. Waar mogelijk, rijden medewerkers elektrisch en de vestiging is zelfvoorzienend door zonnepanelen. Het bedrijf is na enkele pilots in de buurt van Zwolle ook in een vergevorderd stadium om twee collectorvelden aan te leggen: onder een kunstgrasveld worden leidingen met een vloeistof erin aangelegd, waarbij de vloeistof in de zomer opwarmt, in de bodem wordt opgeslagen en in de winter via de leidingen weer naar boven wordt gebracht voor het verwarmen van het clubhuis en de kleedkamers. Naar verwachting gebeurt dit aankomende zomer.

Duurzame materialen

Antea Sport krijgt ook offerteaanvragen waarin, naast prijs, duurzaamheidsaspecten worden meegewogen in de keuze, zoals werken met elektrisch materieel of gerecyclede materialen. 'In 2019 is GBN-AGR opgericht door een groep ketenpartners, waaronder wij. Hier worden afgeschreven kunstgrasmatten gereinigd en verwerkt voor toepassing in nieuwe producten, zoals de kant- en slagplanken van Duvano, of gerecycled zand. We zien in onze projecten dat met name grotere steden met gerecyclede producten durven te werken,' zegt projectleider Groeneveldt.
'De kant- en slagplanken van Duvano en het gerecyclede zand van GBN-AGR die worden toegepast op locaties waar dat is toegestaan, zijn een voorbeeld, maar het afgelopen jaar hebben we bij sportpark Middenmeer in Amsterdam als fundering voor een kunstgrasveld ook Granova Drainmix van Heros Sluiskil toegepast, een product dat bestaat uit bodemassen die als residu overblijven na de verbranding van restafval. Dit is een lichtgewicht bouwstof en buffert veel water.' Groeneveldt benadrukt dat de gehele branche bezig is om te innoveren op het gebied van duurzaamheid, op het gebied van infill, maar ook non-infill-kunstgrasvelden.


Duvano-kant-/slagplank

De Duvano-slagplank is een massieve kunststofplank, gemaakt uit LDPE (Low Density Poly Ethyleen) uit gerecyclede sportvelden. De plank is 5 bij 15 centimeter en maximaal 305 centimeter, inwendig versterkt met vier stalen stangen in de hoeken, over de gehele lengte. Een dubbele pen-en-gatverbinding aan de uiteinden zorgt voor de koppeling aan de planken. 'De LDPE zorgt voor een hoge slagvastheid; ook bij lage temperaturen en zware belasting, zoals naast de doelen, zullen ze niet barsten of scheuren. LDPE heeft ook een geluiddempende eigenschap. De wapening met de stalen stangen zorgt ervoor dat de plank niet kan kromtrekken of doorhangen,' zegt Johan van der Stappen van Duvano. 'De wapening vermindert het krimpen en uitzetten bij temperatuurschommelingen. Wij passen de planklengte aan, afhankelijk van de afstand tussen de palen.' Met uv-stabilisator en -bescherming geeft Duvano een garantie af voor een levensduur van minimaal twintig jaar.


'LDPE zorgt voor een hoge slagvastheid, ook bij lage temperaturen en zware belasting'

Sportpark De Krom

Twaalf jaar geleden bracht Antea Sport de slagplanken van Duvano voor het eerst aan rond hockeyvelden binnen een project in Katwijk, de aanleg van sportpark De Krom (zie Fieldmanager-artikel 'Sport op de stort'), dat een Design, Construct and Maintenance-contract betrof. 'We brachten voor die tijd wel eens slagplanken aan van niet-gerecycled kunststof, maar dat waren holle planken. Die gingen binnen enkele jaren kapot door de hockeybal, waardoor we ze dan moesten vervangen. Daardoor kwamen we uit bij de slagplanken met twee stalen pen-en-gatverbindingen van Duvano. Die bevallen al die jaren goed. Op de locaties waar ze zijn aangebracht, zijn ze nog in prima staat.'
De slagplanken van Duvano zijn vorige maand aangebracht bij een hockeyveld van De Kieviten in Wassenaar. De Kieviten is een sportvereniging met 1400 leden die, naast hockey, ook golf en tennis aanbiedt. Op het sportcomplex liggen drie kunstgrashockeyvelden en een minihockeyveld, vier gravel- en zes allweather-banen en een 9 holes par 3-golfbaan met drivingrange.


Montageteam Duvano legt zelf aan

Hans Rutgers, fieldmanager bij De Kieviten, vertelt dat de slagplanken van Duvano drie jaar geleden voor het eerst zijn aangelegd bij een van de watervelden. 'Vorige maand is een vier koppen tellend montageteam van Duvano hier geweest om de planken te snijden en ze netjes aan te brengen. Binnen een dag waren ze klaar,' aldus Rutgers.


Johan van der Stappen van Duvano met korrels van gerecycled kunstgras

Robuust

'Het zijn hele robuuste planken van vijf centimeter dik die ze met een dubbele pen-en-gatverbinding aan de uiteinden aanbrengen.' Rutgers heeft toevallig zojuist enkele houten slagplanken van het derde veld vervangen voor nieuwe houten planken. 'Bij de houten slagplanken kan schade ontstaan door de hockeybal die er met hoge snelheid tegenaan ketst. Het risico op scheurschade bij de kunststofplanken is minimaal; dat had ik al opgemerkt bij de slagplanken rond het eerste veld. Dat was de reden dat we ze ook bij het tweede veld wilden hebben. Bovendien zijn ze dermate robuust dat de schade nihil is wanneer de borstel erlangs schuurt tijdens het onderhoud.'


'Het is een vervangingsmarkt geworden, maar we zullen ze altijd kunnen blijven gebruiken'

Markt voor slag- en kantplanken

Groeneveldt denkt de afgelopen jaren gemiddeld vijftig hockey- en voetbalvelden met de slag- en kantplanken te hebben aangelegd. 'Nog circa twintig procent van de markt bestaat nu vooral uit bestaande voetbalvelden waar nog geen kantplanken omheen zitten ter bescherming van infill-verspreiding naar de omgeving en waar men heeft gewacht tot de renovatie om ze te voorzien van kantplanken. Tachtig procent van de markt voor kantplanken is nu vervangingsmarkt; bij slagplanken is het sowieso een vervangingsmarkt. We zullen ze in elk geval altijd kunnen blijven gebruiken. Het is een prettige gedachte dat de oude kunstgrasvelden hun weg voor een deel weer terugvinden naar het sportpark.'


Andere Duvano-producten

Johan van der Stappen van Duvano beaamt dat. Gelukkig kan hij eindeloos veel producten maken van gerecyclede plastics. Hij hoeft ook al niet in te zitten over de aanvoer van gerecycled kunststof sinds de oprichting van GBN-AGR, dat hem goed weet te vinden. In het een eerder Fieldmanager-artikel geeft Van der Stappen voorbeelden van zijn zoektocht naar andere producten die op afzet kunnen rekenen en waar de gerecyclede kunststof, afkomstig van de kunstgrasvelden, voor een deel in verwerkt kan worden. Zo maakt Duvano ook bermpaaltjes voor in de infra en borderranden voor in de hovenierssector. Naar alle waarschijnlijkheid komen daar binnenkort kunststof-sandwichpanelen bij, waar een constant grote en brede vraag naar is in de markt.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER