Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Circulair ondernemen in de kunstgrasindustrie

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Vera van de Bergh, maandag 30 oktober 2023
151 sec


Duurzaam ondernemen rode draad door bedrijfsstrategie van Schmitz Foam Products

De vraag naar grondstoffen neemt wereldwijd toe en daarmee ook de noodzaak om zuiniger en slimmer met grondstoffen om te gaan. Niet voor niets streeft de Nederlandse overheid naar de totstandbrenging van een volledig circulaire economie vóór 2050. Bij Schmitz Foam Products loopt duurzaam ondernemen als een rode draad door de bedrijfsstrategie. Sterker nog, circulair ondernemen zit in het DNA van het bedrijf.


Het begon allemaal in 1935 in Leeuwen, een kerkdorp onder de rook van Roermond, waar de familie Schmitz een transport- en bouwbedrijf begon. Het bedrijf werd al snel bekend vanwege zijn ongeëvenaarde oplossingen, innovatie en kwaliteit. Het breidde in de jaren erna de dienstverlening steeds verder uit, onder andere met een ophaaldienst voor foamresten. Het was in die tijd heel gebruikelijk om overtollig schuim en schuimresten te verbranden of te storten. Maar de familie Schmitz bedacht een manier om het opgehaalde foam te gebruiken als grondstof voor een hoogwaardig nieuw product: schokabsorberende en drainerende oplossingen voor sportvelden en speeltuinen. Dit was het begin van Schmitz Foam Products.

Hoe Schmitz Foam Products schuim een tweede kans geeft

Inmiddels is Schmitz Foam Products wereldmarktleider op het gebied van shockpads voor hoogwaardige kunstgrassystemen ten behoeve van sport, speeltuinen en andere toepassingen. De ProPlay-shockpads worden gemaakt van gecrosslinked polyethyleenfoam (XPE) met een gesloten celstructuur. Dit foam werd oorspronkelijk geproduceerd voor andere toepassingen, bijvoorbeeld in de auto-, verpakkings- en sportindustrie en in de bouw, waar hoge kwaliteit en productprestaties centraal staan. Schmitz Foam Products biedt deze XP- foamrestanten een tweede kans en voorkomt zo dat jaarlijks tonnen aan foamrestanten als afval worden afgevoerd naar stortplaatsen of in een verbrandingsoven belanden. Tegelijkertijd wordt een begin gemaakt met een voortdurende cyclus.


Circulaire shockpads

Anno 2023 zijn er meer dan 5.000 full-size velden met ProPlay-shockpads gerealiseerd, in meer dan 80 landen. De kwaliteit van ProPlay is inmiddels welbekend en veelvuldig vastgelegd. De schokabsorberende en drainerende ProPlay-oplossingen bieden veiligheid aan sporters, dragen bij aan de beleving en kwaliteit van het spel en verlengen de levensduur van het kunstgrasveld. Deze shockpads onderscheiden zich op vele manieren, maar één aspect waarop ProPlay zich absoluut onderscheidt is milieu en circulariteit. Want zodra een ProPlay-shockpad niet langer wordt gebruikt voor zijn oorspronkelijke toepassing, kan deze altijd worden hergebruikt in een ander sportveld of speeltuin. Mede dankzij het gebruik van kwaliteitsfoam is er nagenoeg geen kwaliteitsdegradatie. Een ProPlay-shockpad die niet langer voldoet voor gebruik in een sportveld kan nog altijd in een andere toepassing van nut zijn.
Het protocol voor de inname van ProPlay-shockpads aan het eind van hun levensduur is nauwkeurig vastgelegd. De shockpads kunnen naar Schmitz Foam Products worden teruggezonden, waarna ze worden schoongemaakt. Dit gebeurt in de innovatieve wasstraat die dit jaar is gerealiseerd. Hierna kunnen ze worden hergebruikt voor andere toepassingen, óf versnipperd, gedroogd en gerecycled worden, bijvoorbeeld voor de productie van nieuwe hoogwaardige shockpads. Door de eigen producten te recyclen, zorgt Schmitz Foam Products niet alleen dat er minder afval wordt gestort, maar ook dat er minder primaire grondstoffen worden gebruikt.


Blijven optimaliseren en verduurzamen

Het vermogen om foam oneindig lang te blijven inzetten, is mede te danken aan de grondige kennis en ervaring over polyethyleenfoam waarover Schmitz Foam Products beschikt. Deze kennis en ervaring stelt het bedrijf in staat en daagt het uit om te blijven kijken hoe het productieproces verder kan worden geoptimaliseerd en of er nog efficiënter kan worden omgegaan met grondstoffen. De schuimen die als grondstof worden gebruikt, zijn afkomstig van Europa's grootste foamproducenten en -verwerkers. Producenten die regelmatig grote hoeveelheden kunnen aanleveren, worden gefaciliteerd met machines en procedures waarmee ze zelf restschuimen kunnen versnipperen. Zo kan gezamenlijk het volume per transport worden verhoogd en het aantal benodigde vrachtwagens per transport verlaagd. In plaats van drie tot vijf vrachtwagens is er nu slechts één nodig om het kleingemaakte schuim naar de locatie van Schmitz Foam Products in Roermond te vervoeren. De besparingen die zo worden bereikt voor het milieu zijn aanzienlijk.


Eindeloze cirkel

Doordat Schmitz Foam Products behalve foamresten van leveranciers ook de eigen ProPlay-shockpads aan het eind van hun levensduur kan hergebruiken in een andere toepassing, óf kan recyclen tot grondstof voor nieuwe shockpads, is de productie van ProPlay een volledig gesloten systeem. Niet alleen biedt dat spelers de garantie dat ze altijd een topprestatie kunnen leveren; het zorgt er bovenal voor dat het milieu voortaan op voorsprong blijft. Van grondstof tot shockpad van topkwaliteit, die wederom als basis kan dienen voor nog eens een kwaliteitsproduct, Schmitz Foam Products beheerst de hele keten. Dat maakt ProPlay-shockpads de beste oplossing voor ontwerpers, bouwers en bestuurders die óók het milieu willen laten winnen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Sport Innovatiedagen Milati en partners
woensdag 22 mei 2024
t/m donderdag 10 oktober 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER