Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Josta Tuinmachines ontwikkelt compostroller

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, donderdag 25 mei 2023
109 sec


Het bedrijf Josta Tuinmachines komt 8 juni vanuit Rheezerveen naar Utrecht om deel te nemen aan de Grasinnovatiedag. De specialist in tuinmachines neemt diverse machines mee, waaronder de gloednieuwe compostroller die in eigen beheer ontwikkeld is.


Eigenaar Johan Stam wil op deze dag niet alleen veel machines laten zien, maar hoopt zelf ook het een en ander te leren van de andere aanwezige machines en deelnemers. Zijn bedrijf is in 2012 begonnen met de import en verkoop van werktuigen voor zitmaaiers, quads en tuintractoren. De klantenkring bevindt zich in de Benelux en Duitsland en wordt bediend met onder andere de merken SCH, Othmerding, Texas, GEO, Ecolawn en Agricult. Inmiddels is het assortiment uitgebreid met karren, bladzuigers, bladblazers, compoststrooiers, sleepmatten voor kunstgras, borstels en in feite alles wat nodig is voor groenonderhoud of voor de tuin. In het tussensegment biedt Josta diverse werktuigen aan, zoals prikrollen, mosharken en bladvegers.

Wals-zaaimachine

In Utrecht is onder andere een accu-aangedreven wals-zaaimachine van het Duitse merk Othmerding te zien. Stam: 'Deze machine is heel handig om bij te zaaien, niet alleen voor gazons, maar ook voor sportvelden. In Duitsland wordt hij al in verschillende voetbalstadions gebruikt.' Josta neemt een exemplaar mee naar Utrecht, zodat ook de Nederlandse markt kennis kan maken met dit apparaat. Afhankelijk van het gekozen type accu kan tot wel 2.500 vierkante meter bewerkt worden met een acculading. 'Heel handig is de eenvoudige ontkoppeling van de zaaimachine, zodat er ook alleen mee gewalst kan worden', zegt Stam.


Handprikrol

Van ditzelfde merk is een accu-aangedreven prikrol te bewonderen op sportpark Zuilen. Met een volgeladen accu is het mogelijk om 1.500 vierkante meter toplaag te beluchten. Stam: 'Het is een heel prettig apparaat om te bedienen en het kan zowel voor- als achteruit bewegen.' Van het huismerk Josta neemt Stam de handprikrol HPR50 mee. 'Met zijn 50 centimeter is deze 10 centimeter smaller dan de net genoemde accuvariant. De pennen zijn 1 centimeter langer. Bovendien heeft deze prikrol een gladde wals.' Deze handbediende prikrol verkoopt Stam veel aan hoveniersbedrijven.


Primeur

Een primeur in Utrecht is de compostroller. Het apparaat is net op de markt en door Stam zelf ontworpen. 'Compost is altijd plakkerig en lastig te verdelen. Dit apparaat zorgt voor een perfecte verdeling over het gazon en de grotere delen blijven achter in de rol.' De compostrol is ook geschikt om de veel gebruikte wormenmest te verspreiden. Stam: 'Door na het doorzaaien van het gazon met de compostrol een klein laagje compost aan te brengen, krijg je een veel beter resultaat bij het doorzaaien.' Hij heeft de compostroller ontwikkeld omdat er op de markt eigenlijk alleen maar een prijzige (getrokken) strooier beschikbaar was. Met deze nieuwe compostroller mikt hij op de professionele markt. De roller is dan ook uitgerust met transportwielen, zodat verplaatsen een stuk eenvoudiger is.


Bezander

Naast de genoemde apparaten neemt Josta nog een prikrol van 90 centimeter breed mee die achter een zitmaaier gehangen kan worden, en de bezander S75. Deze bezander heeft een bakinhoud van 75 liter; de dosering is door middel van een schuif traploos in te stellen. 'Het unieke aan deze bezander is dat het zand niet droog hoeft te zijn om te bezanden; het mag zelfs 20 procent vocht bevatten', vertelt Stam.


Evenement: Gras Innovatie Dag
Locatie: Sportpark Zuilen in Utrecht
Datum: donderdag 8 juni 2023
Toegang: GRATIS
Website: www.grasinnovatiedag.nl

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER