Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Ledtechnologie verovert grasveldbeheer

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Derk Pelle, dinsdag 30 mei 2023
85 sec


Een perfecte grasmat, zo energiezuinig mogelijk

Grasbelichtingssystemen zijn onmisbaar om jaarrond een hoogwaardig en veilig speelveld te creëren. Ze voorzien de grasmat in sportstadions van voldoende licht en warmte wanneer er onvoldoende natuurlijk zonlicht aanwezig is om de fotosynthese te stimuleren.

Drie SGL LED440-belichtingssystemen behandelen het grasveld van Real Mallorca met ledtechnologie.
Drie SGL LED440-belichtingssystemen behandelen het grasveld van Real Mallorca met ledtechnologie.

Vooral tijdens de koude en donkere wintermaanden zijn belichtingssystemen cruciaal om te voorkomen dat sportwedstrijden op modderige velden worden afgewerkt. Waar tot voor kort veel stadions nog gebruikmaakten van traditionele HPS-groeisystemen, raken steeds meer clubs overtuigd van de voordelen van ledtechnologie. De Allianz Arena in München, het Estadio de la Cerámica in Villarreal, Friends Arena in Zweden - steeds meer sportstadions maken gebruik van de nieuwste technologie van SGL.

Groundsmanager heeft de controle

De redenen voor clubs om over te stappen op ledtechnologie kunnen zowel agronomisch, economisch als ecologisch van aard zijn. In tegenstelling tot met HPS heeft de groundsmanager met led namelijk de mogelijkheid om licht en warmte afzonderlijk van elkaar uit te stralen, in de precieze hoeveelheid waar de situatie om vraagt. Zo blijft de infraroodfunctie uitgeschakeld als het in het stadion warm genoeg is, maar het gras wél behoefte heeft aan licht. Deze situatie komt gedurende het jaar vaak voor bij Spaanse clubs als Villarreal CF, RCD Mallorca en Cádiz CF. Met led kunnen groundsmanagers beter inspelen op de situatie en hebben ze dus meer controle over de groeiomstandigheden, zodat ze waar ook ter wereld de optimale condities voor grasgroei kunnen creëren.


Kwaliteit, duurzaamheid en geldbesparing

Meer controle over de groeiomstandigheden zorgt in de eerste plaats voor agronomische voordelen en kwalitatief hoogwaardige sportvelden gedurende het hele seizoen. Het verklaart waarom de grasvelden er zelfs tijdens strenge winters nog perfect bij liggen, ondanks uitdagende weersomstandigheden en een volgepakt speelschema.
Daarnaast kunnen clubs veel energie en geld besparen met ledtechnologie. Duurzaamheid is wereldwijd een belangrijk onderwerp. Dankzij de eerdergenoemde mogelijkheid om met ledtechnologie licht en warmte afzonderlijk van elkaar te besturen, kunnen clubs zo efficiënt mogelijk omgaan met energie en tot 40 procent energie besparen in vergelijking met HPS-belichting. Met behulp van berekeningen en datamonitoringapparatuur wordt de licht- en warmtebehoefte per stadion door SGL nauwkeurig in kaart gebracht; het gebruik van het belichtingssysteem wordt daarop afgestemd.
In Duitsland, waar de energieprijzen relatief hoog zijn, profiteren clubs als Bayern München, VfL Wolfsburg en SC Paderborn van de voordelen van de ledtechnologie van SGL. Ze zetten niet alleen een stap in de richting van duurzaam veldbeheer, maar kunnen door energie te besparen ook kosten besparen.


Het groundsteam van FC Bayern München gebruikt negen SGL LED440-belichtingssystemen om het veld in perfecte staat te houden.
Sportstadions hebben dus verschillende redenen om over te stappen op ledtechnologie. Of het nu om de graskwaliteit, energiebesparing of kostenbesparing gaat, de roze gloed van de ledbelichtingssystemen verovert de wereld van het grasveldbeheer.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Sport Innovatiedagen Milati en partners
woensdag 22 mei 2024
t/m donderdag 10 oktober 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER