Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Mobiele meetunit handig hulpmiddel voor fieldmanagers

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, maandag 13 februari 2023
207 sec


Eredivisie CV geeft grasonderhoud kwaliteitsimpuls met HiPSter

Fieldmanagers van voetbalclubs in de eredivisie kunnen hun gras voortaan eenvoudiger onderhouden met behulp van data. Dit is te danken aan de HiPSter (Hi Pitch Screener), een mobiel meetapparaat dat door Eredivisie CV beschikbaar is gesteld om de kwaliteit van de voetbalvelden zo veel mogelijk op hetzelfde niveau te krijgen en daardoor de competitie zo eerlijk mogelijk te maken. Eredivisie CV spreekt zelf van een wereldprimeur.

De HiPSter
De HiPSter

'De reacties zijn enthousiast; de fieldmanagers zien veel mogelijkheden voor dit apparaat. Is een veld bijvoorbeeld te hard, dan kan een fieldmanager nu heel doelgericht zijn aanpak bepalen en vervolgens meten of hij het gewenste effect heeft bereikt. Dankzij de objectieve data kan het onderhoud nu veel beter gestuurd worden', vertelt Joep van Cranenbroek van Holland Innovative. Samen met zijn collega Menke Steenbergen is hij nauw betrokken bij de ontwikkeling en uitrol van de HiPSter.

WK voetbal

Holland Innovative is door Eredivisie CV benaderd om het apparaat te ontwikkelen. De techneuten in Eindhoven wilden er graag in investeren. Inmiddels is er al belangstelling uit het buitenland; de Duitse markt zal als eerstvolgende bediend worden. Voor de organisatoren van het WK voetbal in 2026 is ook al een voorstel geschreven. Bij een toernooi op velden die verspreid liggen in drie landen op twee verschillende continenten, is een objectieve meting van de veldkwaliteit geen overbodige luxe, redeneert Holland Innovative.


Arnoud Schonis, Eredivisie CV
Arnoud Schonis van Eredivisie CV blikt even terug op de totstandkoming van de samenwerking: 'Reeds in 2017 zijn er afspraken gemaakt om het voetbal naar een hoger niveau te tillen. Die afspraken varieerden van het gebruik van dezelfde bal en regels rondom het aantrekken van talent tot het gelijktrekken van de kwaliteit van velden. Om clubs mee te krijgen in dit proces, krijgen zij een financiële beloning als de velden twee van de drie verplichte jaarlijkse keuringen goed doorstaan. Wij wilden ook graag helpen om het onderhoud van de velden te verbeteren, maar hebben die kennis zelf niet in huis. Zo kwamen we terecht bij Holland Innovative.'
Eredivisie CV heeft budget beschikbaar om clubs te ondersteunen en zo de missie van kwaliteitsverbetering te bekostigen. 'Een ander voorbeeld hiervan zijn de camera's in alle stadions om spelers te volgen en data te verzamelen. De HiPSter is een nieuwe manier om alle clubs verder te helpen', vertelt Schonis.


Joep van Cranenbroek, Holland Innovative
De in januari uitgedeelde HiPSter is niet opeens uit de lucht komen vallen. Joep van Cranenbroek toog acht jaar geleden al met wat hij nu 'primitieve apparaten' noemt richting de Johan Cruyff Arena. Daar verrichtte hij metingen met als doel de kwaliteit van het stadionveld te verbeteren en zoveel mogelijk gelijk te trekken met die van het trainingsveld.

Grasfluisteraar

Nu zijn al die losse meetapparaten dus verenigd in een handig karretje in grasmaaierformaat met de moderne naam HiPSter. Met bij wijze van spreken één druk op de knop kunnen nu onder andere hardheid, balstuit, balrol en grip gemeten worden. Bovendien worden de gemeten waardes direct online naar het dashboard gestuurd. Voordat in januari de uitrol naar alle clubs met natuurgras in de eredivisie startte, werden er pilots met de HiPSter gedraaid bij Ajax, Feyenoord, RKC en GA Eagles. 'Was je voorheen met de losse apparaten al snel een halve dag aan het meten, nu ben je in een tot anderhalf uur klaar', weet Van Cranenbroek, die vanwege zijn grote kennis en bevlogenheid ook wel 'de grasfluisteraar' genoemd wordt door zijn collega's. Hij adviseert om elke week een keer te meten.


'We geven een praktijktraining op maat. Fieldmanagers moeten lekker gaan meten en feeling krijgen met het apparaat'

De bediening van het apparaat is volgens de ontwikkelaars niet ingewikkeld, maar toch hebben de fieldmanagers allemaal duidelijke instructies ontvangen. Voor sommigen is het namelijk de eerste keer dat ze data gaan gebruiken. Van Cranenbroek: 'We geven een praktijktraining op maat. Fieldmanagers moeten gewoon lekker gaan meten en feeling krijgen met het apparaat. Ze zullen merken dat de HiPSter hun onderbuikgevoel en kennis over het veld vaak onderschrijft. Het grote voordeel is dat ze nu beschikken over data en gecontroleerd kunnen sturen bij het onderhoud, bijvoorbeeld door heel plaatsspecifiek te beluchten.'

Menke Steenbergen, Holland Innovative
'De data zijn feitelijk en objectief. Ze kunnen ook handig zijn bij interne discussies over de kwaliteit van het veld of de mogelijke aanschaf van een nieuw veld. Een fieldmanager kan dankzij de metingen onderbouwen welke kwaliteit hij kan bereiken met de bestaande middelen', verduidelijkt Steenbergen. 'De HiPSter is echt een aanvulling op de professionele kennis van de fieldmanagers.' Die kennis komt ook zeker van pas om feedback te geven over het gebruik van deze moderne meetunit. Nu de HiPSters allemaal uitgedeeld zijn, blijven de medewerkers van Holland Innovative in direct contact met de onderhoudsteams. 'Wij gaan nog veel leren van de feedback', verwacht Steenbergen.

Duurzaamheid

De HiPSter zal niet alleen zorgen voor een efficiencyslag bij de fieldmanagers, maar zal uiteindelijk ook op het gebied van duurzaamheid een aanwinst blijken te zijn, verwacht Steenbergen. 'Dankzij de data kun je bijvoorbeeld tot het inzicht komen dat de belichting van het gras een uurtje korter kan of dat de verwarming van het gras eerder uitgezet kan worden.'
Met het nieuwe datagestuurde grasbeheer krijgt de kwaliteit van de voetbalvelden in de eredivisie opnieuw een impuls en speelt Nederland een voortrekkersrol in de mondiale voetbalwereld. In de toekomst wil Eredivisie CV ook de ervaringen van spelers toevoegen aan het dashboard waarop de gemeten waardes verzameld worden. Die mening wordt nu nog door aanvoerders doorgegeven aan de spelersvakbond voor de zogenoemde veldencompetitie, die vanaf nu dus een stuk eerlijker is.


AH Vrij blij met HiPSter

Werden waardes als torsie, hardheid, balrol en balstuit voorheen nog met afzonderlijke apparatuur gemeten, de HiPSter verenigt al deze functies. Het grote voordeel is ook dat de gemeten waardes direct online naar het zogenoemde dashboard gestuurd worden. 'Dit scheelt al snel een uur invultijd', vertelt Henk Slootweg, projectleider onderhoud sport bij AH Vrij. Hij nam begin januari bij Sparta een HiPSter in ontvangst.
Het onderhoudsteam van AH Vrij wordt intensief begeleid bij het gebruik, vooraf via een cursus en daarna nog via zogenoemde terugkomdagen. AH Vrij heeft de HiPSter inmiddels een al paar keer gebruikt. Slootweg: 'Het is nu nog te pril om iets te zeggen over deze nieuwe werkwijze. Uiteraard zullen er kinderziektes zijn, maar de intensieve begeleiding betekent ook dat dingen snel opgelost kunnen worden.'

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER