Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Doelmatig en regelmatig onderhoud nodig om kostbare investering in topconditie te houden

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Broer de Boer, maandag 11 juli 2022
273 sec


Hörger voor hockeyvelden

Zand-ingevulde hockeyvelden zijn vanaf dag één na de aanleg een speelbal van de weergoden. Water zorgt dat stof, pollen, plantenresten en slijtmateriaal in de kleine tussenruimtes van het vulmateriaal spoelen. En daarmee vormen ze een voedingsbodem voor algen en mos. Ook semiwatervelden moet je doelmatig en regelmatig onderhouden om ze in topconditie te houden.

De SKU-kunstgrasreiniger heeft ook de mogelijkheid van vooraanbouw.
De SKU-kunstgrasreiniger heeft ook de mogelijkheid van vooraanbouw.

Geschikte machines om dit onderhoud uit te voeren, zorgen voor het behoud van deze kostbare investering voor hockeyclubs of gemeenten. Hörger Machinen in Duitsland bouwde specifieke aanbouwmachines voor het onderhoud van kunststofbanen en kunstgrasvelden. Verschillende aannemers maken voor het onderhoud van zand-ingevulde hockeyvelden gebruik van SKU-kunstgrasreinigers. De producent hiervan is Hörger. 'De kunststofvezels staan rechtop en de zand- of granulaatinfill is schoon, los en luchtig. Dat zijn de belangrijke voorwaarden voor een goed bespeelbare kunstgrasmat, waarop het bovendien veilig sporten is', aldus Michael van der Lienden. Hij werkt als salesmanager bij de importeur, Van der Haeghe.

De onderdelen van de SKU-machine
Van der Lienden vertelt: 'Hörger Machinen bouwt vier typen SKU-kunstgrasreinigers. Ze passen allemaal als aanbouwwerktuig achter een compacttractor met een driepuntshefinrichting. De in roestvast staal uitgevoerde types, SKU 1200 Pro, SKU 1500 Basic en SKU 1500 Pro, verschillen voornamelijk in werkbreedte en borsteldiameter. Qua werking hebben ze één overeenkomst: ze vertragen de degeneratie van een kunstgrasmat. Deze machine haalt het opgeborstelde vulmateriaal uit de mat met behulp van zeven met gaten van 5 mm, maar er zijn ook zeven met een andere diameter leverbaar. Die zeven verwijderen de grove verontreinigingen, terwijl het fijnere stof uitgefilterd wordt. Voordat het vulmateriaal dat bestemd is voor stabilisatie weer in de mat teruggebracht wordt, zetten de borstels de gebogen vezels weer rechtop.' Een bewerking met zo'n SKU-machine brengt niet alleen technische regelmaat aan; het kunstgrasveld ziet er nadien ook weer aantrekkelijk uit om op te sporten.'

Drie borstelwalsen

Bij een blik onder de 'motorkap' van een SKU treffen we drie roterende borstels aan, zeven en een cycloon. Een flinke roterende borstel die tegen de rijrichting in werkt, neemt de vervuilde infill op. Fijnere delen worden door de luchtstoom die de cycloon opwekt door twee filters getrokken, en komen in verwijderbare zakken terecht. Vergelijk dit met de werking van een stofzuiger: er zijn filterzakken beschikbaar met verschillende poriëngrootte en van verschillende kwaliteit. Een tweede aangedreven borstel maakt in combinatie met een verwisselbare zeef korte metten met grof vuil. Dat gaat om de grove delen van algen en mos, vezels, kroonkurken, takjes en sigarettenpeuken. De machine verzamelt dit vuil, waarna het in de grofvuilkast terechtkomt. Deze kun je net als de filterruimte gemakkelijk openen en leeg- en schoonmaken. En dan is er nog een derde borstel, die eveneens tegen de rijrichting in draait. Deze zet de vezels weer recht; dat gebeurt al zodra de gereinigde infill op de mat is terechtgekomen. Zo wordt de infill in dezelfde werkgang met de SKU weer tussen de vezels geborsteld. Een in hoogte verstelbare naloopveegbalk geeft een finishing touch aan de bewerking. Uiteraard kun je de werkdiepte, bepaald door een steunrol, tot op de millimeter nauwkeurig instellen.


400 kilo hefvermogen

De deksels van deze machines hebben een gasveerondersteuning, zodat ze zich gemakkelijk laten openen en sluiten. Je kunt dus overal gemakkelijk bij, bijvoorbeeld om de filterzakken te verversen of de zeven te verwisselen. Van der Lienden: 'Voor deze machine heb je een tractorvermogen van 22 kW/15 pk nodig. Mocht je over een frontaftakas en een driepuntshefinrichting vóór beschikken, dan bestaat er een mogelijkheid om de machine voor aan te koppelen. Dat geeft een goed zicht op het werk van dit maximaal 150 cm brede werktuig. Je hebt er in elk geval een hefcapaciteit voor nodig van 400 kilo. In veel gevallen zal de hefcapaciteit van zo'n fronthef op een compacttractor ontoereikend zijn. Er zit weliswaar ook een dubbele set steunwielen aan, maar het transport moet plaatsvinden in geheven positie.'


'Hij is geschikt om er drie soorten reinigingsbehandelingen mee uit te voeren'

Van der Lienden: 'De diameter van de eerste borstel, 50 centimeter, is met opzet groot gedimensioneerd. Dat maakt dit werktuig geschikt om er drie soorten reinigingsbehandelingen mee uit te voeren. Dat is ten eerste een extensieve twee- tot vierwekelijkse onderhoudsreiniging, ten tweede een intensieve reiniging met losmaken, die circa elke drie maanden gewenst is, en ten derde de reactivering van kunstgrasmatten die lange tijd niet behandeld zijn. Als je dit serieus aanpakt met de SKU, wordt de kunstgrasmat weer los en elastisch, vermindert het risico op blessures en herstelt het drainerend vermogen van het hockeyveld.'

Natte reiniging

De Hörger SKR-reinigingsmachine verschilt sterk van de hierboven beschreven machine. Deze is geschikt om semiwatervelden te reinigen. Standaard wordt deze machine voor aan de tractor aangebouwd. Een spoelinstallatie reinigt vervuilde oppervlakken onder hoge druk, terwijl het vervuilde reinigingswater direct naar de tank wordt afgevoerd. Deze is gemonteerd in de driepuntshefinrichting achter de tractor. Van der Lienden licht toe: 'In het algemeen is hiervoor een sterkere tractor nodig dan voor de eerdergenoemde SKU-kunstgrasreinigers. De Hörger SKR is een frontreiniger voor montage op de fronthef. De werkbreedte is 150 cm, de borsteldiameter 50 cm. Verder beschikt hij over sproeibalk met circa 30 nozzles. Hiermee wordt schoon water onder hoge druk op en in het te behandelen oppervlak gespoten.


'Voor deze machine is een sterkere tractor nodig dan voor de eerdergenoemde SKU-kunstgrasreinigers'

De 600-literwatertank, gemonteerd achter op de tractor, heeft twee kamers: één voor schoon en één voor vuilwater. Deze halfgedragen uitvoering heeft twee steunwielen met luchtbanden. Na behandeling met de sproeibalk veegt de roterende borstel de vezels. Dit gebeurt tegen de rijrichting in. Daarna wordt onder het vacuüm van een luchtkamer het vuil geworden water met de verzamelde verontreiniging opgezogen en in de vuilwatertank gepompt. In beginsel kun je werken met een waterdruk van 60 tot 250 bar, waarvoor je uit verschillende pompcapaciteiten kunt kiezen. De pompsystemen die hiervoor in aanmerking komen, staan in de onderstaande tabel. De druk is instelbaar en is afhankelijk van het type pomp en het vermogen van de trekker.

De Hörger SKR is een totaal andere reinigingsmachine. De pomp en tank kunnen in sommige gevallen gedeeld worden met de KBR-reinigingsmachine.

Borstels en slijtage

Een totaal andere vraag aan Van der Lienden: hoe zit het met slijtdelen aan dergelijke machines? 'Allereerst heb je bij de SKU-modellen te maken met filterzakken, die je na verloop moet vervangen', vertelt hij. 'De roterende borstels van de SKR/KBR die de bodem raken, gaan een aantal jaren mee. Ze draaien namelijk niet al te snel. Bij de lengte van de vezels (meestal polyethyleen), de dichtheid van de borstel, de buigzaamheid en de hardheid houdt de fabrikant rekening met de bodem waarop de roterende borstel zijn werk moet doen. Dat geldt ook voor de SKU-kunstgrasreinigers die op zand-ingevulde hockeyvelden worden ingezet. Het gaat hier om een ander soort borstel. Natuurlijk zal een borstel sneller slijten wanneer je de druk op de vezels heel groot maakt. Dit soort machines is overigens op basis van rocketscience ontworpen, maar wel puur degelijk gebouwd. Uiteraard zal er eens een kettinkje of tandwiel vervangen moeten worden. Maar even terugkijkend: in het jaar 2000 werkte ik bij een andere onderneming die soortgelijke machines op de markt bracht. Deze draaien nog steeds, tot tevredenheid van de toenmalige afnemers.'


Van der Haeghe BV

In Nederland is Van der Haeghe de referentie als het gaat om de distributie van technisch materieel en het aanbod van de bijbehorende diensten in de groensector. Van der Haeghe BV is een dochteronderneming van het bedrijf HH Hilaire Van der Haeghe NV in België. Een paar feiten: het betreft een familiebedrijf met ruim 120 jaar ervaring, waarvan meer dan 50 jaar in de groensector. Een team van experts is actief in de verkoop en de naverkoop en kan professionele en persoonlijke dienstverlening garanderen. Van der Haeghe is de exclusieve importeur van premium merken zoals Hörger, Iseki, Ferris, Simplicity, Snapper, Köppl, Solo, Eco, Avril en Addax Motors.
Van Hörger Machinen importeert het bedrijf naast de Hörger SKU en de Hörger SKR ook de Hörger KBR. Deze machine heeft een speciale bouw voor het reinigen van bijvoorbeeld kunststof-atletiekbanen. Van der Haeghe heeft een uitgebreid professioneel dealernetwerk, waarmee service op lokaal niveau gegarandeerd wordt. De medewerkersbetrokkenheid, de materieelkwaliteit, het peil van de aangeboden diensten en de professionaliteit van de dealers zijn groot. Dit zorgt er volgens de importeur voor dat afnemers hun werkzaamheden op de meest duurzame en rendabele wijze kunnen uitvoeren. Het moederbedrijf heeft naast twee vestigingen in België een vestiging in het Gelderse Geldermalsen.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Sport Innovatiedagen Milati en partners
woensdag 22 mei 2024
t/m donderdag 10 oktober 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER