Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Daar zijn ze: de nieuwe verticuteermachines van Schouten

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, vrijdag 24 juli 2020
127 sec


Schouten Machines, fabrikant van machines voor de agro- en groentechniek, komt met een nieuwe serie doorontwikkelde driepuntsverticuteermachines: de Rabbit RD-serie. 'Het zijn de machines die we eigenlijk altijd voor ogen hadden', vertelt Frans Bosch van Schouten.


De Schouten Rabbit RD-verticuteermachine is leverbaar in twee werkbreedtes: de RD 1545, met een werkbreedte van 150 cm en de RD 2345 met een werkbreedte van 230 centimeter. De RD 1545 weegt 580 kg en werkt tot een diepte van 50 mm met een benodigd trekkervermogen van 22kW (30 pk). De grotere RD 2345 weegt met 610 kg een goede 30 kg meer. Deze werkt tot een diepte van 50 mm en heeft een minimaal trekkervermogen nodig van 51 kW (70 pk).

‘De Rabbit RD is de machine die we altijd voor ogen hadden’

Hufterproof

‘De Rabbit RD-serie is het resultaat van de doorontwikkeling van Schouten’, vertelt Frans Bosch van de machinefabrikant. ‘Dit is eigenlijk de machine die we altijd voor ogen hadden.’ De Rabbit-verticuteermachines onderscheiden zich in onder meer robuustheid en hun minimale onderhoudsbehoefte. Dit zie je terug in de afwerking, het frame en de aandrijving. “Hufterproof” noemt Bosch de machines. ‘Ze gaan gewoon lang mee, en dat met minimaal onderhoud. Het onderhoud beperkt zich tot het smeren van de lagers. Hiervoor zijn leidingen gemonteerd om dit op een toegankelijke plaats te kunnen doen.’


Hoe maak je een machine die zo weinig onderhoud nodig heeft? Dat ligt volgens Bosch voornamelijk bij de kwaliteit van de onderdelen. We hebben voor de Rabbits enkel Europese onderdelen gebruikt. ‘Die zijn zonder meer van hoge kwaliteit.’ Bosch verwijst voor deze insteek naar de mentaliteit van de jaren 50: ‘Toen werden er producten gemaakt om écht lang mee te gaan.’ Alle onderdelen van de RD’s zijn onderling uitwisselbaar. ‘Van beschermkap, tot messen en aandrijving’, aldus Bosch.

‘Deze verticuteermachine is hufterproof’


Met de richting mee

De twee nieuwe verticuteermachines bevatten stervormige hardmetalen messen, elk met een diameter van 450 mm. De dikte van de messen is 3 mm en staan op een afstand van 4 cm van elkaar. Door de stand van de messen grijpt het ene mespunt pas aan als het naastgelegen mes uit de grond komt. Hierdoor wordt zelfs een minder goed gewortelde grasmat niet losgetrokken. Aan de voorzijde van de verticuteermachines zit de frontrol met een diameter van 140 mm waarmee de insnijdiepte traploos tot een maximale diepte van 50 mm ingesteld kan worden. Dit wordt aangegeven middels een vaste schaalverdeling aan de zijkant van de Rabbits.


Ook een, bijzondere handige, nieuwe feature van de Rabbit-verticuteermachines is de draairichting van de messen: met de rijrichting mee. Dit vraagt minder vermogen en heeft dus een positieve invloed op het brandstofverbruik. 'Voor de RD 1545, met een werkbreedte van 150 mm, volstaat een trekker met 30 pk. Met messen tegen de rijrichting in, zou je hiervoor zo'n 50 pk nodig hebben', legt Bosch uit. '

Door de draairichting van de messen met de rijrichting mee, is er minder vermogen nodig

Nieuwe gemakken

Het frame van de Rabbits is aan beide zijden voorzien van een onderhoudsvrije V-riem-overbrenging met drie V-snaren per zijde. Beide frames zijn uitgevoerd met een driepuntsophanging voor categorie 1- én categorie 2-tractoren. Onder aan het frame zijn stelpoten gemonteerd om de machines na gebruik weg te kunnen zetten zonder de messen te beschadigen. Ook daar is de Rabbit RD-serie uniek in, laat Bosch weten. ‘Dankzij de stelpoten hangen de messen vrij.’ Hierdoor is de kans op verbuiging minimaal.


Tenslotte zijn de Rabbit RD’s van Schouten uitgerust met een hydraulisch verstelbare spreidklep waarmee je de spray van het geverticuteerde gras kan sturen. ‘Die spray kan zo anderhalve meter de lucht in schieten. Om paden en reclameborden schoon te houden hebben we de spreidklep, ook wel spreidvleugel genoemd, geïnstalleerd. Die geleidt het materiaal meteen weer richting de grond. Dat scheelt schoonmaken achteraf.’

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER