Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Leidingwater uitgesloten

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heidi Peters, vrijdag 31 juli 2020
127 sec


Alleen regenwater op het waterveld van HC Leerdam

Op het Glaspark in Leerdam wordt een nieuw sportcomplex aangelegd. Hockey Club Leerdam krijgt onder meer een waterveld, waarvoor Aquaco BV de beregeningsinstallatie aanlegde. Met een opslag van acht maal zestien tot achttien kubieke meter water is een aansluiting op de waterleiding niet nodig. De waterkelders worden weggewerkt onder de nieuwe tribunes.

Acht VP3-sproeiers zijn esthetisch weggewerkt in de rand.
Acht VP3-sproeiers zijn esthetisch weggewerkt in de rand.

Zonder water kun je op een waterveld niet hockeyen, dus moest in de nieuwe aanleg van het sportpark van Leerdam een beregeningsinstallatie worden opgenomen. De gemeente Vijfheerenlanden, opdrachtgever van de nieuwbouw, koos voor een beregeningsinstallatie van Aquaco met acht ingebouwde VP3 sectorgestuurde kanonsproeiers en een opslag van acht keer bruto 20 m3 regenwater.

Bij grote buffer minder alternatieven nodig

'In Nederland zijn al ruim 150 watervelden door ons voorzien van een beregeningsinstallatie', vertelt Henno den Engelse, adviseur beregeningstechniek bij Aquaco. 'Water is ons werk. Toch streven wij er in onze projecten naar om zo min mogelijk gebruik te moeten maken van leidingwater. Dat hebben we hier ook gedaan. Er is zelfs helemaal geen aansluiting op het waternet gerealiseerd. Dat is mogelijk, want hoe groter de buffer is, hoe minder alternatieven je nodig hebt. Voor het natmaken van het waterveld heb je ongeveer 3,5 m3 nodig. Met een buffer die uit zo'n 140 kuub kan bestaan, heb je altijd genoeg en dus geen aansluiting op de waterleiding nodig.'
Wanneer het waterniveau in de kelder toch te laag wordt en er vraag is naar meer water, maakt de installatie gebruik van oppervlaktewater. Dit water gaat door een filter die heel fijne deeltjes uit het water kan halen. Vervolgens zorgt een behandeling met een uv-lamp ervoor dat in het water aanwezige algen kapotgaan. Daarna gaat dit water ook in de waterbuffer.


De acht waterkelders vormen de ondergrond voor de tribune.
Die buffer bestaat dus uit acht prefab waterkelders, die Aquaco naar Leerdam liet komen, met elk bruto twintig kubieke meter water opslagcapaciteit. Wanneer het regent, wordt het regenwater dat op het veld valt, gedraineerd en gefilterd en in de kelders opgeslagen. 'We gebruiken geen water dat op de straat valt, want dat kan vervuild zijn', vertelt Den Engelse. In de kelders zit een pompsysteem met een filter en een uv-lamp, dat het water tussen de acht kelders in beweging houdt. De keuze voor regenwater komt voort uit een duurzame gedachte. De kelders fungeren als waterbuffers, die je aanspreekt wanneer je water nodig hebt.

Wanneer het waterniveau in de kelder toch te laag wordt, maakt de installatie gebruik van oppervlaktewater

Waterkeldertribune

De acht waterkelders nemen flink wat ruimte in beslag. Deze zijn grotendeels ingegraven en vervolgens verborgen in een aarden wal. Op deze wal wordt de tribune gebouwd, zodat de kelders efficiƫnt zijn weggewerkt.


Oppervlaktewater wordt behandeld met een filter en uv-lamp.
Het veld is vervolgens uitgerust met acht kanonsproeiers. De VP3-sproeiers die hiervoor zijn gebruikt, werken niet op tijd, maar per sector. De sproeiers zijn ingebouwd, dus ligt de bovenkant op het niveau van het maaiveld. Je vindt ze op de strook aan de binnenkant van het leunhek. De sproeiers worden afzonderlijk aangestuurd. 'Een alternatief is een sproeier op een standpijp, maar dit is esthetisch wat netter', zegt Den Engelse. 'Met acht sproeiers is het veld na zes minuten speelklaar. Doordat de VP3 sectorgestuurd is, heeft de sproeier een vaste begin- en eindinstelling. Hierdoor krijg je een optimale waterverdeling op het veld. De eerste sproeier begint in sector 1 en wanneer deze klaar is, start de volgende sproeier.'

Meer besparing door ander gedrag

Den Engelse heeft ook nog een advies voor de clubs zelf: 'Je hebt veel invloed op het watergebruik met je sproeigedrag. We zien vaak dat er zonder na te denken voor de wedstrijd en tijdens de pauze wordt gesproeid, terwijl dat niet altijd nodig is of niet in die mate. Soms gebruiken clubs met semiwatervelden nog meer water dan clubs met watervelden. Dat zou niet zo moeten zijn. Dat is een kwestie van gedrag en opvoeding, maar het is zeker de moeite waard om daar eens op te letten.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Ton de Kroon
Tuesday 11 August 2020
Een mooi project dat Aquaco samen met Adviesburo RIET ten uitvoering heeft gebracht. wat misschien ook wel goed is te benoemen, is dat door de opzet van waterinname uit de velden en omliggende daken vanuit het waterschap minder compenserend water vereist is. Nog een bijkomend voordeel van deze oplossing.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER