Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

RSI ontwikkelt 100% recyclebaar kunstgras

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, woensdag 18 december 2019
86 sec


Eerder deze week maakten wij de vijf winnaars bekend van de SBIR-oproep milieuvriendelijke sportvelden. Een van de winnaars is RSI (Recreational Systems International), dat werkt aan een kunstgrasveld dat 100% recyclebaar is en voldoet aan de kwaliteitsnormen. Arnoud Fiolet van RSI geeft tekst en uitleg.


Begin dit jaar publiceerde het ministerie van VWS een aanbesteding voor duurzame sportvelden. Samen met consortiumpartners DSM-Niaga en Nexteconomy heeft RSI een voorstel ingediend voor de introductie van een nieuwe grondstof die een revolutie teweeg kan brengen in de kunstgrasindustrie.

'Wij gaan een nieuwe grondstof gebruiken die beter is dan het polypropyleen dat momenteel wordt gebruikt voor de backing, dat net zo vriendelijk is voor de huid als het polyethyleen dat momenteel wordt gebruikt voor de vezels en dat even sterk is als de latex waarmee de vezels momenteel in de backing worden vastgezet', zegt Arnoud Fiolet van RSI. Bovendien zal het RSI Monomeer-concept een kunstgrasveld opleveren dat gemakkelijk kan worden gerecycled, zodat het teruggewonnen materiaal opnieuw kan worden ingezet voor de productie van een kunstgrasveld.

Makkelijker te recyclen

'Wanneer een kunstgrasveld gemaakt is van slechts één hoogwaardig materiaal dat niet degenereert, dan zal het veel gemakkelijker te recyclen zijn. Aan het einde van zijn levensduur worden teruggewonnen materiaal omgezet in korrels waarmee opnieuw kunstgras kan worden vervaardigd. Omdat het materiaal niet degenereert, wordt het product een echt 100% circulair kunstgrasveld', voegt Fiolet toe. Het polypropyleen, polyethyleen en latex dat momenteel wordt gebruikt in de meeste kunstgrassystemen, zijn degeneratieve materialen die moeilijk te scheiden zijn.


'Omdat het materiaal niet degenereert, wordt het product een echt 100% circulair kunstgrasveld'

Uitdagende zoektocht

In juni van dit jaar ontvingen RSI en haar consortiumpartners geld van de Nederlandse overheid om een haalbaarheidsstudie te doen naar oplossingen voor duurzamere sportvelden. 'Het is een uitdagende zoektocht om ervoor te zorgen dat we kunstgrassystemen krijgen die voldoen aan alle strenge eisen van clubs, spelers en de bestuursorganen zonder concessies te doen aan de kwaliteit en duurzaamheid van een kunstgrassysteem. Daarom zal RSI in dit vervolgonderzoek nauw samenwerken met de verschillende leveranciers van grondstoffen, onderzoekers en andere specialisten die zich richten op de kwaliteit van kunstgras.'


Stimulans

Behalve dat RSI en de consortiumpartners nastreven om het kunstgras te laten voldoen aan de strenge kwaliteitseisen die worden gesteld, streven zij er ook naar om het kunstgras betaalbaar te houden zodat elke club of school in staat zal blijven om in kunstgras te investeren. 'RSI en zijn consortiumpartners streven dag in dag uit naar betrouwbare, duurzame en innovatieve sportvelden. Het vertrouwen van het ministerie stimuleert ons daarom nog meer om tot een goed resultaat te komen', concludeert Fiolet.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER