Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Als het blad van de bomen valt ...

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, vrijdag 1 november 2019
162 sec


... verschijnt de AT Leaf Master op het toneel

Het is een beeld dat je vaak ziet in de herfstmaanden: kunstgrasvelden vol met blad. Zeker nu infill onder een vergrootglas ligt, is het zaak om dat blad niet zomaar van het veld te blazen. Dan verdwijnt immers vaak niet alleen blad, maar óók infill naast het veld. De Leaf Master van AT Machines kan hier een oplossing voor bieden. Deze machine zuigt 95 tot 100 procent van het blad op en laat tegelijkertijd alle infill in de mat liggen.


AT Machines levert de Leaf Master inmiddels al drie jaar, maar aan de introductie van de machine is een lange weg voorafgegaan. Zo'n zes jaar geleden begon de ontwikkeling. De discussie over microplastics en infill speelde toen nog helemaal niet. AT Machines kreeg destijds de vraag van klanten of er een machine was om blad van (kunstgras)velden te zuigen. Die was er nog niet. AT Machines had al langer een toplaagreiniger in het assortiment, de AT Surface Master. Deze machine ontdoet de toplaag van kunstgrasvelden van kleine vervuiling. Maar als blad massaal valt, schiet de Surface Master tekort. De capaciteit is te klein - na anderhalve baan zit de tank al vol - en de wind kan het blad ook weer wegblazen. De machine is simpelweg niet ontwikkeld om blad te ruimen. De AT Leaf Master is dat wel en speelt daarmee in op de behoefte van klanten.

Testwerk

Toen het idee voor de Leaf Master er eenmaal was, werd er veel testwerk verricht. Een lastige klus, want de periode waarin je een bladzuiger kunt testen is nu eenmaal klein. Natuurlijk kun je de machine testen in juni of juli, maar in de zomer zijn de omstandigheden op het veld anders dan in de herfst. In de herfstmaanden is zowel infill als blad vaak nat, wat zuigen weer lastiger maakt. Na doorontwikkeling is AT er uiteindelijk in geslaagd om de machine te optimaliseren. Volgens Teus van Ekeren, salesmanager van AT Machines, heeft de ontwikkeling veel energie gekost, maar werkt hij nu wel optimaal. 'Concreet betekent dit dat de Leaf Master 95 tot 100 procent van het blad op het veld opzuigt en tegelijkertijd nul procent infill. We garanderen dat hij geen infill meeneemt.'


'De zuigtechniek? Dat is het geheim van de smid'

Volgens Van Ekeren is het rendement datgene wat de machine zo speciaal maakt. 'Wij zetten hem puur in de markt als zuiger voor blad en lichte vervuiling. Het is een utopie om te denken dat je alles tot het laatste blaadje kunt rapen, maar met zeker 95 procent blad én geen infill haalt deze machine een hoog rendement. En omdat er geen infill in de tank komt, kun je het blad gewoon afvoeren als gft-afval.' De tank die standaard meegeleverd wordt is 650 liter, maar AT biedt een capaciteit van 850, 1050 of 1350 liter als optie aan. Deze tank wordt in principe laag leeggegooid, maar hoogkiep (op 1850 mm) is ook een optie.


Eerst blazen, dan zuigen

De Leaf Master kan worden gebruikt achter ieder trekvoertuig met een aankoppeling (driepunt, cat. 1), vanaf 25 pk. Het snelst werk je met een combinatie van een bladblazer en een bladzuiger. Van Ekeren legt de werkwijze uit: 'Eerst blaas je al het blad een kant op, tot je op ongeveer tien of acht meter van de rand van het veld komt. Zodra het blad bijeen geblazen is, zet je de bladzuiger in. Met de bladzuiger maak je vier tot vijf rondjes; hij zuigt nagenoeg al het blad van het veld af.' Hij schat in dat het leegruimen van een compleet veld ongeveer 20 tot 30 minuten tijd in beslag neemt. De machine heeft een werkbreedte van ongeveer 120 cm. De zuigmond, die verstelbaar is, bevindt zich iets uit het midden van de machine, zodat hij ook langs randen kan werken.


De Leaf Master kan uit de voeten op kunstgrasvoetbalvelden met rubbergranulaat, kurk en TPE (holo) als infill. Volgens Van Ekeren is de machine ook geschikt voor andere sportvelden, zoals hockeyvelden en natuurgrasvoetbalvelden. Ook dan zou hij geen onnodig materiaal meenemen, zoals zand bij een zand-ingestrooid hockeyveld of grond bij een natuurgrasveld.

Onze prangende vraag is natuurlijk hoe de Leaf Master het voor elkaar krijgt om wel blad op te zuigen maar de kleine infill-korrels te laten liggen. Van Ekeren verzekert dat AT Machines die techniek op orde heeft, maar legt hem niet nader uit: 'Dat is het geheim van de smid.' Dat geheim lijkt te werken, want de Leaf Master heeft inmiddels een aardig lijstje referenties opgebouwd. Van Ekeren: 'In Nederland rijden er momenteel ongeveer vijftien rond en ook dit jaar hebben we er weer een aantal mogen verkopen. Dat gaat dus de goede kant op!'

Specificaties

Lengte: 1750 mm
Breedte: 1243 mm
Hoogte: 1800 mm
Leeghoogte: max. 1850 mm
Leeggewicht: ± 275 kg
Banden: lucht
Aandrijving: via aftakas, maximaal 540 toeren
Capaciteit: 650 liter inhoud
Rijsnelheid: 5-10 km per uur, afhankelijk van de hoeveelheid blad

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
ICL verzorgt gratis webinar over zomergrasziekten
woensdag 15 mei 2024
t/m woensdag 15 mei 2024
Sport Innovatiedagen Milati en partners
woensdag 22 mei 2024
t/m donderdag 10 oktober 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER