Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

PFAS-regelgeving treft ook aannemers sportsector

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, dinsdag 15 oktober 2019
60 sec


Het tijdelijk handelingskader voor PFAS-houdende grond treft bouwbedrijven en grondverzetters door heel Nederland. De getroffen bedrijven bevinden zich ook in de sportsector.


In juli is een tijdelijke norm voor 0,1 microgram PFAS per kilogram grond ingesteld. Grond die deze norm overschrijdt, mag niet worden afgegraven of getransporteerd. Bij ruim driekwart van de genomen monsters is dit het geval. Het resultaat: bouwprojecten door heel Nederland liggen stil. Ook de bouw van sportvelden, waarbij veel grond verzet wordt, valt in die categorie. Voor aannemers die sportvelden bouwen en/of veel civiel werk doen, kan dat voor problemen zorgen.

Hoge nood

Een van de bedrijven die zich over de problematiek uitspreekt is AH Vrij. AH Vrij handelt in grond en die handel ligt nu zo goed als stil. Jan Vrij, directeur van AH Vrij vertelt bij de NOS dat hij onlangs aanwezig was bij de staatssecretaris om de normering te bespreken. 'Ik had niet echt de indruk dat men in Den Haag beseft hoe hoog de nood is', zegt hij tegen NOS. 'We wilden haar ervan overtuigen dat de normen snel opgerekt moeten worden. Voorlopig houdt ze vast aan de huidige norm.'


Aan de regels houden

Ook Hofmeijer uit Voorst ondervindt de gevolgen van de PFAS-regeling, schrijft directeur Jacco Meijerhof op LinkedIn. 'We kunnen niet starten op een project voor de gemeente Apeldoorn. Zowel de gemeente als wij kunnen er niets aan doen, want we moeten ons immers aan de regels houden. Vanaf maandag staat één van onze kranen stil. Voor hoelang?'


Het is een vraag die veel ondernemers stellen. Branchevereniging Cumela eist een tijdelijke norm die in ieder geval boven de 1 microgram ligt, omdat de huidige norm onwerkbaar is. In het voorjaar komt een nieuwe norm, maar de ondernemers willen en kunnen daar niet op wachten.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER