Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Nieuw modern knelpunt: fatbikes op onze sportondergronden

ARTIKEL
BELEID & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Marcel Bouwmeester, donderdag 30 mei 2024
99 sec


Marcel Bouwmeester, projectmanager en adviseur sportparken bij de gemeente Utrecht, heeft een column ingestuurd over een nieuw probleem: fatbikes op sportvelden. Hieronder volgt zijn column.


Ik zie de laatste tijd weer een nieuw en in mijn ogen modern probleem ontstaan, namelijk: fatbikes op onze sportondergronden. Ik zie ze al op diverse ondergronden. Krijg daarvan verschillende foto's en filmpjes binnen. Ze rijden op de kunstgrasvelden, maar ook op (echt) gras en alle andere sportondergronden. Een sportveldbeheerder is hier niet blij mee.

Die fatbikes of 'luilakfiets hebben een aantal kenmerken waardoor ze zich op onze sportondergronden toch redelijk kunnen verplaatsen. Door de elektrische trapondersteuning is er minder kracht nodig om op bovengenoemde ondergronden te fietsen. Tevens hebben veel fatbikes bredere banden waardoor dit ook lukt op wat zachte ondergronden, zoals natuurgras. Waar het 'vroeger met de gewone fiets te zwaar was, is dit niet meer of minder het geval met de fatbike. Ik praat nu al over vroeger. Ga ik mijzelf nu al oud vinden of gaat de tijd zo snel?

'Eigenlijk zouden we de schade bij de ouders van deze personen moeten verhalen'

Natuurlijk is de fatbike op onze sportvelden niet gewenst, zeker gezien de puntbelasting en schade die ze kunnen aanrichten. Een sportveld is niet aangelegd voor dit doel. Vooral al ze op één plek gaan slippen, ontstaat er op het een kunstgras een zwarte streep/brandschade. Een verschroeide baan van 3 tot 5 cm breed. Dit zie je ook als scooters op het kunstgrasveld rijden. Dit is niet oké. Eigenlijk zouden we de schade bij de ouders van deze personen moeten verhalen. Dit is zo zonde en vooral onnodig. In eerste instantie schreef ik 'bij deze jongens en meisjes', maar tijdens het schrijven leek mij het verstandiger om daar 'personen' van te maken, gezien fatbikes worden gebruiken van jong tot oud en deze term ook genderneutraal is.

Door dit nieuwe fenomeen moeten we de gebruiksborden bij sportvelden mogelijk ook aanpassen.

Door dit nieuwe fenomeen moeten we de gebruiksborden bij sportvelden mogelijk ook aanpassen. Ik heb al veel kunstgrasveldengebruiksborden gezien, maar vaak staat daar niet op dat fietsen of gebruik van de fatbike op betreffende sportondergrond niet is toegestaan. Wij vinden het logisch, maar wat er niet staat, staat er niet in de ogen van de overlast pleger(s). Dus een tip voor alle aannemers of leveranciers van kunstgras: kijk even op uw eigen onderhoudsbord op welke wijze de fatbike verboden is.

Zijn er al voor het komende seizoen 200 stuks onderhoudsborden gemaakt, dan is het vanuit duurzaamheid zonde om deze weg te gooien. Ja, dit is ook belangrijk. Denk in dat geval aan het toevoegen van een losse stikker om dit knelpunt te tackelen. Maar tref vooral extra maatregelen om de fatbike (maar ook fietsen & scooters) van onze sportveldondergronden te weren, zowel op gras als kunstgras. Bij de spelersingangen een spelerssluis maken, werkt in veel gevallen al. Mijn tip is dan ook gelijk een zorgplichtrooster toevoegen en dan is dit ook weer een win-win.

Fijne zomer,
Marcel Bouwmeester


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER