Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Toekomstbestendige hockeyvelden met ProPlay-Sport13/250

ADVERTORIAL
PRODUCTNIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Vera van de Bergh, maandag 27 mei 2024
151 sec


Schmitz Foam lanceerde onlangs ProPlay-Sport13/250, een shockpad die speciaal is ontwikkeld voor waterkunstgras-hockeyvelden. De nieuwste shockpad voldoet aan de aangescherpte eisen van de KNHB en is toegevoegd aan de NOC*NSF-sportproductenlijst.


Met het nieuwe voorschrift KNHB2-15 baseert de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) zich bij de voorschriften voor kunstgrashockeyvelden op die van de Internationale Hockeybond (FIH). In KNHB2-15 zijn met name de voorschriften voor balstuit aangescherpt.

Lagere balstuit

De ProPlay-Sport13/250 is in feite een doorontwikkeling van de al langer bestaande ProPlay-Sport15/215. Exportmanager Ron Lokhorst legt uit: 'We zagen bij meerdere kunstgrassystemen dat de bestaande shockpad voor hockey niet altijd voldeed aan de aangescherpte eisen voor balstuit. Daarom zijn we aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een nieuwe shockpad.'
Marcel Spaan, application engineer bij Schmitz Foam, legt uit dat de tests bij de ontwikkeling van de nieuwe shockpad al snel uitwezen dat deze dunner moest worden en dat de densiteit hoger moest zijn. 'ProPlay-Sport13/250 is de dunste shockpad in het ProPlay-assortiment voor sport en voldoet aan de nieuwe vereisten voor balstuit.' Lokhorst voegt hieraan toe: 'Door ons hockey-assortiment uit te breiden, kunnen we nog beter inspelen op de wensen van onze klant en op de eisen zoals gesteld door de KNHB. Wij denken graag mee met de klant over de vraag welke shockpad de juiste toevoeging is voor zijn specifieke kunstgrassysteem.'


Perfecte onderlaag voor hockey

Op de vraag waarom de nieuwe shockpad zo geschikt is voor hockey, antwoordt Lokhorst: 'ProPlay-Sport13/250 biedt extra robuustheid en stabiliteit, mede doordat de shockpad zowel aan de boven- als onderzijde voorzien is van een vlies. Daarnaast heeft de shockpad expansiesleuven, die ervoor zorgen dat hij temperatuurschommelingen kan weerstaan. Dankzij de hoge dichtheid is de onderlaag bovendien bestand tegen zwaar materieel dat gebruikt wordt bij onderhoud of renovatie van de velden. De shockpad is een duurzame keuze en doorstaat wel drie kunstgraslevenscycli.'


Slim aanleggen en renoveren

Dankzij de stabiliteit en plaatwerking is ProPlay-Sport13/250 ook ideaal om te gebruiken op zettingsgevoelige locaties of renovatievelden met een onderbouw van gemengde materialen. De shockpad wordt geleverd in de welbekende puzzelvorm en laat zich eenvoudig installeren onder alle weersomstandigheden. Om het beste uit de ProPlay-shockpad te halen, heeft Schmitz Foam een handige installatievideo en installatiehandleiding ontwikkeld. Deze zijn voorafgaand aan de installatie eenvoudig te bekijken door de QR-code op de verpakking te scannen.


Duurzame keuze

Met een garantie van 25 jaar op de performance overstijgen ProPlay-shockpads de levensduur van de kunstgrasmat, waardoor de exploitatielasten van de shockpad over de gehele levensduur lager zijn dan die van alternatieve opties. Lokhorst voegt daaraan toe: 'Bij de aanleg of renovatie van een sportveld loont het dus om niet alleen naar de aanschafwaarde, maar ook naar de total cost of ownership te kijken.'
Ook als het gaat om milieu-impact zijn ProPlay-shockpads een verantwoorde keuze. De shockpads worden vervaardigd uit secundaire grondstoffen, namelijk gerecyclede foamrestanten, en kunnen aan het eind van de toepassing ook weer gerecycled worden. Hoewel er nog weinig shockpads terugkomen dankzij de lange levensduur, heeft Schmitz Foam al een innovatieve shockpad-wasstraat geïnstalleerd. Hier kunnen shockpads aan het eind van de gebruiksduur worden verwerkt tot de grondstof waarmee weer nieuwe shockpads gemaakt kunnen worden. 'Het is dus niet gek dat onze shockpads een zeer gunstige milieukostenindicator (MKI) hebben ten opzichte van traditionele E-layers. Bij ons zit circulariteit echt in het DNA', zegt Spaan.
Voor hockeyverenigingen is het handig om te weten dat de aanschaf van ProPlay-shockpads vanwege de eigenschappen op het gebied van duurzaamheid in aanmerking komt voor de zogenoemde BOSA-regeling, een subsidieregeling voor de bouw en het onderhoud van sportaccommodaties.


Subsidie voor verduurzaming

Amateursportorganisaties kunnen in 2024 via de subsidieregeling Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA) 20 procent subsidie aanvragen voor bouw- en onderhoudskosten van sportaccommodaties en de aanschaf van sportmaterialen. Voor activiteiten die gericht zijn op energiebesparing, circulariteit en klimaatadaptatie is er een aanvullende subsidie van 20 procent beschikbaar. Dit betekent dat sportorganisaties die duurzame maatregelen nemen, in totaal 40 procent subsidie kunnen ontvangen. Deze subsidie is een mooie kans voor amateursportorganisaties om hun sportaccommodaties te verduurzamen. Omdat ProPlay-shockpads volledig circulaire producten zijn, kunnen clubs hiervoor de maximale subsidie van 40 procent van de aanschafkosten krijgen.

Kwaliteitszorgsysteem Sportaccommodaties

Bij de vernieuwing van het Kwaliteitszorgsysteem (KZS) is afgesproken dat alle vereiste metingen van sportproducten in handleidingen worden beschreven, zowel die in het laboratorium voor de licentie in de sportproductenlijst als in de praktijk voor het verkrijgen van een certificaat. Vanaf 1 februari moeten alle nieuw aan te leggen of te renoveren kunstgrashockeyvelden voldoen aan de eisen in de NOC*NSF-handleiding. Afhankelijk van de uitvoering van het kunstgrashockeyveld - zandveld of waterveld - geeft de handleiding verschillende voorschriften wat betreft sporttechnische eigenschappen.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER