Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Straatgras, de nachtmerrie van elke greenkeeper en fieldmanager

ADVERTORIAL
BODEM & BODEMBIOLOGIE
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Madelon van Dalen, dinsdag 20 februari 2024
138 sec


Straatgras (Poa annua) is een van de meest voorkomende grassoorten, maar ook een van de zwakste. De plant is eenjarig, soms tweejarig en in een enkel geval overblijvend beemdgras (Poa) met een zaadproductie die tot acht keer per jaar kan oplopen. Dit is het enige overlevingsmechanisme van deze soort. De plant heeft maar een korte beworteling, geen enkele betredingstolerantie, is gevoelig voor ziekten en heeft een slechte winter- en zomerhardheid. Door verstandige keuzes te maken met betrekking tot het soort graszaad voor het doorzaaien of nieuw inzaaien, kun je deze zwakke plant zoveel mogelijk onderdrukken.


Hoe is straatgras te herkennen?

Straatgras is meestal makkelijk te identificeren. De jongste bladeren verschijnen in een gevouwen vorm. Het blad heeft aan de basis geen oortjes en het ongeribde blad is aan de onderzijde dof en vaak bleekgroen van kleur. Op een sportveld is dit kleurverschil duidelijk te zien. In het sportveld is straatgras gemakkelijk te herkennen aan de overvloedige zaadvorming, want de plant bloeit het hele jaar door.


Slechte betredingstolerantie

Straatgras verdraagt betreding matig tot slecht. Dit komt mede door de ondiepe beworteling. Hierdoor wordt het gras snel uitgespeeld of geslagen, dit kan kale plekken opleveren die de spelkwaliteit op een sportveld of een golfbaan behoorlijk naar beneden brengen.


Niet duurzaam

Duurzaam grasbeheer is de laatste jaren steeds belangrijker geworden en met straatgras niet mogelijk. Milieuschade is dus het gevolg van dit grasplantje. Een grote stressfactor voor straatgras is droogte. Het reageert hierop door overdadig te gaan bloeien en probeert zich door de vorming van zaadpluimen in stand te houden. Wanneer dit gebeurt, is er voor straatgras geen houden meer aan en zal het zich overal vestigen. Straatgras is erg gevoelig voor ziektes. Fusarium en dollar spot zijn de meest voorkomende ziektes in grasmatten die straatgras bevatten. Door deze ziektes kan de grasmat ernstig beschadigen.


Vroege kieming

Straatgras kiemt al bij lage bodemtemperaturen van zo'n 7 tot 8 °C. Wanneer velden zijn kaal gespeeld, komt straatgras er vaak als eerste door, omdat de meeste grasmengsels pas kiemen bij hoge temperaturen. De kale plekken worden zo snel opgevuld met een ongewild gras dat zich steeds verder verspreidt. Met SOS® van Barenbrug, wordt de strijd aangegaan met straatgras. SOS® kiemt namelijk al bij 4 °C, hierdoor heeft straatgras bijna geen kans om zich te vestigen.


SOS® een topper tegen straatgras

Renovatie van het veld is voor sportvelden in de winter hard nodig om de velden zo snel mogelijk weer te kunnen bespelen. Doorzaaien met SOS® garandeert een grasbezetting van minimaal 60% binnen een maand. Dat is maar liefst 18 dagen sneller dan standaard mengsels die Engels raaigras bevatten.
Doorzaaien bij lage temperaturen is met de meeste grasmengsels onmogelijk, SOS® kan daarentegen al worden doorgezaaid bij een bodemtemperatuur van 4 °C. Wanneer SOS® op de juiste momenten wordt doorgezaaid, wordt een grasmat van hoge kwaliteit gewaarborgd.

Voor de toepassing van Barenbrug SOS® spraken we met verschillende fieldmanagers die klant zijn bij Vos Capelle, waaronder Jan Dijkhuizen, sinds 2007 medewerker groenvoorziening bij AZ. In samenwerking met adviseur Wout Muilwijk van Vos Capelle, stelt Jan altijd vanaf een nieuwe opstart een bemestingsplan op naar behoeve van eventuele tekorten. Dat geldt als richtlijn voor het hele seizoen. 'Vanaf het moment dat de temperaturen dusdanig omlaag gaan gebruiken wij SOS®, daar hebben we goede ervaringen mee, vooral als we het laten voorkiemen en de grove schade behandelen, hetgeen ook zichtbaar is door de wat lichtere plekken die na enkele dagen al ontstaan.'


Mario Spaans, fieldmanager bij Feijenoord, geeft aan dat de ontkieming bij lagere temperaturen goed is en SOS® vooral in de wintermaanden goed toepasbaar is op het stadionveld. 'Voor het beste resultaat kiemen wij het graszaad 2-3 dagen voor, na het zaaien ondiep prikken met procore en daarna afdekken van het behandelde stuk met coverdoek. Dit geeft binnen 4 dagen al resultaat.'

De beheerder van sportvelden in de gemeente Hardenberg-Ommen, Gerrit Veurink, heeft ook positieve ervaringen met SOS®. In het verleden pasten zij het alleen toe in de doelgebieden, maar inmiddels zaaien zij het hele veld in met SOS®. Gerrit verwacht dat doorzaaien met graszaad dat goed kiemt bij koudere temperaturen een beter veld op levert qua grasbestand, dan alleen doorzaaien met de zomerstop.




Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER