Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Sportvelden van Antea Sport: duurzaam in iedere dimensie

ARTIKEL
KUNSTGRAS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Dirk-Jan Dalhuisen, donderdag 15 februari 2024
160 sec


Antea Sport helpt gemeenten en sportverenigingen effectief verduurzamen met perfecte synthese van duurzaamheid en spelplezier

Dat duurzaamheid en spelplezier elkaar niet uitsluiten, bewijst Antea Sport al vele jaren. Met tal van vindingrijke innovaties naast, boven, op én onder het veld, helpt de sportveldspecialist gemeenten en sportverenigingen in heel Nederland met omdenken als het gaat om het effectief en slagvaardig verduurzamen van hun sportaccommodaties. 'Er gaat vaak een wereld open voor gemeenten en verenigingen die worstelen met het thema duurzaamheid', aldus Gosewin Bos, directeur bij Antea Sport. Wie benieuwd is naar deze innovaties, is van harte welkom in stand 2.120 tijdens de Vakbeurs Sportaccommodaties op donderdag 7 maart in Expo Houten.


Sportaccommodaties slim verduurzamen

Het is een vraag die bij veel gemeenten en sportverenigingen voor de nodige hoofdbrekens zorgt: hoe kunnen we onze sportaccommodatie zo verduurzamen dat het niet ten koste gaat van het spelplezier? Een vraag die ook de betrokken specialisten van Antea Sport regelmatig te horen krijgen. 'Bij het verduurzamen van hun accommodatie staren veel clubs zich blind op de gebouwen. Ze wringen zich in allerlei bochten om maar die nul op de meter te krijgen. Op zichzelf is dat een mooi streven, maar vaak betekent dat complexe aanpassingen en kostbare investeringen in zaken als isolatie, warmtepompen, zonnepanelen en ledverlichting. En dat terwijl er slimme mogelijkheden zijn om je accommodatie eenvoudig via de sportvelden te verduurzamen. Zodra we daar eenmaal met clubs over in gesprek raken, gaat er een wereld voor hen open', vertelt Bos.


Volop keuze in duurzame sportvelden

Die ontwikkelingen rondom het verduurzamen van sportvelden staan bepaald niet stil, signaleert Bos. 'De partners waarmee we intensief samenwerken, zijn volop bezig om hun kunstgrassystemen te verduurzamen. Van kunstgrasvezels die gedeeltelijk van gerecycled kunstgras zijn gemaakt tot duurzame backings: met speciale technieken ontstaan er prachtige nieuwe producten. Een voorbeeld is onze samenwerking met EdelGrass aan watervrije hockeyvelden. Het Edel ID-veld staat al jarenlang bekend vanwege de uitmuntende speleigenschappen, in combinatie met een zeer laag waterverbruik; de verwachtingen van het watervrije veld zijn dan ook hoog. Bij Antea Sport werken we uitsluitend samen met partijen die onze hoge kwaliteitsstandaard hanteren. Verenigingen kunnen dus altijd bij ons terecht voor een modern, hoogwaardig en duurzaam sportveld waarvan ze jarenlang plezier zullen hebben.'


Creatieve oplossingen

Ook ónder het veld weet Antea Sport duidelijk raad met het thema duurzaamheid. Warmtewinning uit kunstgras, waterberging onder het sportveld of CO2-opslag in de onderbouw van het veld: het is zomaar een greep uit de oplossingen die Antea Sport biedt en waarbij de creativiteit van de sportveldspecialist zich uitbetaalt. Bos: 'We vinden het bij Antea Sport belangrijk om vanuit het idee van rentmeesterschap verantwoord en respectvol met de aarde om te gaan. Vanuit die verantwoordelijkheid werken we al jaren aan innovaties waarmee we gemeenten en verenigingen echt verder kunnen helpen bij het verduurzamen van hun sportaccommodatie. Tegelijk zijn we ons ervan bewust dat we in de markt bekendstaan als een toonaangevende speler op het gebied van spelplezier, kwaliteit en prestaties. We begrijpen als geen ander hoeveel waarde deze criteria voor clubs en sporters hebben. Die ogenschijnlijke spanning tussen duurzaamheid enerzijds en spelbeleving anderzijds zet ons voor de uitdaging die we het allermooist vinden: creatieve oplossingen bedenken die zowel het milieu als de sporter dienen.'


Warmtewinning uit kunstgras

Een prachtig voorbeeld van zo'n vindingrijke oplossing is warmtewinning uit kunstgrasvelden. Voor deze innovatie werkt Antea Sport samen met partner Aendless Energy. 'Warmtewinning uit sportvelden laat heel concreet zien welke visie we bij Antea Sport hebben op het thema duurzaamheid. Duurzaamheid hoeft het spelplezier namelijk niet te belemmeren. Sterker nog: het kan de spelbeleving zelfs versterken! De techniek die onzichtbaar onder het veld ligt, voorziet zo'n 200 naburige woningen van warmte uit het sportveld, terwijl er op het veld zelf heerlijk wordt gevoetbald. En omdat de techniek ervoor zorgt dat het veld wordt gekoeld, speelt het veld zelfs nog aangenamer dan een regulier kunstgrasveld. Zulke win-winsituaties voor mens én milieu, daar krijgen we bij Antea Sport energie van!', vertelt Bos enthousiast.


De kunst van meervoudig ruimtegebruik

Dat Antea Sport de kunst van meervoudig ruimtegebruik als geen ander beheerst, bewijzen andere innovaties die de sportveldspecialist onder het veld toepast. Wat te denken van StoreFloor: een slimme waterbuffer waarin overtollig regenwater wordt gebufferd en waaruit het vervolgens gedoseerd wordt afgevoerd, om de omgeving te behoeden voor wateroverlast. Ook CarbonFix, ontwikkeld met partner greenSand, verdient in dit kader een vermelding. CarbonFix legt CO2 definitief vast in de onderbouw van het sportveld en doet dat op zo'n manier dat Antea Sport het sportveld volledig energieneutraal kan aanleggen. Stuk voor stuk huzarenstukjes, die laten zien hoe Antea Sport met slimme oplossingen onzichtbaar, maar zeer concreet invulling geeft aan het verduurzamen van sportvelden.


Meer weten over de innovaties van Antea Sport?

Kijk voor meer informatie over de duurzame innovaties van Antea Sport op www.anteasport.nl/innovaties of kom op donderdag 7 maart langs in stand 2.120 tijdens de Vakbeurs Sportaccommodaties in Expo Houten. Van harte welkom!


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Sport Innovatiedagen Milati en partners
woensdag 22 mei 2024
t/m donderdag 10 oktober 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER