Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

De jeugd heeft de toekomst

ARTIKEL
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
donderdag 22 februari 2024
84 sec


Dit is mijn eerste column als Fieldmanager of the Year 2023. Ik ben enorm trots dat ik deze titel een jaar lang mag dragen. Bij mijn nominatie heb ik aangegeven dat het werven van nieuwe medewerkers in ons vak erg moeilijk is, met de aanvullende vraag: doen we daar wel genoeg aan?


Dagelijks maken veel mensen gebruik van sportvelden die wij met z'n allen onderhouden. Ik merk dat we mensen er niet genoeg bewust van maken hoe mooi het werk is dat we hebben: dagelijks voor prachtige sportvelden zorgen. Wellicht ligt daar voor ons een belangrijke taak in de toekomst: als trotse 'grasgekken' ons vak uitdragen aan leken, vooral aan de jeugd.
Daar zijn we vaak terughoudend in. De innovatieve technologie die we gebruiken, krijgt misschien niet de aandacht die hij verdient. Terwijl die aantrekkingskracht kan uitoefenen op potentiële nieuwe collega's. Ook zullen we zelf meer het podium moeten opzoeken om ons werk te promoten. Dit kan natuurlijk prachtig via sociale media en als de club die berichten ook nog eens deelt, bereiken we een groter publiek. Als de nieuwsgierigheid wordt gewekt komt de jeugd vanzelf, ook voor een vakantiebaan.


Spreekbeurt

Zelf heb ik het lokale mbo en vmbo bezocht en gevraagd om tijdens de les iets te mogen vertellen over ons vak. Met passie heb ik verteld en laten zien wat voor mij en mijn team de dagelijkse taken zijn om het stadionveld groen en grasrijk te houden. Ook in de winterperiode, op koude en donkere dagen. Van bijna nonchalant veranderde de houding in zeer geïnteresseerd; de vragen waren eerst algemeen, maar daarna specialistisch en vakgericht. Dit alles bracht een paar leerlingen op het idee om een spreekbeurt te houden over stadiongras. Heel leuk en een prachtig gevolg van mijn bezoek. Een goed contact met de leraren van deze school zorgt voor korte lijnen met de leerlingen. Dit biedt kansen voor ons en stagiairs.


Meer samenwerken

Onze collega's, de greenkeepers, hebben onlangs een promotiefilm gemaakt om meer mensen enthousiast te krijgen. Het was een mooie kans geweest om ons vak als fieldmanager hierin mee te nemen. Het laat zien dat we allemaal in dezelfde vijver vissen, maar niet met elkaar optrekken. Ik denk dat het veel meer publiciteit oplevert als we meer gaan samenwerken om ons vak te promoten, ideeën en kennis met elkaar gaan delen. Dit is een taak voor ons allemaal in de graswereld. Teamwork is niet gemakkelijk: het vraagt om opoffering, geduld en bereidheid. Maar als we dit samen doen, bereiken we meer!


Oant sjen!
Met vriendelijke groet,
Gertjan Hilarius


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
gerard
donderdag 22 februari 2024
goed artikel, .mooi man jullie trekken toch met elkaar op net zoals de greenkeepers van de NGA? De jaarlijkse BVO-dag is daar ooit voor opgericht/ begonnen. Kom op een NGA ( Nederlandse groundsman associatie) zou heel mooi zijn., dus er zijn veel mogelijkheden. En anders net als in Duitsland samen een start maken. zie deze website: https://rasengesellschaft.de/

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Sport Innovatiedagen Milati en partners
woensdag 22 mei 2024
t/m donderdag 10 oktober 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER