Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Innovaties van Antea Sport helpen gemeenten bij het omdenken

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Dirk Jan Dalhuisen, woensdag 13 december 2023
201 sec


Watermanagement, recycling, de energietransitie, microplastics: zomaar een aantal actuele thema's waar gemeenten vandaag de dag mee worstelen. Hoe ga je als gemeente met deze thema's om in relatie tot je sportaccommodaties? Kun je aan zulke duurzaamheidsgerelateerde onderwerpen überhaupt handen en voeten geven met sportvelden? 'Ja, absoluut,' antwoordt Gosewin Bos van Antea Sport zonder enige aarzeling. De overtuiging die in zijn reactie doorklinkt, vráágt om een kijkje in de keuken van de sportveldspecialist.


Verantwoord rentmeesterschap

Al meer dan zeventig jaar staat Antea Sport bekend als een betrokken en vindingrijke specialist in sportvelden van topkwaliteit. Dat je met zo'n schat aan ervaring een heldere en goed doordachte visie op sportvelden hebt, mag eigenlijk nauwelijks een verrassing heten. Een sportveld is voor Antea Sport dan ook veel meer dan alleen een plek om te sporten, legt Bos uit. 'De wereld om ons heen verandert snel. De ontwikkelingen vragen van ons om goed en zorgvuldig met onze leefomgeving, de materialen en ons energiegebruik om te gaan. Bij Antea Sport voelen we ons verantwoordelijk om daar concreet invulling aan te geven. Rentmeesterschap is een belangrijke waarde in onze organisatie. Dat roepen we niet alleen, maar we willen het ook actief handen en voeten geven. Daarom ontwikkelen we concrete innovaties waarmee we de sportvelden die we aanleggen een bredere betekenis geven dan alleen die van een plek om op te sporten. Goed rentmeesterschap houdt ook in dat je voortdurend nadenkt over hóé je de velden realiseert. Ook voor onze kinderen willen we immers een gezonde leefomgeving achterlaten.'


Het sportveld als warmteleverancier

Als we dieper inzoomen op die innovaties, valt gelijk de creativiteit op waarmee Antea Sport het sportveld een meervoudige functionaliteit geeft. Een prachtig voorbeeld daarvan is de techniek waarmee Antea Sport samen met partner Aendless warmte wint uit kunstgrasvelden. Met die warmte kunnen het clubgebouw én zo'n tweehonderd nabijgelegen woningen worden verwarmd. 'Kunstgrassportvelden vangen door hun ligging en materiaaleigenschappen erg goed warmte op door de zoninstraling en de omgevingstemperatuur. Het veld ligt er toch al, dus waarom zouden we die warmte niet slim gebruiken?,' licht Bos deze innovatie toe. 'Gemeenten en sportverenigingen kunnen met deze innovatie daadwerkelijk een bijdrage leveren aan een schoner milieu en minder hittestress. En het mooie is dat de techniek onzichtbaar onder het veld ligt, terwijl de speleigenschappen en de veiligheid van het veld zelfs toenemen door de verkoelende werking.'


Uitrolbare zonnepanelen

Nog zo'n creatieve oplossing waarmee Antea Sport - samen met partner Solar Carpet - energie wint uit sportvelden, zijn uitrolbare zonnepanelen. Dit concept won een paar jaar geleden al de door Sportinnovator en het ministerie van VWS uitgeschreven innovation challenge Energieneutrale Sportaccommodaties. 'Zonnepanelen bieden veel potentie om duurzaam energie op te wekken, ook voor sportclubs. Veel verenigingen beschikken echter over een beperkt dakoppervlak, terwijl de totale oppervlakte van een sportaccommodatie vele malen groter is. Waarom zou je die grote oppervlakte van kunstgrasvelden niet optimaal benutten als er doordeweeks en tijdens de zomerstop niet of nauwelijks op wordt gespeeld? Met uitrolbare zonnepanelen kunnen we deze ruimte optimaal benutten om zonne-energie op te wekken. En wordt het veld weer bespeeld, dan verdwijnen ze met een druk op de knop in een speciale casing die tevens de boarding van het veld vormt en daardoor ook als reclamebord kan fungeren,' aldus Bos.


StoreFloor: de waterbuffer voor efficiënt watermanagement

Ook op andere thema's waar gemeenten soms flink mee worstelen, blijkt de vindingrijke oplossingsgerichtheid van de ingenieurs bij Antea Sport. Neem bijvoorbeeld het onderwerp 'watermanagement', dat als gevolg van het veranderende klimaat hoog op de agenda staat. Extreme en langdurige regenbuien veroorzaken steeds vaker wateroverlast, niet alleen op sportaccommodaties zelf, maar ook daaromheen. Met StoreFloor heeft Antea Sport een doordachte oplossing. Onder het sportveld ligt een grote waterbuffer die overtollig regenwater opvangt. Deze buffer kan het regenwater gedoseerd afvoeren, maar het opgevangen regenwater kan daarnaast ook worden hergebruikt om velden op het park te beregenen. Zo kan overtollig regenwater dat anders zou worden afgevoerd, toch nog worden gebruikt.


Hoogwaardige voetbalvelden, maar dan zonder infill

Met een hoogwaardig non-infillkunstgrasveld maakt Antea Sport een een stap voorwaarts. Dit veld wordt zowel door spelers als door beheerders zeer positief ontvangen, en dat is niet zonder reden. 'We ondersteunen gemeenten en verenigingen optimaal in de voorbereiding op een toekomst zonder performance infill en we luisteren goed naar de feedback van gebruikers. Met een klein laagje speciale minerale infill en een speciale shockpad waarborgen we de hoogwaardige sporttechnische eigenschappen die spelers van onze voetbalvelden gewend zijn. We hebben dit veld zeer zorgvuldig ontwikkeld en dat zien we terug in het grote enthousiasme waarmee clubs op dit veld reageren. Dat dit veld inmiddels goed z'n weg vindt naar diverse hoeken van het land, zien we als een mooi compliment,' verklaart Bos.


Volledig circulaire recycling

Hoe duurzaam ze ook zijn, ook de sportvelden van Antea Sport raken een keer 'op'. Maar Antea Sport zou Antea Sport niet zijn als ze ook dáárvoor geen oplossing hebben. Die is er dan ook, in de vorm van FieldLoop. In dit recyclingconcept worden versleten kunstgrasvelden aan het eind van hun leven naar de recyclingfabriek van GBN-AGR in het Westelijk Havengebied in Amsterdam gebracht. Daar worden de materialen eerst gescheiden, waarna ze volledig circulair worden gerecycled tot hoogwaardige componenten waaruit nieuwe, bruikbare producten voor sportaccommodaties en andere toepassingen worden gemaakt. Zo keren grondstoffen die anders verloren zouden gaan, opnieuw in de keten terug.


Een ontmoetingsplek voor iedereen

Naast duurzaamheidsgerelateerde kwesties denkt Antea Sport ook op andere gebieden actief mee met gemeenten. Bos: 'De innovaties waar we dagelijks mee bezig zijn, maken ons ervan bewust dat sportvelden zich bij uitstek lenen voor meervoudig ruimtegebruik. Daarbij kun je ook denken aan sociale functies, zoals ontmoeten, vrije tijd doorbrengen, tot rust komen én juist een plek om te werken. Daarom gaan we actief in gesprek met gemeenten om deze verbreding te onderzoeken en samen te kijken hoe we dit waar kunnen maken. Zomaar een aantal manieren waarop we willen zorgen voor verbinding, zodat onze sportaccommodaties een fijne ontmoetingsplek worden voor iedereen. Een plek waar zowel de huidige als de volgende generaties met plezier komen, recreëren en nieuwe energie opdoen.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Sport Innovatiedagen Milati en partners
woensdag 22 mei 2024
t/m donderdag 10 oktober 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER