Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Volle zaal en leeg veld tijdens Nationale Grasdag

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, maandag 6 november 2023
87 sec


De negentiende Nationale Grasdag trok maar liefst 275 beheerders, beleidsmakers en cultuurtechneuten naar een winderige Kuip om te praten over het draaien van meer duurzame speeluren op gras. Het traditionele veldbezoek ging niet door vanwege de storm Ciarán.


Ter inspiratie diende een door Advanta Seeds ingebrachte praktijkcase uit Bergen op Zoom, waar naar voorbeeld van een betaaldvoetbalveld een amateurveld van veldbeemddominante zoden was voorzien en vervolgens meer dan 1.100 speeluren probleemloos doorstond. Met een andere mindset op de exploïtatie kan gras dus zeker de duurzame en goedkopere variant zijn van kunstgras. Dat is goed nieuws voor de re-transitie terug naar natuurgras, waarvan het merendeel van de aanwezigen aangaf dat deze al volop gaande is.

Na een inleiding van IPC over de Sustainable Development Goals, waar iedereen vroeg of laat mee aan de slag moet, zette circulair econoom Vincent van Rijsewijk uiteen hoe je duurzaamheid omzet in een value case. Wie denkt dat duurzaamheid enkel kostenverhogend werkt, gaat voorbij aan waarden die alleen maar aan belangrijkheid winnen, zoals CO2 (beprijzing), hergebruik, biobased/geen afval, inkoop via de milieukostenindicator, biodiversiteit en schoon water. Door gedragsverandering en andere keuzes te maken in energie- en brandstofgebruik, vervoer en transport, materiaal/materieel en afvalreductie is de meeste winst te behalen.

Anders kijken

Ingenieursbureau Kybys riep de bezoekers op anders naar de inrichting en het onderhoud van sportparken te kijken, teneinde duurzaamheidsambities, budgetten en kaders beter te kunnen matchen. Bras Fijnaart hield een sterk pleidooi voor het blijven innoveren in niet alleen gras, maar ook grasonderhoud; het bedrijf ontwikkelde een klimaatadaptatief bewateringsysteem waarmee je water vasthoudt en bij droogte weer terug toepast in het veld. Duurzaamheid vraagt tenslotte ook een kritischer kijk op bemesting. Ten opzichte van 100% minerale meststoffen kennen organische meststoffen veruit de minste uitspoeling van N, P en K en geven deze de maximale stimulans aan het bodemleven, zo bleek uit resultaten van potproeven gepresenteerd door DCM.


Veldbezoek

Door overvloedige regenval en storm moest grasmeester Mario Spaans het traditionele veldbezoek tijdens de grasdag afgelasten, waarvoor uiteraard alle begrip was. Vanaf de tribune konden toch de nodige kiekjes van de heilige mat gemaakt worden, die dit jaar voor de negende achtereenvolgende keer tot beste van Nederland werd verkozen.


Nationale Grasdag

Nationale Grasdag is dé jaarlijkse studiedag voor eenieder die vakmatig met voetbalgras van doen heeft. Het event bundelt expertise vanuit de advieswereld, het bedrijfsleven en onderwijs en biedt een kennisplatform voor elke sportveldprofessional, of je je nu bezighoudt met onderhoud, beheer of beleid. Het event is een initiatief van Advanta Seeds, DCM, KYBYS en PLANN ingenieurs en adviseurs, IPC Groene Ruimte en Bras Fijnaart.
LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER