Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

PSV eerste voetbalclub met innovatief belichtingssysteem Signify

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, dinsdag 26 september 2023
65 sec


Datagedreven ledbelichting moet graskwaliteit verbeteren en energie besparen

PSV krijgt Philips Horticulture ledlampen van Signify voor het onderhoud van de grasmat. Signify is wereldleider in verlichting en voormalig Philips Lighting. De gekozen lichtoplossing is duurzaam, flexibel aanstuurbaar en moet zorgen voor een optimale graskwaliteit in combinatie met maximale energiebesparing.


PSV gebruikt nog traditionele HPS-lampen in de negen lichtrekken die verspreid over het veld staan. Deze lampen branden in de wintermaanden gemiddeld ongeveer 20 uur per dag. Met de nieuwe ledlampen kan tot wel 50 procent energie bespaard worden. De nieuw lampen passen gewoon in de bestaande lichtrekken.

Volgens stadiondirecteur Sjors van den Boogaart past de aanschaf van deze nieuwe lmapen bij de ambitie van PSV om een grasmat van Europees topniveau te bewerkstelligen in het stadion. 'Dankzij de duurzamere ledlichtinstallatie van Signify hebben we straks een betere graskwaliteit én gaat er geen energie meer verloren. We hebben eerder dit jaar al een lichtrek omgebouwd en de resultaten zien er veelbelovend uit.'

Juiste balans

De Enk Groen & Golf verzorgt het grasonderhoud bij het Philips Stadion en moet deze uitdagende grasambitie in de komende jaren verder vormgeven. Het bedrijf verwacht met deze nieuwe verlichting onder alle omstandigheden en op elk moment van het jaar de juiste balans te kunnen creëren voor optimale grasgroei. 'Daarbij kunnen we ook, op basis van sensoren en gemeten daglicht, de ledbelichting per lichtrek aansturen voor een nog consistentere graskwaliteit', aldus het bedrijf.


Op afstand

Dick Lek van VTI Horst zorgt voor de installatie van het overkoepelende systeem. Via een integraal dashboard wordt alle informatie inzichtelijk gemaakt voor de gebruikers, die ook op afstand toegang krijgen. Het systeem voldoet nu aan alle specifieke wensen van de club voor de groei van het gras, maar biedt PSV in de toekomst de mogelijkheid om verder uit te breiden met andere functionaliteiten. Omdat het gebruik van led voor grasgroei in stadions een relatief nieuwe expertise is, hebben de betrokken partijen afgesproken om in de komende periode samen verder te innoveren.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER