Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Antea Sport: al bijna 75 jaar betrokken specialist in grasvelden

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Dirk Jan Dalhuisen, donderdag 21 september 2023
176 sec


Al bijna driekwart eeuw is Antea Sport een gevestigde naam in de Nederlandse sportwereld. Vanaf de oprichting in 1951 heeft de sportveldspecialist - voorheen onder de naam Oranjewoud - vele duizenden sportvelden in heel Nederland ontworpen, aangelegd, onderhouden en gerenoveerd. En hoewel het aandeel kunstgras daarin steeds groter werd, blijft Antea Sport tegelijk trouw aan zijn roots als grasspecialist. Een 'rondje langs de velden' van Noordwijk tot Noordwolde brengt ons langs drie kersverse grasprojecten.

Sportpark Lageweg, Noordwijk
Sportpark Lageweg, Noordwijk

Sportpark Lageweg, Noordwijk

We beginnen ons rondje aan de kust, in Noordwijk om precies te zijn. Daar vierde voetbalvereniging SJC onlangs haar 100-jarig bestaan. Ter ere daarvan werd Sportpark Lageweg, de thuisbasis van de club, de afgelopen jaren compleet vernieuwd. Tijdens de viering van dit jubileum werd de nieuwe accommodatie in Noordwijk feestelijk in gebruik genomen.


Beste van twee werelden

Eén van de hoogtepunten op het vernieuwde sportpark in Noordwijk is een gloednieuw hybrideveld. Dit nieuwe hoofdveld van SJC is in essentie een grasveld, maar wel versterkt met kunstgrasvezels volgens het Grassmaster-principe van partner Tarkett Sports. Deze Grassmaster-vezels zorgen ervoor dat het veld veel intensiever kan worden bespeeld dan een conventioneel grasveld, terwijl de authentieke speleigenschappen van gras onverminderd intact blijven. Daarmee biedt dit hoogwaardige hybrideveld het beste van twee werelden.


Deskundige totaalpartner

Dankzij de brede expertise die Antea Sport door de jaren heen heeft opgebouwd, is de sportveldspecialist ook uitgegroeid tot een deskundige totaalpartner. Daar kunnen ze bij SJC over meepraten. Voor de herinrichting van het sportpark heeft Antea Sport bijvoorbeeld ook twee kunstgrasvelden verplaatst en de watergang op het complex verbreed. Rondom het nieuwe clubgebouw, dat centraal op het park staat, verzorgde Antea Sport bovendien de beplanting van het talud en de aanleg van zowel de parkeerplaats als het buitenterras en de trappen.


Korfbalvereniging DOS '46, Nijeveen

Als we ruim 150 kilometer verderop via Nationaal Park Weerribben-Wieden de provincie Drenthe binnenrijden, arriveren we vrijwel meteen op onze volgende bestemming: Nijeveen. Het sportpark aan de rand van de Drentse plaats biedt ruimte aan drie sportverenigingen: voetbalvereniging SVN '69, tennisclub NTC en korfbalvereniging DOS '46, die in het verleden zowel op landelijk als op Europees niveau enkele grote successen behaalde.


Korfbalvereniging DOS '46, Nijeveen

Verouderde korfbalvelden

De grasvelden van de korfbalvereniging (die ook door de voetbalvereniging worden gebruikt als wedstrijdveld voor de jeugd) waren door de jaren heen verouderd. Het grasbestand was verwilderd en de velden waren niet meer vlak genoeg om er goed op te kunnen spelen. Reden genoeg voor de gemeente Meppel om een deskundige partij in de arm te nemen om de korfbalvelden een welverdiende opknapbeurt te geven. De gemeente koos daarbij voor de ervaring en de kwaliteit van Antea Sport.


In meer dan 70 jaar is Antea Sport landelijk uitgegroeid tot een betrokken en betrouwbare totaalpartner voor innovatieve en duurzame sportaccommodaties

Vakkundig gerenoveerd

Uit onderzoek door bodemadviseur Patrick van der Weide kwam aan het licht dat het humusgehalte in de bodem onder de korfbalvelden te hoog was. Tegelijk was het M50-cijfer juist te laag. Antea Sport heeft de velden vervolgens eerst gefreesd en geprofileerd en daarna verschraald met speciaal verschralingszand, dat werd gemengd met de ondergrond. Nadat er voldoende voorraadbemesting was aangebracht, werden de velden ingezaaid met Olympic Advance van Advanta. Het resultaat mag er zijn: de korfbalvelden in Nijeveen liggen er weer strak en fris bij.


Voetbalvereniging Noordwolde

De laatste bestemming van ons rondje langs de velden ligt helemaal boven in de provincie Groningen. Daar, in de gemeente Het Hogeland, verzorgt Antea Sport al sinds jaar en dag het onderhoud aan een groot aantal grasvelden. Die langdurige samenwerking tussen de gemeente Het Hogeland en Antea Sport begon met één van de voetvalvelden in de gemeente: het trainingsveld van vv Noordwolde.


Erik de Rink

Onderzoek en advies

'Het trainingsveld van vv Noordwolde is in het verleden een keer veel te schraal gerenoveerd. Daardoor groeide het gras slecht en werd het veld in droge perioden te droog en dus te rul', aldus projectleider Erik de Rink. 'De club en de vereniging hadden onderling al veel overleg over dit probleem. Daarop heeft de gemeente contact met ons gezocht en ons gevraagd om onderzoek te doen en haar te adviseren. Uit het onderzoek bleek dat de toplaag van het veld veel te schraal was en te weinig organische stof bevatte. Ook was het M50-cijfer te hoog.'


Teelaarde en compost

Dankzij de expertise van Antea Sport ligt het trainingsveld onder de rook van Groningen er inmiddels weer prachtig bij. 'We hebben het veld eerst gefreesd en onder profiel gebracht. Daarna hebben we de toplaag weer op niveau gebracht met behulp van teelaarde en compost, waarbij we ook de juiste voorraadbemesting hebben toegevoegd. Evenals in Nijeveen hebben we ook het trainingsveld van vv Noordwolde vervolgens ingezaaid met Olympic Advance van Advanta', vertelt De Rink.


Voetbalvereniging Noordwolde

Duurzame relaties met heldere communicatie

De renovatie van het trainingsveld in Noordwolde leidde uiteindelijk tot een intensieve samenwerking tussen de gemeente Het Hogeland en Antea Sport. Het is een mooi voorbeeld van de vele duurzame relaties die Antea Sport door de jaren heen met gemeenten en sportverenigingen heeft opgebouwd. Dankzij een actieve en betrokken houding, heldere communicatie en punctuele werkwijze is Antea Sport uitgegroeid tot een gevestigde naam als specialist in duurzame grasvelden. Een naam ook die we de komende jaren nog veel zullen tegenkomen. Want als ons rondje langs de velden één ding heeft bevestigd, is het wel dat grasvelden nog altijd springlevend zijn!


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER