Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Eddy Huisman legt de lat hoog

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, donderdag 31 augustus 2023
190 sec


Fieldmanager van Go Ahead Eagles: 'Het moet gewoon strak zijn bij mij'

Bordjes met de tekst 'Veld s.v.p. niet betreden' zijn door Eddy Huisman geplaatst bij de entree van het stadionveld van Go Ahead Eagles. Hij heeft het veld net doorgezaaid, bemest en met de vertidrain bewerkt, als ik hem half augustus interview voor deze rubriek. Betreding van het veld is nu niet bevorderlijk voor de kwaliteit van de grasmat en met deze bordjes is dat voor iedereen duidelijk. Zo willen ze iedereen op de club een beetje 'opvoeden' en ervan doordringen dat het veld de allerhoogste prioriteit heeft.

Eddy Huisman
Eddy Huisman

Geen vreemde gedachtegang voor een fieldmanager wiens taak het is om te zorgen voor een perfecte speelvloer voor de voetballers. Sinds mei van dit jaar is de 53-jarige Huisman bij de club uit Deventer aangesteld als leidinggevende van het grasteam, in nauwe samenwerking met Ronnie Janssen, manager operationele zaken. Nog een vaste medewerker en drie vrijwilligers completeren het grasteam. Zelf was Huisman ook een jaar lang als vrijwilliger actief binnen het team, voordat hij de leiding kreeg. 'Ik werkte hiervoor als uitvoerder bij de gemeente Deventer en was verantwoordelijk voor het onderhoud van alle gazons, sloten en bermen. Ik had zoveel overuren dat ik besloot om hier op vrijdagen te helpen met het onderhoud.' Op die manier kon hij zijn vaardigheden en de omgang met machines voor grasonderhoud verder ontwikkelen en bijhouden, nadat hij twee jaar eerder de opleiding tot terreinmeester bij IPC Groene Ruimte succesvol had afgerond.

Niet elke fieldmanager begint direct op eredivisieniveau en dat betekent natuurlijk ook enige druk. Voor Huisman geen probleem

Het vrijwilligerswerk beviel hem heel goed. 'Ik miste in mijn vorige functie toch wel het werken met mijn handen en dat kon ik hier elke vrijdag wél.' Ook de club kreeg oog voor zijn vaardigheden en leidinggevende capaciteiten en na een paar gesprekken met het management was er voldoende vertrouwen om hem deze functie te geven. Niet elke fieldmanager begint direct op eredivisieniveau en dat betekent natuurlijk ook enige druk. Voor Huisman geen probleem. 'Mijn manager is officieel nog steeds eindverantwoordelijk, maar ik zie hem steeds minder op het veld. Dat is een goed teken en getuigt van vertrouwen.'

Extra tijd

Huisman legt de lat hoog. Voor zichzelf en voor zijn team. 'Ik hamer er steeds op dat de prioriteit ligt bij het veldonderhoud en dat begint steeds beter door te dringen.' Zelf stopt hij veel extra tijd in zijn functie. Het is maar goed dat hij in Apeldoorn woont, want anders zou hij nog vaker bij de Adelaarshorst te vinden zijn. 'Ik had drie weken vakantie, maar ben toch, omgerekend, nog anderhalve week hier geweest om te kijken hoe alles erbij ligt,' zegt hij. Het is tekenend voor zijn liefde voor de club en de grasmat.


Rapper Snelle

Zijn beslissing om over te stappen van de overheid naar een betaaldvoetbalorganisatie werd vergemakkelijkt door het feit dat Go Ahead Eagles afgelopen mei startte met een grote renovatie van de trainingsvelden en na dit seizoen met het stadionveld. 'Dat was natuurlijk ideaal. Ik weet nu precies waar alles ligt. Van de oude situatie waren maar weinig tekeningen beschikbaar.' Het stadionveld is voor aanvang van dit voetbalseizoen noodgedwongen toch uitgerust met nieuwe graszoden. De twee concerten van rapper Snelle waren te belastend voor de oude grasmat. De artiest heeft de nieuwe zoden wel zelf bekostigd. Voor de kersverse fieldmanager een tegenvaller, want de vorige mat kende hij inmiddels aardig goed. De nieuwe moet hij weer leren kennen. Wat hem betreft, worden er in de toekomst dan ook geen concerten meer gegeven in het stadion. Zeker niet als na dit voetbalseizoen ook het stadionveld helemaal opnieuw opgebouwd wordt. De voorbereidingen voor het Draintalent-systeem zijn al getroffen; het systeem zelf is nu al toegepast bij het nieuwe hele en het halve trainingsveld op het complex aan de Vetkampstraat.


Toekomst

Huisman is blij met dit revolutionaire drainagesysteem dat in een gesloten setting overtollig water kan afvoeren en de mat van onderaf van water kan voorzien. Er komt in de toekomst nog een extra bassin voor de opvang van het regenwater dat op de daken van de tribunes terechtkomt, zodat de Draintalent het waterverbruik nog efficiënter regelt. Een andere aankomende renovatie is de uitbreiding van de stadioncapaciteit. Verder is het de bedoeling dat de trainingsvelden nog voorzien worden van kunstgrasvezels, zodat het hybridevelden worden.


'We eten hier op vrijdag regelmatig met z'n allen een vette hap. Het is lekker laagdrempelig'

Huisman voelt zich thuis in het knusse stadion midden in de woonwijk. Dat was al zo toen hij er nog als toeschouwer kwam. Ook is hij blij met de gemoedelijke en informele sfeer binnen de organisatie, waar de lijntjes kort zijn. 'We eten hier op vrijdag regelmatig met z'n allen een vette hap. Het is lekker laagdrempelig.' Dat laatste is ook letterlijk het geval. Of het nu toeristen uit Engeland zijn die het 'Engelse stadion' in Nederland even willen bezoeken, of oudere fans die dagelijks even in het stadion bijeenkomen, de hekken staan open. Deze toegankelijkheid spreekt hem aan.

Noppenspoor

Hij waakt over de velden met adelaarsogen. Geen noppenspoor op de velden ontsnapt dan ook aan zijn aandacht als hij herstelwerkzaamheden verricht na een wedstrijd of training. Bij thuiswedstrijden zet hij zelf de maailijnen uit om zeker te zijn van een strak resultaat. Met handmaaiers wordt het gras dan gemaaid. Een klus van zeker tweeënhalf uur. Huisman wil altijd alles in het werk stellen voor een perfecte mat. 'Het moet gewoon strak zijn bij mij.' Groot was dan ook de teleurstelling toen afgelopen augustus besloten moest worden om de eerste oefenwedstrijd af te gelasten vanwege de hevige regenval. Zelfs afdekdoeken op het veld hielpen niet om het veld bespeelbaar te krijgen. Met de aangesloten Draintalent volgend jaar, zal dat een stuk makkelijker zijn voor Huisman en zijn team.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER