Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Innovatie is dat nou een duurzame of een commerciële term?

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Paul Baas, maandag 5 juni 2023
101 sec


Column van Paul Baas, Fieldmanager of the Year 2022

Met de Gras Innovatie Dag voor de deur lijkt het me leuk om het eens over innovatie in ons vak te hebben. Wat is innovatie nou precies, en wanneer gebruiken we innovatie.?


Als we teuggaan naar de definitie van Innovatie, dan is het eigenlijk een stuk minder spannend dan dat het klinkt. 'Innovatie is producten, diensten en/of bedrijfsprocessen vernieuwen'. Dus een kleine aanpassing kan al als innovatie worden gezien. Het hoeft niet altijd een grote uitvinding te zijn om het een innovatie te noemen.

Ik denk dat we tijdens onze loopbaan op ons grasgebied al heel veel vernieuwingen hebben meegemaakt, al is je loopbaan pas 2 jaar of 40 jaar. Waar we voor een aantal jaren terug vooral keken naar innovatie om de arbeid beter te maken, is het tegenwoordig ook erg gericht op de duurzaamheid.

'Door de persoon iets meer aandacht te geven en echt naar iemand te luisteren, komen vaak de ideeën vanzelf naar boven'

Ik zelf ben er trots op dat ik bij een heel mooi innoverend bedrijf kan en mag werken. Belangrijk dat hier innoverend en vernieuwend denken echt wordt gestimuleerd. Ik denk dat het belangrijk is dat ieder bedrijf, elke instelling of gemeente dit blijven stimuleren. Vaak helpt dit ook met de ontwikkeling van het personeelslid in de organisatie; dit kan de ruwe diamant zijn waarnaar we op zoek zijn. Door mijn werk als projectleider ben ik erachter gekomen dat het belangrijk is om goed naar de mensen/collega's te luisteren. Door de persoon iets meer aandacht te geven en echt naar iemand te luisteren, komen vaak de ideeën vanzelf naar boven. Vaak zijn dat dan kleine dingen, maar die dan wel van belang kunnen zijn voor efficiënt en duurzaam werken.

Wat belangrijk is, is dat we innovatie wel gebruiken om ons vak te verbeteren, maar niet om het commercieel uit te buiten. Vaak wordt innovatie gebruikt als reclame, maar soms is dat meer misbruik maken van de term om in een mooi daglicht te komen staan. Nu ervaar ik dat niet in onze branche, aangezien we met voornamelijk praktische mensen aan het werk zijn.

Grasidioten

Daarom is het mooi dat er een dag wordt georganiseerd waar wij als grasidioten zelf kunnen ervaren en zien welke mooie dingen er allemaal op de markt zijn. Ik denk juist dat we hierbij onszelf triggeren om ook weer efficiënter en duurzaam te werken.
Dit vak is te mooi, en juist doordat we zo vernieuwd kunnen en mogen werken, moeten we hiermee ook de kans pakken om mensen, en vooral de Jeugd, te laten kennnismaken met ons werk. En laten zien dat het geen stoffig beroep is waarin we een beetje schoffelen en grasmaaien, maar dat we juist ervoor willen zorgen dat het werk interessanter, mooier en duurzamer aan het worden is.


Dus eigenlijk wat ik wil zeggen, verstop je niet, maar laat je horen met ideeën, oplossingen en uitvindingen. Want het is belangrijk dat we ons laten horen. Zodat het voor de toekomst nog steeds in een mooi en sexy vak mogen werken.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Sport Innovatiedagen Milati en partners
woensdag 22 mei 2024
t/m donderdag 10 oktober 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024
Kennisdag over natuurinclusieve sportlocaties
woensdag 26 juni 2024
t/m woensdag 26 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER