Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

MHC Heesch verduurzaamt met nieuw zuinig FieldFlow-waterveld

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, maandag 29 mei 2023
167 sec


Voor de hockeyers van MHC Heesch zal het even wennen zijn dat er komend seizoen geen sproeiers meer nodig zijn om het waterveld nat te maken. Deze zomer legt Antea Sport er namelijk een modern, duurzaam FieldFlow-waterveld aan. Eén van de belangrijke kenmerken van dit waterveld is het ondervloeiingssysteem, dat het veld van onderaf constant en gelijkmatig vochtig houdt.

Het FieldFlow-veld in Den Haag
Het FieldFlow-veld in Den Haag

Na een geslaagde pilot bij de stichting Let's Stick Together (een consortium van de drie Haagse clubs HDM, HCKZ en HGC) is de tijd rijp om de doorontwikkelde versie van FieldFlow verder uit te rollen. 'We staan open voor verenigingen die interesse hebben in dit veld', zegt Tijs van Lierop. De projectmanager Zuid-West van Antea Sport is vanaf het eerste uur betrokken bij de ontwikkeling van het innovatieve FieldFlow-waterveld. 'We wilden goed monitoren hoe het veld zich zou houden, zowel 's zomers als 's winters. Hockey is immers bij uitstek een relatiemarkt. Daarom waren we voorzichtig met het uitrollen van deze innovatie.'

Kinderziektes

De pilot in Den Haag bracht nog een aantal kinderziektes aan het licht. Die zijn er inmiddels uit gehaald. Tijdens een stroomstoring ontbrak er bijvoorbeeld een waarschuwingssignaal. Daardoor kwam het pilotveld een keer droog te staan. Sindsdien brandt er een groene lamp als de vochthuishouding op orde is. Ook is het oorspronkelijke systeem vereenvoudigd, om de aanschaf betaalbaarder te maken. Het pilotveld was namelijk voorzien van extra aanvoerleidingen, die het watermanagementsysteem nogal kostbaar maakten.
De doorontwikkelde versie van FieldFlow werkt daarom niet langer volledig elektrisch met sensoren. In plaats daarvan functioneert het systeem op basis van drukverschil. Ook wordt iets meer drainage in het veld zelf aangebracht. 'Dankzij onze ervaringen in Den Haag weten we zeker dat alles goed zal functioneren', aldus Van Lierop.


FieldFlow verbruikt 66 procent minder stroom en zelfs 83 procent minder water dan een regulier waterveld

Eén van de grote voordelen van het FieldFlow-systeem is de efficiency. FieldFlow verbruikt 66 procent minder stroom en zelfs 83 procent minder water dan een regulier waterveld. Daarmee is FieldFlow een duurzaam en onderhoudsvriendelijk alternatief. Bovendien toont het watermanagementsysteem zijn praktische waarde bij de groei van alg en mos. Deze kunnen snel en eenvoudig uit de mat worden gespoeld door simpelweg het waterniveau tijdelijk te verhogen.
Onder de toplaag van het hoogwaardige Edel ID-veld bevindt zich een waterdichte onderlaag, die is voorzien van drainagebuizen. Deze constructie zorgt voor een goede waterafvoer bij hevige regenval. Zo kan het veld nooit onder water komen te staan. Op de waterdichte onderlaag ligt een ET-layer, die zorgt voor de snelle en dynamische spelbeleving waar watervelden bij uitstek om bekendstaan.


Nachtvorst

Vergeleken met reguliere watervelden heeft het FieldFlow-veld nog een belangrijk voordeel. Waar reguliere watervelden 's winters droog moeten staan, kan het FieldFlow-waterveld zelfs na nachtvorst nog gewoon worden bespeeld. Omdat de beregening van onderaf plaatsvindt, hebben weersomstandigheden zoals zon en wind bovendien geen invloed op de vochthuishouding van het FieldFlow-veld.
Dat de beregening bij FieldFlow van onderaf komt, betekent ook dat sproeiers in de uitloop ontbreken en dus ook geen obstakel meer kunnen vormen. Tegelijkertijd is ook de veiligheid van de spelers gewaarborgd. Er ontstaan tijdens de wedstrijden immers geen droge plekken meer en zowel de bespeelbaarheid als de speleigenschappen van het FieldFlow-veld zijn gedurende de hele wedstrijd hetzelfde. Hierdoor wordt het risico op blessures aanzienlijk verkleind.


Tophockeyers

Het FieldFlow-waterveld is voorzien van een hoogwaardige Edel ID-grasmat. Deze is in samenwerking met tophockeyers ontwikkeld en staat onder andere bekend vanwege de hoge balsnelheid en perfecte balstuit. Ook de stabiliteit, de uitstekende grip en de hoge slijtvastheid zijn belangrijke voordelen van het Edel ID-hockeyveld. Het hoge watervasthoudende vermogen draagt bovendien bij aan een laag waterverbruik. Sterker nog: het Edel ID-veld is volgens de FIH-standaard goedgekeurd om zelfs geheel zonder water te worden bespeeld. Nederlandse spelers ervaren echter graag een kleine hoeveelheid water tijdens het spel, weet Antea Sport uit ervaring.


Intensief en duurzaam

Een ander voordeel voor hockeyclubs is dat FieldFlow-velden intensiever kunnen worden bespeeld. Door de continue bevochtiging van onderaf zijn er immers geen sproeipauzes meer nodig. Dat betekent dat er in de praktijk al snel één of twee extra wedstrijden per dag kunnen worden gespeeld.
FieldFlow is vooral ook heel duurzaam. Dankzij de waterdichte onderlaag verdwijnt het water niet in de bodem, maar wordt het circulair hergebruikt. Daardoor hoeft er maar heel sporadisch nieuw water te worden aangevoerd. Om het waterverbruik nóg verder te reduceren, is FieldFlow ook verkrijgbaar in combinatie met StoreFloor, een andere innovatie van Antea Sport. Deze grote waterbuffer ligt onder het veld en vangt overtollig regenwater op. Dit water kan vervolgens gedoseerd worden afgevoerd, maar ook worden hergebruikt voor de bevochtiging van het hockeyveld.


Tijs van Lierop

'Waterloze' watervelden

De internationale hockeyfederatie FIH streeft op termijn naar 'waterloze' watervelden. Duurzaamheid en gelijke hockeykansen voor iedereen zijn de belangrijkste beweegredenen achter dit voornemen. Het Edel ID-veld speelt hier mooi op in; het is volgens de FIH-standaard goedgekeurd om geheel zonder water te worden bespeeld. Om toch te voldoen aan de Nederlandse vraag naar water, is FieldFlow een geweldige innovatie: de kleine hoeveelheid water die Nederlandse hockeyers graag zien, wordt met FieldFlow met bijna 85 procent gereduceerd.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER