Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Waarom kiest EHV Enschede voor een circulaire shockpad?

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jeroen Poldermans, woensdag 17 mei 2023
236 sec


ProPlay-Sport15/215: duurzame shockpad voor hockey

Sinds maart spelen de hockeyers van EHV Enschede op een nieuw waterveld met een bijzondere eigenschap: onder de nieuwe mat is een shockpad geïnstalleerd, vervaardigd uit gerecyclede productieresten van schuimproducenten. Naast het duurzame karakter biedt deze dempingslaag nog vele andere voordelen voor de hockeyers.

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie

EHV Enschede had de beschikking over twee watervelden en een zand-kunstgrasveld. Op het bestaande zand-kunstgrasveld is een semipermanente blaashal gebouwd, waardoor dit veld niet meer kan worden gebruikt voor gewone trainingen en competitiedoeleinden. Om dit verlies te compenseren is op een buiten gebruik zijnde natuurgrasveld een nieuw waterveld gebouwd, omdat twee watervelden niet genoeg zijn voor de vereniging met ruim achthonderd leden. In overleg met hun vaste partner en adviseur Antea Sport kozen ze voor de ProPlay-Sport15/215-shockpad. Edwin Heurman, bestuurslid van EHV Enschede, vertelt dat deze keuze op advies van Antea Sport is gemaakt.

'Als de mat over twaalf jaar versleten is, hoeft deze ProPlay-Sport nog niet vervangen te worden'

Lange levensduur

'We hebben gekozen voor deze onderlaag in plaats van een standaard foamlayer vanwege de lange levensduur van minstens 25 jaar. Dit betekent dat als de mat over twaalf jaar versleten is, deze ProPlay-Sport nog niet vervangen hoeft te worden, waardoor de exploitatielasten over de gehele duur relatief laag zijn. Als vereniging met een sterk duurzaamheidsbeleid past een investering in een honderd procent circulair product hier perfect bij. We spelen nu al meer dan twee maanden op het nieuwe veld en hebben alleen maar positieve reacties ontvangen van de spelers. De bal stuit en rolt perfect, waardoor de speltechnische voordelen van dit veld misschien wel het belangrijkste zijn van alle voordelen die het ons biedt,' aldus Heurman.


Criteria bij de keuze

Antea Sport is een bekende en betrouwbare partner op het gebied van het ontwikkelen en toepassen van veilige en duurzame buitensportaccommodaties. Bij de aanleg van het nieuwe waterveld in Enschede heeft de organisatie een adviserende rol gespeeld bij de keuze en installatie van het veld en de onderlaag. Aaldert Hooijer, regiomanager Noord-Oost, legt uit hoe zij de ProPlay-Sport15/215 hebben geselecteerd: 'Bij het ontwikkelen van nieuwe systemen houden we rekening met de totale levenscyclus, levensduur en circulariteit. We streven naar duurzame methoden en alternatieve grondstoffen voor onze systemen. Daarom hebben we gekeken naar innovaties in de foamindustrie. Voor voetbal en korfbal hadden we al ervaring met de circulaire producten van producent Schmitz Foam Products. Een specifiek aangepaste versie voor het hockeyspel ligt dan voor de hand. Nadat we ProPlay-Sport15/215 bij RHC Concordia in Roermond gezien hadden, waren we overtuigd van de kwaliteiten.'


Aaldert Hooijer

Specifiek ontworpen voor veldhockey

Schmitz Foam Products is een familiebedrijf van de vierde generatie, opgericht in 1935. Foam speelde altijd al een belangrijke rol in het bedrijf en toen bleek dat het ook een toegevoegde waarde kon hebben als onderlaag voor kunstgrasvelden voor sport en speeltuinen, besloot het bedrijf zich hierop te focussen en zich hierin te specialiseren. Begin jaren negentig werd de eerste ProPlay geproduceerd. Deze shockpad is uniek doordat het de sporttechnische functionaliteit combineert met een uitzonderlijke drainagecapaciteit. Het bedrijf heeft zich altijd gericht op duurzaamheid en recyclebaarheid. Deze principes zijn verwerkt in de productie van de ProPlay-Sport15/215, die gemaakt is van restproducten uit de foamindustrie en honderd procent circulair is. ProPlay-Sport15/215 is de merknaam, 15 verwijst naar de dikte (15 millimeter) en 215 verwijst naar het soortelijk gewicht per kubieke meter. Exportmanager Ron Lokhorst legt uit waarom deze ProPlay-variant specifiek geschikt is voor veldhockey: 'Er zijn richtlijnen waaraan de vlakheid van een veld moet voldoen, en zelfs als aan die eisen wordt voldaan, kunnen er visuele oneffenheden ontstaan op het veld. Vandaar dat we extra kritisch aandacht besteden aan deze eisen. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van de ProPlay-Sport15/215, die extra stabiliteit biedt doordat deze zowel aan de boven- als onderkant gelamineerd is met een nonwoven. Deze extra stabiliteit maakt de onderlaag zeer geschikt voor hockey. Daarnaast is het ontwerp voorzien van expansiesleuven die voorkomen dat het foam uitzet bij opwarming, waardoor er geen bollingen in het veld ontstaan. Maar laten we vooral de uitstekende speeleigenschappen niet vergeten. Wij garanderen deze bovendien 25 jaar lang.'


Ron Lokhorst
'extra stabiliteit doordat deze zowel aan de boven- als onderkant gelamineerd is met een nonwoven'

ProPlay versus e-layer

'In de hockeywereld wordt een e-layer gezien als de top, maar het is een dure investering,' legt Lokhorst uit. 'Ons product heeft uitstekende eigenschappen en kan, net als een e-layer, wel twee tot drie levenscycli van kunstgras doorstaan. Dat kan een standaard foamlayer veelal niet. Hierdoor is de totale cost of ownership van ProPlay relatief laag. ProPlay-Sport15/215 is een goed alternatief voor de prestaties en kenmerken van een e-layer, maar dan tegen veel lagere kosten.' Hooijer geeft aan: 'Het is een uitstekende keuze voor sportclubs en gemeenten die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.'


Circulair proces

'Clubs kunnen het materiaal na gebruik naar ons terugsturen voor recycling. We hebben een recyclingwasstraat waar het materiaal wordt versnipperd en gewassen. Tijdens dit proces scheiden we de schone foamvlokken van het vuil, zodat we het restproduct kunnen hergebruiken bij de productie van een nieuw ProPlay-shockpad. Onze leveranciers zijn bedrijven die polyethyleenschuim produceren voor goederen in diverse markten, zoals de inlays van gereedschapskisten en koffers en interieurs van auto's. Bij enkele grote producenten staan onze shredders, waar het foamafval ter plekke wordt versnipperd. Dit scheelt aanzienlijk in transportvolume en kosten en we beperken zo ook onze ecologische footprint. We verwerken alleen XPE, wat staat voor vernet polyethyleenschuim. Dit is een soort gesloten-celschuim dat waterdicht is en een lange levensduur heeft. XPE heeft elastische eigenschappen die we nodig hebben voor de schokabsorptie. Een ProPlay-shockpad wordt na minstens 25 jaar dienst te hebben gedaan, gerecycled tot een nieuwe shockpad. Daarom vormen onze ProPlay-shockpads het ultieme schoolvoorbeeld van circulariteit,' aldus Lokhorst.


'Onze leveranciers zijn bedrijven die polyethyleenschuim produceren voor goederen in diverse markten'

Financiële voordelen

Hockeyclubs zijn meestal zelf eigenaar van de hockeyvelden en dragen daarom ook zelf de kosten voor de aanschaf en het onderhoud van de velden. Om deze kosten te verlagen, maken clubs steeds vaker gebruik van de BOSA-subsidie. Deze subsidie biedt clubs een financiële tegemoetkoming als zij voldoen aan bepaalde voorwaarden. Bijvoorbeeld bij de aanschaf van een ProPlay-shockpad, waarbij de club de maximale subsidie van twintig procent plus de extra tien procent van de aanschafkosten kan krijgen, omdat het een volledig circulair product is. Het criterium van de BOSA is dat het product voor minimaal tachtig procent moet bestaan uit gerecyclede grondstoffen en de producent moet bevestigen dat het materiaal aan het einde van de levenscyclus kan worden teruggestuurd. Door te kiezen voor de ProPlay-Sport15/215 voldoet een hockeyclub aan deze eisen. Clubs dragen zo bij aan een duurzame toekomst van de sport en het milieu.

Conclusie

De keuze voor een ProPlay-Sport15/215-shockpad biedt hockeyclubs vele voordelen, waaronder een gegarandeerde levensduur van minstens 25 jaar waardoor de exploitatielasten over de gehele duur relatief laag zijn. Daarnaast zijn de schokabsorptie en baltechnische eigenschappen precies uitgebalanceerd, waardoor een optimale speelervaring wordt bereikt. Met de aanschaf bezit de club een volledig circulair product dat bijdraagt aan een duurzamere wereld. Bovendien ontvangen clubs een maximale bijdrage vanuit de BOSA-subsidie, waardoor het financiële aspect nog aantrekkelijker wordt en de investering zichzelf kan terugverdienen.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER