Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Twintig procent van de gemeenten gebruikt nog chemie op sportvelden

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, donderdag 16 maart 2023
59 sec


Tweede meting van Mulier Instituut

In 2022 gebruikt één op de vijf gemeenten gewasbeschermingsmiddelen op een deel van de grassportvelden. Dat is nauwelijks minder dan een jaar eerder, ondanks dat veel gemeenten toen de intentie hadden ermee te stoppen. De meerderheid van deze groep is nu van plan er in 2023 mee te stoppen. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.


Als andere partijen het groot onderhoud van de velden doen, vragen de meeste gemeenten om geen gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. De helft van de gemeenten die dit aan uitvoerende partijen vragen, controleren ook of dit gebeurt.

Uit het onderzoek blijkt ook dat gemeenten aandacht hebben voor biodiversiteit en waterbeheer op sportvelden. Drie op de vijf gemeenten stimuleren biodiversiteit op sportparken, bijvoorbeeld door de inrichting van het sportpark natuurinclusief te ontwerpen. Eén op de vijf gemeenten neemt sportparken mee in het waterbeheer of klimaatbeleid, bijvoorbeeld door hier plekken voor wateropvang te creëren.

IPM

De IPM-methode helpt gemeenten grassportvelden beter te beheren. Gemeenten passen de maatregelen van deze methode in verschillende mate toe. De meerderheid voert praktische handelingen uit voor een robuuste grasmat en goed ontwikkelde wortels. Bijvoorbeeld monitoren, beluchten, beregenen of maaien. Een beperkt deel gebruikt beleid, zoals schadedrempels, plannen en doelstellingen om het gebruik van middelen te verminderen.


Dit alles blijkt uit deze tweede meting van de monitor milieuvriendelijk beheer van grassportvelden onder gemeentelijke beheerders. Net als bij de eerdere metingen heeft het Mulier Instituut een online vragenlijst gebruikt. Deze hebben is uitgezet bij alle gemeenten in Nederland, gericht aan de verantwoordelijk medewerker voor het beheer van grassportvelden.

79 gemeenten

In totaal 79 gemeenten hebben de vragenlijst volledig ingevuld. Het Mulier Instituut heeft deze tweede-meting milieuvriendelijk beheer uitgevoerd in samenwerking met de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) en de werkgroep milieuvriendelijk beheer van sportvelden.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Michel de Groot / CAV Agrotheek
Tuesday 21 March 2023
Er zijn allerlei initiatieven om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te reduceren en/of tot 0 terug te brengen. Wat men veelal vergeet in de golf- en sportsector is dat middelen die gebruikt mogen worden een toelating nodig hebben, en zodra die verdwijnt, het middel niet meer toegepast kan/mag worden. Een voorbeeld is Primstar, welke inmiddels geen toelating meer heeft in de golf- en sportsector. Oftewel op die manier zal men gedwongen worden om met een IPM-methode te werken. Want langzamerhand kan men straks niet meer terugvallen op een gewasbeschermingsmiddel, aangezien die langzamerhand beginnen te verdwijnen. Dus het is een mooi moment om als beheerder nu gelijk met een IPM-methode te gaan werken.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
Nationale Sportvakbeurs
woensdag 6 november 2024
Dertiende editie Nationale Sport Vakbeurs
woensdag 6 november 2024
t/m woensdag 6 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER